Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Eroare materială! Medici, fără contract cu Spitalul Județean Timișoara, reclamați că zburdă liberi prin blocurile operatorii

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Ce știm, până acum? O grămadă de lucruri! În primul rând că grosul pacienților, gestionați de prof. dr. Mihai Ionac, la vremea respectivă, șeful Secției Clinice de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, făcea turism medical în două mari direcții: înspre farmacia ”Remedia” de la Poșta Mare, societate care gravitează în sfera familiei distinsului profesor universitar al UMF Timișoara, și înspre Centrul de Diagnostic Imagistic ”Neuromed”, care aparține reputatului neurochirurg Horia Pleș, la rândul său, șef de secție în cadrul aceluiași așezământ spitalicesc în care-și desfășoară activitatea clinică și didactică prof. dr. Mihai Ionac.

Și, în al doilea rând, mai știm despre donațiile pacienților către Asociația ”Compas X”, organizație non-guvernamentală din sfera prof. dr. Mihai Ionac. Unde pacienții, așa cum au demonstrat cei de la Camera de Conturi Timiș, făceau caritate de pe patul de spital și plăteau mereu înainte de intervențiile chirurgicale la care erau supuși pe Secția Clinică de Chirurgie Vasculară. Niciodată, după! Cert e că exemplele sunt pe bandă rulantă, la fel și deconturile (Programul Național de Sănătate – Subprogramul de Chirurgie Vasculară) unor operații despre care medici susțin că sunt de ”chirurgie plastică”: silicoane, dezlegări de trompe, rejuvenări etc. Doar prof. dr. Mihai Ionac spune că sunt ”operații corectoare”!

Despre combinațiile prof. dr. Mihai Ionac cu farmacia ”Remedia”, probele sunt absolut copleșitoare: bilețele de mână cu indicația “pachet safenectomie” și “pachet amputație gambă”, înmânate pacienților pentru a fi achitate și ridicate de la apoteca de lângă Poșta Mare din Timișoara, și liste meticuloase de ”necesar operații”, unele dintre ele de resortul chirurgiei generale sau plastice, găsite în terminalele electronice ale cadrului didactic la perchezițiile informatice din anul 2015. La care se mai adaugă și deconturile de ”Vasaprostan” făcute de ”Remedia”, chiar și pentru morți, pe baza rețetelor prescrise de prof. dr. Mihai Ionac: perioada 2008 – 2014, în valoare de 6.097.742 RON.

La fel, și despre excursiile pacienților de pe Secția de Chirurgie Vasculară către ”Neuromed” se pot scrie romane. De fapt, prof. dr. Mihai Ionac chiar a început să lucreze la această trilogie medicală. Așa cum a arătat și voceatimișului.ro, la perchezițiile informatice, procurorii au găsit, în calculatorul distinsului cadru universitar al UMF Timișoara, fișiere întregi – lunare, trimestriale, semestriale – cu pacienți care au fost dirijați către centrul privat de imagistică: peste 2000 de ”turiști”. Iar Camera de Conturi Timiș, cât și expertiza informatică, efectuată la cererea procurorilor, arată și returul serviciului făcut de prof. dr. Mihai Ionac: sponsorizări dinspre Neuromed către Asociația Compas X”. Bineînțeles, un act benevol și plin de gratitudine colegială!

Și mai sunt zeci de alte situații de genul acesta! De exemplu, pacienta L. Alexandru care, așa cum scriu într-o notă de relații medicii radiologi din SCJUT, ”era pregătită pe masa de examinare a angiografului, cu materialele sanitare și consumabilele pregătite pentru injectare, iar pacienta  a fost obligată, în urma unui telefon primit, să coboare, înainte de examinare, pentru a fi trimisă în privat”. Cu flexula în braț! Mai mult, există și pacienți, cum e cazul lui Francisc P. care, deși a venit cu ambulanța în UPU a SCJUT cu probleme vasculare, a fost trimis, nu o dată ci de două ori, după consulturile de specialitate, în privat pentru câte un angio-CT. Deși ar fi avut posibilitatea și la stat. Gratis!

Rectificare scriptică

Un aspect important, aparent banal, care a rezultat din stenogramele de la dosarul prof. dr. Mihai Ionac, are legătură cu o serie de medici de pe Secția de Chirurgie Vasculară. Mai exact, cu cei care, în lipsa unui post de stat, au acces în Spitalul Județean Clinic de Urgență Timișoara, fie în baza unui contract de voluntariat fie în baza unui contact de gărzi. Ori ambele! Altfel, exclus! Iată discuția purtată între medicii Horia Cristian și Mihai Ionac, la data de 23 aprilie 2015, la ora 12.11, chiar cu o zi înainte de descinderi și percheziții:

Horia Cristian: Auzi…ă… tu ai medici care nu sunt angajați ai spitalului și care… (neinteligibil) pe programul operator?

Mihai Ionac: Da! …îs pe program… da…. dar foile… da… pentru că… da… așa-i… da… îs pe program!

Horia Cristian: Și cu cine au intrat în sală?

Mihai Ionac: Cu mine!

Horia Cristian: Cu tine?

Mihai Ionac: Da! Da!…

Horia Cristian: Și… ei cum lucrează în spital?

Mihai Ionac: Pe bază de voluntariat.

Horia Cristian: Și au contract cu spitalul?

Mihai Ionac: De voluntariat… da…

Horia Cristian: Au contract de voluntariat?

Mihai Ionac: Da!

Horia Cristian: Ești sigur?

Mihai Ionac: Verific.

Horia Cristian: Verifică și…ă… ă… răspunde-i lu madame… că a zis că are reclamații în scris la doctori, că doctori… care nu-s angajați ai spitalului sunt pe program operator și…

Mihai Ionac: Da!… Nasol!…

Horia Cristian:… și în care spui că a fost o eroare materială… că ai intrat TU în operație…

Mihai Ionac: Aha…

Horia Cristian: … și… dintr-o eroare materială… a fost trecut el ca ajutor… păi el era ajutorul tău în operație și…

Mihai Ionac: Da! Ok…bine…ok…!

Horia Cristian: …da?!… eroare materială…

Mihai Ionac: Da! Da!…ok!…

Horia Cristian:… îndreptare de erori materiale… Bine?

Mihai Ionac: Ok… bine!

Horia Cristian:… și i-am spus că nu o să se mai întâmple… (neinteligibil)

Mihai Ionac: Bine…

Horia Cristian:… ei îs… cu contract de voluntariat și… bine…

Mihai Ionac: Da! Bine, bine, bine…

Reinterpretări medicale

Și discuția de mai sus își are rostul ei căci, în contextul unor materiale publicate de Renașterea bănățeană, sub semnătură jurnalistului de investigații Ciprian Brindescu, numit ”gunoi” de către prof. dr. Mihai Ionac, capătă noi valențe și dimensiuni astronomice. Prima anchetă de presă tratează cazul unei paciente din Lupeni (Hunedoara), Geanina Chișu, în vârstă de 45 ani care, în 8-9 iulie 2019, a avut neșansa să facă parte dintre ”operațiile în premieră națională efectuate în Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara de Secția Clinică de Chirurgie Vasculară”. Un succes deplin al echipei conduse de chirurgul Mihai Ionac, care a beneficiat de “suportul și experiența deosebită a doctorului Mert Dumantepe, de la Spitalul Acibadem din Istanbul”, dacă e să cităm din comunicatele de presă de la vremea respectivă.

În fapt, așa cum rezultă din ancheta jurnalistică a colegilor de la Renașterea bănățeană deznodământul cazului Gianina Chișu s-a produs în două acte. În prima fază, operația a fost declarată ca reușită. În a doua, pacienta a murit. De data aceasta, fără comunicate de presă elogioase, ci într-un anonimat total, după o a doua ”operație corectoare”, care s-a soldat cu o săptămână de comă și, în final, cu decesul. Și nu orice fel de deces căci medicul legist a constat, negru pe alb, că deși a fost reoperată la același picior, moartea Gianinei Chișu a fost una violentă care s-a datorat unui… traumatism cranio-cerebral.

Ulterior, datorită morții violente, IPJ Timiș a început o anchetă, care trenează și azi, în dulcele stil mioritic. Între timp, SCJUT a aflat că medicul turc operase în unitatea sanitară, pe barba prof. dr. Mihai Ionac, fără ca spitalul să fie informat. Mai mult, medicul străin, contrar legii, nu a avut nici măcar acordul Colegiului Medicilor Timiș, absolut obligatoriu în astfel de situații. Doar că, după ”suportul și experiența deosebită” a dr. Mert Dumantepe, acum, prof. dr. Mihai Ionac, ca urmare a morții violente a Gianinei Chișu, spune că medicul turc nu s-a atins de bolnav ci a fost un soi de supraveghetor. Proctor, ca să-l cităm exact pe prof. Ionac.

Doar că probele au demonstrat cu totul altceva decât povestea etalată de cadrul UMF Timișoara: proctor, nu operator! În primul rând, atât Geanina Chișu cât și familia acesteia fuseseră informați că ”intervenția chirurgicală nu poate avea loc fără implicarea concretă a medicului din Istanbul”. Mai mult, atât pe contul de Instagram al lui Mert Dumantepe, cât și pe pagina de Facebook a Clinicii de Chirurgie Vasculare, au fost postate, la vremea respectivă, fotografii din care reiese că medicul turc nu doar a asistat, ci a participat efectiv la operații. Și nu doar din fotografia de pe contul de Instagram al doctorului turc reiese că acesta a participat efectiv la operație, ci și din textul postat de acesta, care însoțește poza, reiese același lucru.

Chiar și turcul a recunoscut într-un email adresat familiei Chișu, încercând să explice coma de gradul 4 în care se găsea pacienta: “Operația noastră nu are efecte neurologice asupra pacienților (…) Noi n-am folosit anestezia generală, noi am făcut operația sub sedare și operația a reușit”. Așadar, însuși doctorul turc Mert Dumantepe își asumă participarea concretă ca medic operator, nu ca proctor, în cadrul intervenției chirurgicale din 8 iulie 2019. Mai mult, chiar în biletul de ieșire din spital, primit de Gianina Chișu în 10 iulie 2019, apare componența echipei operatorii: prof. dr. Mihai Ionac, prof. dr. Mert Dumantepe, dr. Adrian Mănesc.

Și a mai fost un caz, aproape identic. Tot în 2019, când aparținătorul unui pacient, care a decedat pe Secția Clinică de Chirurgie Vasculară, a reclamat faptul că, în ciuda scriptelor, tatăl său nu a fost operat de prof. dr. Ionac, ci de către un alt medic specialist, aflat în contract de gărzi cu SCJUT. Și în această situație, în calitate de șef de secție și de medic curant al victimei, cadrul UMF Timișoara a luat totul asupra sa, declarând că el a fost mereu vioara întâia și că ”specialistul” a lucrat sub directa sa îndrumare. Ba mai mult, că nu are ce să își reproșeze din punct de vedere medical și că pacientul a murit ca urmare a unei infecții. Toate acestea, chiar dacă aparținătorul victimei era blindat de probe și mesaje care demonstrau că ”operatorul” tatălui său nu a fost sub nicio formă prof. dr. Mihai Ionac, ci un alt ”specialist”.

În același registru, certificatul de deces al pacientului arată negru pe alb, cauza morții: stop cardio-respirator ca urmare a unui șoc hemoragic! Deci, nu infecția a fost cauza decesului! “Pacientul a venit ca urgență…” spune Ionac. De fapt, omul a fost internat cu bilet de trimitere de la medicul de familie, a venit vineri și a fost operat abia luni la ora 11. Și tot prof. dr. Ionac mai spune că a efectuat operația pacientului, alături de medicul specialist care era de gardă.

Doar că, la ora la care a avut loc operația, 11 dimineața, ”vioara a doua” nu avea cum să fie în serviciul de gardă pentru simplul motiv că acesta începe la ora 14 și se termină dimineața la 8. E important pentru că, așa cum s-a demonstrat, la data operațiilor – căci au fost 3 la număr și toate pe timp de zi, ultima fiindu-i fatală pacientului – medicul era în afară programului de gărzi. Și nu putea fi în operație, nici măcar ca mâna a zecea, căci nu avea contract de voluntariat cu SCJUT, în vigoare, document care i-ar fi legalizat accesul în spital, în afara gărzilor.

Bun, e de înțeles de ce prof.dr. Mihai Ionac a fost nevoit să ia totul asupra sa. În primul rând pentru ca știa ca medicul operator nu avea ce căuta, în afara gărzilor, în spital, în lipsa unui contract de voluntariat valabil. Și responsabil ar fi fost direct domnia sa, în calitate de șef de secție, conform legii. Și, nu în ultimul rând, pentru că apare în scripte ca fiind operator principal și medic curant, în toate cele 3 situații. Deci a beneficiat de sporul de operații și a încasat bănuții de la statul român deși aparținătorul decedatului a susținut mereu că ”operatorul” a fost un alt cadru medical. Dar ce mai contează asta!?

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore