Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocialRâzi până îţi dau lacrimile sau plângi de la ceapă? 4 ciudăţenii...

Râzi până îţi dau lacrimile sau plângi de la ceapă? 4 ciudăţenii despre corpul tău şi explicaţiile lor

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Corpul uman are propriile lui ciudăţenii cărora oamenii de ştiinţă au încercat să le dezlege misterul. Iată adevărul din spatele a 4 ciudăţenii ale corpului uman, explicate de experţii Prevention.com.

1. De ce râzi până îţi dau lacrimile

Oamenii de ştiinţă nu au un răspuns sigur. Însă, râsul şi plânsul sunt reacţii psihologice similare. „Ambele apar în stări emoţionale intense care implică efecte prelungite şi care nu pot fi oprite la comandă”, susţine Robert R. Provine, psiholog la Universitatea din Maryland, Baltimore County. Oamenii asociază plânsul cu tristeţea, însă curgerea lacrimilor este o reacţie umană mult mai complexă. Plânsul este declanşat de o varietate de emoţii: „Prin durere, tristeţe sau chiar şi de o fericire extremă. Este modul în care am evoluat”, spune Lee Duffner, profesor la catedra de oftalmologie de la Universitatea din Miami.

Se pare atât râsul cât şi plânsul sunt benefice pentru că pot şterge o experienţă stresantă, probabil prin contracararea efectelor produse de cortizol şi adrenalina. Şi, chiar dacă râzi până plângi, te poţi considera norocos.

2. De ce ceapa te face să plângi

Atunci când tai o ceapă, îi rupi celulele, care eliberează enzime, iar acestea produc gazul numit oxid de propanetial. Atunci când această substanţă atinge suprafaţa sensibilă a ochilor, cauzează înţepăturile care duc la lacrimi. Apoi creierul comanda glandelor să producă şi mai multe lichid pentru a înlătura substanţele care irita ochii. Şi cu cât tăi mai multă ceapă, cu atât mai mult gaz iritant se produce şi cu atât mai multe lacrimi vei vărsa. „Reacţia chimică a cepei este un mecanism defensiv pentru a îndepărta dăunătorii”, explica Irwin Goldman, profesor în holticultura, la Universitatea Wisconsin.

Ţineţi cepele în frigider înainte de a le toca: temperaturile scăzute încetinesc eliberarea enzimelor. Cea mai mare concentraţie de enzime este la baza cepei, aşa că tai-o ultima pentru a amâna cât mai mult plânsul.

3. De ce trosnesc încheieturile

Cele mai comune tipuri de încheieturi ale corpului uman sunt încheieturile diartrodiale în care oasele sunt unite printr-un disc fibrocartilaginos – spre exemplu încheieturile degetelor şi ale umerilor. Înăuntul acestui disc se află un lubrifiant numit lichid sinovial, care conţine gaze dizolvate. Când se întind încheieturile de fapt ele se comprina, iar gazul este eliberat din soluţia sinovială. Iar atunci se aud acele pocnituri. Odată ce este eliberat gazul, încheieturile devin mai flexibile.

Probabil ai observat că nu poţi să-ţi mai pocneşti imediat încheieturile. Explicaţia fenomenului este următoarea: gazul eliberat trebuie să fie mai întâi reabsorbit în încheieturi , iar procesul durează între 15 şi 30 de minute. Dacă îţi pocneşti mereu degetele trebuie să ştii acest obicei nu va duce la artrită, însă îţi va scădea forţa încheieturilor respective.

4. Ce cauzează pielea de găină

Pielea de găină (denumirea ştiinţifică a fenomenului este piloerectie) are loc atunci când îţi este frică sau frig. Un muşchi micuţ la baza fiecărui fir de păr se contractă şi împreună dau acest aspect de piele de găină. Acest fenomen avea sens cu milioane de ani în urmă când oamenii era mult mai păroşi. În acea perioadă, pielea de găină îi ajută pe oameni să se încălzească. Şi în plus, ridicarea părului era intimidanta pentru inamici şi prădători. Evoluţia a făcut ca acest fenemen să nu-şi mai aibă rostul. Sursa:sfatulparintilor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Țigări, în valoare de 1,5 milioane euro, confiscate de polițiștii de frontieră bănățeni

În data de 26.11.2022, ora 00.05, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Tradiţii de Anul Nou din inima Banatului

Perioada sărbătorilor de iarnă este una presărată cu obiceiuri şi datini, păstrate cu sfinţenie....

Trei alimente pe care nu ar trebui să le ţii în frigider

1. Cartofii Ca să reziste cât mai bine, au nevoie de un loc răcoros, dar...

10 întrebuinţări ne-alimentare ale cepei

Ceapa e un aliment minunat, dar aceasta nu este singura sa întrebuinţare, scrie site-ul...