Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Socoteala de acasă! Prof. dr. Mihai Ionac a pierdut la scor de neprezentare meciul medical cu chirurgul Daniela Radu

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Și dacă sentința Curții de Apel, pronunțată ieri, nu va fi pusă de îndată în aplicare, în sensul ca dr. Daniela Radu să fie reinstalată pe funcția de director medical al celei mai mari unități sanitare din vestul României, atunci Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara va băga și mai adânc mâna în buzunar. Mult mai în profunzime pentru că, indiferent de viteza cu care se va mișca de azi încolo entitatea publică, tot va trebui să-i plătească conferențiarului UMF Timișoara suma de circa 200.000 RON, reprezentând daune compensatorii și cheltuieli de judecată.

Fără niciun dubiu, în cea mai mare parte, situația juridică în care se găsește, azi, unitatea sanitară i se datorează prof. dr. Mihai Ionac care, la data de 13 mai 2020, din postura de președinte al Consiliului de Administrație al SCJUT a cerut demiterea dr. Daniela Radu din funcția de director medical al spitalului de stat, motivând acțiuni de ”insubordonare și de sfidare”. Și proaspătul manager al unității, liberalul Raul Pătrașcu, a mers după fentă și a executat ordinul, semnând decizia de eliberare din administrația spitalului a medicului chirurg.

De fapt, așa cum știe toată lumea, execuția Danielei Radu nu a fost altceva decât o răzbunare ordinară, mânată de orgoliului prof. dr. Mihai Ionac de a da o ”lecție de viață” colegei sale care, în calitate de președinte al comisiei de examinare pentru șefia Secției Clinice de Chirurgie Vasculară, chipurile, ar fi sta la baza celui mai răsunător eșec din cariera sa didactico-medicală: dr. Ionac nu a promovat examenul! Și nici nu ar fi avut cum să-l promoveze și nici nu a fost vina Danielei Radu, ci decizia unanimă a întregii comisii de examinare. Așa cum o să se lămurească toată lumea! Mai mult, chiar și instanța de judecată a fost de partea celor care l-au evaluat pe chirurgul vascular!

Revenind la decizia de reinstalare a dr. Daniela Radu pe funcția de director medical al SCJUT, ieri, în mod definitiv și cu titlu executoriu, Curtea de Apel Timișoara a decis că medicului i s-a făcut o nedreptate când unitatea sanitară i-a anulat contractul de administrare nr. 9730 din 25 februarie 2019, obținut în baza unui concurs public, document în care sunt prevăzuți atât indicatorii specifici de performanță, cât și clauzele contractuale care reglementează drepturile și obligațiile părților. Un abuz de putere, nu pe un singur plan, ci pe mai multe!

În primul rând, în dispoziția de demitere, semnată de managerul SCJUT, Raul Pătrașcu, și întocmită pe baza referatului prof. dr. Mihai Ionac, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, ”nu a fost indicată nicio dovadă concretă a nerealizării indicatorilor specifici de performanță prevăzuți în contractul de administrare”. Mai mult, nu e foarte clar nici care raport al CA al SCJUT, care a analizat activitatea de management medical a dr. Daniela Radu, a stat la baza deciziei de destituire a acesteia din administrația spitalului. Întrucât, așa cum au constatat și judecătorii Curții de Apel, în instanță, în fața magistraților, au ajuns două astfel de documente… cu diferențe de conținut și de volum. Plus-minus 3 pagini!!!

Acțiuni (pseudo)liberale

Practic, așa cum a sesizat și instanța, motivul principal care a fost invocat pentru eliminarea dr. Daniela Radu din funcția de director medical al SCJUT a fost, chipurile, ,,sfidarea Consiliului de Administrație prin refuzul manifestat al directorului medical de a prezenta Raportul de activitate solicitat în mod repetat…”. De fapt, așa cum rezultă și din probatoriu, în plină pandemie (mai 2020) chirurgul a răspuns celor două solicitări formulate de președintele CA al SCJUT, prof. dr. Mihai Ionac, menținând că hărțuirea la care este supusă i se pare ”necolegială și neprincipială” dar că, va da curs acestor solicitări birocratice ”de îndată ce va fi depășită situația de COVID 19”.

Și, de-a lungul procesului, SCJUT, ca să acopere abuzul, a încercat să mai pună în cârca dr. Daniela Radu alte două chestiuni de ordin managerial, deși la baza demiterii din funcția de director medical al acesteia, așa cum rezultă și din probatoriu, a stat doar raportul/rapoartele întocmite de președintele CA, prof. dr. Mihai Ionac. Nimic altceva! Așa că judecătorilor, cel puțin în recurs, le-a fost extrem de simplu să constate că cei de la ”Județean” au încercat să o încarce pe fosta directoare medicală cu alte două probleme: una petrecută înaintea preluării mandatului administrativ, iar cea de-a doua petrecută…după demiterea din funcție!

Partea frumoasă e că tot instanța a lămurit și problema rapoartelor de activitate, solicitate ”în mod repetat” de către prof. dr. Mihai Ionac colegei sale, dr. Daniela Radu. În sensul că judecătorii au constatat că dispozițiile legale arată că directorul medical nu are obligația întocmirii unui raport de activitate, așa cum greșit a apreciat Consiliul de Administrație al SCJUT. Iar, pe de altă parte că, în exercitarea atribuției consiliului de administrație, de a analiza modul de îndeplinire a obligațiilor de către membrii comitetului director și activitatea managerului, acesta este  îndrituit să dispună măsuri doar pentru îmbunătățirea activității. Nimic altceva!

Și tot textul de act normativ prevede că, pe durata stării de urgență, așa cum a fost în pandemia de Covid 19, doar pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pot fi suspendate/demise din funcții persoanele din conducerea unităților cu personalitate juridică aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătății. Așadar, în acord cu aceste dispoziții legale ar fi absolut obligatoriu ca, pentru a emite o dispoziție de demitere, SCJUT să fi constatat că dr. Daniela Radu nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu. Unde mai pui că această constatare implică o analiză a activității desfășurate, în raport față de obligațiile prevăzute în contractul de administrare. Nu în funcție de aprecierile personale ale președintelui Consiliului de Administrație al SCJUT, prof. dr. Mihai Ionac.

În concluzie, Spitalul Județean Timișoara este obligat, de urgență, să o repună pe funcția de director medical pe conf. dr. Daniela Radu. Mai mult, să-i plătească acesteia suma de circa 200.000 RON, bani care reprezintă venituri salariale și cheltuieli de judecată. Și, cum bugetul statului nu e sac fără fund, cu siguranță, la următorul audit financiar al SCJUT, organele în drept vor obliga unitatea sanitară ca să recupereze prejudiciul și să se îndrepte împotriva celor care se fac vinovați de desfacerea abuzivă a contractului de management medical al dr. Daniela Radu. Și asta doar pentru că prof. dr. Mihai Ionac a fost supărat că n-a promovat concursul pentru șefia Secției Clinice de Chirurgie Vasculară, cursă în care a alergat de unul singur.

Examen contestat

Și apropo de examenul pe care prof. dr. Mihai Ionac nu a reușit să-l promoveze, aruncând vina pe colegii săi, astăzi suntem în măsură să vă prezentăm, în exclusivitate, și motivele pentru care chirurgul vascular nu a trecut testarea din 17 septembrie 2019. În primul rând pentru că, așa cum rezultă din lucrarea scrisă, Mihai Ionac nu a întrunit punctajul de trecere pentru că… nu s-a pregătit corespunzător. Și asta o demonstrează răspunsurile sale, scrise de mână, la fiecare din cele zece subiecte pe care le-a extras! Note mici, subiecte tratate la mișto și în stil minimalist. Rezultatul a fost unul pe măsura pregătirii: 63 de puncte dintr-un minim de 70.

E clar că prof. dr. Ionac a tratat cu lejeritate examenul și a greșit. Cu atât mai mult cu cât, după decenii întregi de hegemonie a UMF Timișoara, care punea cu mâna șefii de secție în spitalele clinice, în funcție de interesele de grup ale cooperativei medicale, anul 2019 a fost primul în care în România, datorită legii promovate de ministrul Vlad Voiculescu, secțiile spitalicești urmau să fie conduse, doar după promovarea unui examen de stat și nu după poftele rectorilor. Și, încă din prima clipă, dr. Mihai Ionac a contestat examenul! Practic, procedura de organizare a competiției, dar niciodată nota! Nu că cineva l-ar fi notat prost, iar el ar fi scris de s-a terminat pasta în pix. Nu!

Și, pe 12 noiembrie 2020, tot Curtea de Apel Timișoara, la fel ca și în cazul litigiului dr. Daniela Radu – SCJUT, a pus capăt și acestei parodii, trimițându-l pe Mihai Ionac înapoi în bancă și cu burta pe carte. Din motivarea instanței de recurs reiese că profesorul Ionac a cam încurcat borcanele –paragrafele de lege – atunci când a cerut anularea concursului în care a candidat de unul singur, dar pe care n-a reușit să-l promoveze.

Cităm din motivarea Curții de Apel: “Întreaga argumentație a nelegalității actelor administrative, ce au format obiectul cererii de chemare în judecată, precum şi motivele recursului incident, s-au întemeiat pe susținerile reclamantului conform cărora examenul pentru ocuparea funcției vacante de șef de secție în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brânzeu Timișoara era supus, din punct de vedere procedural, dispozițiilor Codului Administrativ. Contrar susținerilor acestuia, Curtea constată, însă, că examenul nu se putea desfășura decât cu respectarea dispozițiilor Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr. 1406/2006, prevederile Codului Administrativ, nefiind aplicabile litigiului”.

Așadar, deși vehement contestat, examenul organizat de SCJUT, care l-a avut ca președinte al comisiei de examinare pe conf. dr. Daniela Radu, a rămas valabil și legal prin sentința definitivă și cu titlu executoriu a Curții de Apel Timișoara. Altfel spus, prof. dr. Mihai Ionac a rămas tot fără șefia de secție a clinicii de chirurgie vasculară, urmând ca, într-un viitor apropiat sau îndepărtat, unitatea spitalicească să reia procedurile de concurs. Da, atâta timp cât dr. Ionac a candidat de unul singur și a ieșit pe locul al doilea, administrația medicală a numit un alt șef de secție, interimar, până la reluarea competiției: dr. Andreea Rață.

Și nici nu avea cum să-l numească interimar tot pe prof. dr. Mihai Ionac, chiar dacă mulți și-au rupt cămașa de pe ei, din moment ce acesta picase examenul de promovare. Evident că există o prevedere legală care interzice acest lucru, recte art. 185, alin. 9 din Legea 95/2006 care spune că: “În cazul în care la concurs nu se prezintă nici un candidat sau nu este declarat câștigător nici un candidat în termenul legal, managerul spitalului public va delega o altă persoană în funcția de șef de secție, șef de laborator sau șef de serviciu medical, pe o perioadă de până la 6 luni, interval în care se vor repeta procedurile prevăzute la alin. 1”.

Altfel spus, prof. dr. Mihai Ionac n-are decât să demonstreze, pe viitor, dacă s-o mai înscrie la vreun concurs de stat, că fără el nici iarba nu crește și nici Pământul nu se învârte pe Secția Clinică de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

3 COMENTARII

  1. Exact mai ales asistentele coordonatoare de la blocul operator taie si spanzura cum vor ele. Iau decizii cat si cand vor ele, sa plece personaluk auxiliar in concediu! Cine linge bine pleaca o luna cine nu cat vrea muschi ei. Ele in schimb isi pun gărzile cum vor ele, de nu le vezi cate 5 zile pe la lucru, concediile cum vor si cat vor. De treaba lor ce sa mai spun, o cam fac alții! Nu respecta nimic zici ca s Dzeu pe pamant, parca ar fi patroanele spitalului. Atunci ce sa ne mai miram ca fac magarii cei mari!? Ce vor face gunoaiele când oamenii harnici si muncitori vor pleca scarbiti de atata nedreptate? Se vor manca intre ele!

  2. Este fabulos cum impostori ca ionac si paunescu, profesori, academicieni, pionieri prin cotloanele nebanuite ale medicinei galactice pacalesc de ani si ani de zile, cu ajutorul sistemului de forta, in primul rand, lumea, ca niste adevarati corifei ai stalinismului. Acolo unde abuzul, incompetenta, spoiala, iuteala de mana, reprezentau „calitati” obligatorii de dosar, care iti asigurau succesul in viata. Apropo, cate articole a scris pe bune acest ionac? Cum isi justifica individul ascensiunea academica? Ce ii poate invata el si fratele lui geaman in cotcarii, paunescu, pe viitorii medici? Si totusi, din toata povestea asta, de neinteles si cel mai fabulos este atitudinea corpului academic al UMF Timis, al conducerii acestei institutii, care exceleaza printr-o tacere asurzitoare, aplicand principiul capului in nisip. Chiar asa dle. rector al UMF, nu va deranjeaza juxtapunerea cu acest individ care scrie „mi-au” ca pisica? Aveti curiozitatea si cititi doar lucrarea publicata in facsimil in cadrul articolului. Tacerea „galgioasa” cu care va manifestati nu face decat sa va arunce intr-un mare derizoriu, dar ce e mai grav sa loveasca ireversibil in prestigiul scolii de medicina timisene, prestigiu pe care il mai regasesti doar in istoria acestei institutii academice, din pacate.

  3. Va avea ceva petrecere spitalul de banii ăștia.. iară va mirosi a whisky pe holul directiunii, sau poate na fiind vara va trece pe Proseco..oricum Dana va fi exaltata mai ceva ca Bachus..dacă nu e deja!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore