Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Adevăr sau minciună? Prof. dr. Mihai Ionac își cartografia pacienții de chirurgie vasculară după tehnici de intervenție plastică și reparatorie

- Advertisement -
Repetăm: pe 24 aprilie 2015, procurorii bănățeni, alături de forțele de ordine, au dat buzna pe ușa Secției de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, coordonată de prof. dr. Mihai Ionac. În același timp, alte echipe s-au prezentat atât la domiciliul cadrului didactic al Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara, cât și în fața ușii unde-și are sediul Asociația ”Compas X”, organizație non-guvernamentală gestionată de mai marele microchirurgiei bănățene.

Acuzele aduse prof. dr. Mihai Ionac, așa cum rezultă din comunicarea magistraților și din investigații media, au fost extrem de grave: de la luare de mită, mascată sub forma unor donații pe ”Compas X”, până la falsificarea unor foi de observație ale pacienților și realizarea, ”pe bandă rulantă”, unor intervenții ilegale de chirurgie plastică. Practic, în mare parte, operații de măriri sau micșorări de sâni și lipoabdominoplastii. Toate realizate în spitalul de stat, sub pulpana Secției Clinică de Chirurgie Vasculară, și decontate la două mâini: atât de ”pacienții clandestini” cât și de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, pe baza unor referate pentru deconturi din programul național de sănătate, dedicate bolilor venoase. Toate detaliile apar în raportul Camerei de Conturi Timiș.

Și, așa cum am mai relatat, deja, după 6 ani de anchete drastice, asidue și aplicate, prof. dr. Mihai Ionac a fost găsit NEVINOVAT. Deasupra oricăror suspiciuni rezonabile! Așa că profesorul universitar nu a mai ajuns în fața judecătorilor, pentru niciun cap de acuzare: nici mită, nici măriri de sâni, nici fals, nici abuz… absolut nimic! Cel care l-a scos la liman pe dr. Ionac, din pix, este fostul procuror DNA, Lucian Papici care, la două săptămâni, după ce și-a tras concluziile juridice, a intrat în pensie, lăsând în urma sa două concluzii, ambele demne de o lume mai bună: donații anteoperație = acte benevole/cutumă și chirurgie plastică = operații corectoare. Simplu ca lumina zilei!

Doar că expertiza informatică a tuturor unităților electronice, ridicate ca urmare a percheziției – 4 calculatoare, 6 hard disk-uri, 4 laptop-uri și 12 stick-uri de memorie – scoate în evidență lucruri extrem de interesante. Unele, de-a dreptul halucinante și, așa cum am promis în tot atâtea rânduri, le prezentăm ”la rece”, fără nicio altă imixtiune sau vreun alt comentariu. Practic, sunt aceleași probe ”corectoare” care au stat la baza concluziei de nezdruncinat a procurorului Lucian Papici că prof. dr. Mihai Ionac este curat ca lacrima și ca zorii zilei.

Negație continuă

Niciodată, în ciuda probelor evidente, care au apărut și prin presă, ca urmare a concluziilor Camerei de Conturi Timiș, prof. dr. Mihai Ionac nu e recunoscut că a practicat chirurgia plastică și reparatorie în cadrul Spitalului Județean Timișoara, sub paravanul Secției Clinice de Chirurgie Vasculară. Din contră: a zis că sunt… operații corectoare! Elocventă în acest sens este discuția telefonică, rezultată dintr-o serie de stenograme, stocată pe un suport marca ”Princo” (seria C1143700199) și pe un altul, marca ”Memorex” (seria 2363514): 

Virgil Păunescu: Mă… da cei cu acuza aia de operații estetice, de fapt?

Mihai Ionac: E o minciună.

Virgil Păunescu: Deci voi nu puneți… tâțe, acolo… cum zic ăștia?

Mihai Ionac: Nu! Nu! E o minciună.

Virgil Păunescu: Aha…

Mihai Ionac: E o minciună…ăă Virgil

Virgil Păunescu: Aha. Nu… că asta, asta… s-a dus așa… și lumea mă întreabă: Domne, chiar face chirurgie estetică în spital? Că m-am dus acuma la București și m-a întrebat o plasticiană: Da’, el punea…? Zic, domne, nu știu, da’ nu cred că punea, că cunosc… omu’ n-are timp de așa ceva… la ce operează…

Mihai Ionac: Mă….Virgil, ai fost pe secție, când o fost socru-tu?…

Virgil Păunescu: Da, mă…

Mihai Ionac: Ai văzut ce cazuri aveam?

Virgil Păunescu: Am văzut, da… știi cum este… eu nu am văzut ce faci tu acolo, tu știi

Mihai Ionac: Da, normal…

Virgil Păunescu:… nu știu… ăștia e destul să te găsească că ai pus o data și, gata, ești mort! … adică… ești mort… poate să zică că: Bă! Dar ai pus în data de… decu ai pus, nu spune că n-ai pus… deși… faptul că pui o data sau pui de o sută de ori… îi o mare diferență…

Mihai Ionac: Ha… ha… da, în mintea lor nu… dar… nu am pus. Nu!

Virgil Păunescu: Și… atuncia… De ce apar acuzele astea? Tot așa, aiurea?… la derută

Mihai Ionac: Ca să mă… discrediteze total. Minicuni aruncate doar pentru discreditare pentru….pentru… na…

Virgil Păunescu: Mda… ce să zic?…

Mihai Ionac: Nu știu… îi un coșmar pe care…din care… văd că nu mă mai trezesc și… a cărui sorginte n-o înțeleg și n-o cunosc nu… nu știu… nu, nu știu ce să zic…

Virgil Păunescu: Da, nu știu dacă poți să aflii

Mihai Ionac: nu știu, semnale… semnale am avut… semnale am avut de-a lungul vremii, da n-am crezut că se ajunge aici, deci semnale am avut de la BÎRSĂȘTEANU (n.n – prof. dr. Florică Bîrsășteanu, fost șef Radiologie-Imagistică la SCJUT, cadru didactic la UMF Timișoara și fost proprietar al ”Telescan”, recent vândut către rețeaua de spitale Regina Maria). Semnale clare… că o să mă caute la pacientele operate la sâni… da, într-adevăr, îs vreo 70-80 de paciente operate la sâni, în ultimii vreo… nu știu… 2-3 ani… habar n-am… poate chiar mai multe…

Virgil Păunescu: Aha…

Mihai Ionac: … jumate din ele îs cu cancer, jumate îs cu noduli mamari…

Virgil Păunescu: Aha… aha… deci nu-i chirurgie plastică… da…?!

Mihai Ionac: … toate… toate-s cu biopsie…

Virgil Păunescu: Da…

Mihai Ionac: Da faptu că eu… faptu că eu…ă… le fac elegant, cu incizii cosmetic și așa… gata, asta îi chirurgie estetică. Deci, în loc să-i tai sânul ala… ce știu eu… ca pe o pâine, eu îi fac incizie periareolară. Știi…?

Virgil Păunescu: Da. Aha…

Bază de documentare

Și acum, plecând de la premiza că dr. Mihai Ionac nu a încălcat legea, efectuând operații de chirurgie plastică, lucru confirmat și de procurorul Lucian Papici, vă spunem că în calculatorul cadrului universitar de la UMF Timișoara s-au descoperit o serie de probe care ridică mari semne de întrebare. În primul rând, două documente, ambele intitulate ”consimțământ”: unul pentru liposucțiune și unul pentru lifting corporal, incluzând abdominoplastia. Gata pregătite pentru a fi semnate de pacienți, medic și… martori, după modelul: înțeleg că doctorul X a propus să mi se facă operația Y.

Iată și o mostră: ”Înțeleg că nu poate fi făcută și că nu s-a făcut nici o asigurare sau garanție în legătura cu rezultatul acestei intervenții chirurgicale. Înțeleg de asemeni că starea mea fizică poate să nu fie complet remediată ca rezultat al acestei intervenții chirurgicale. Recunosc că nici o garanție sau promisiune nu mi-a fost făcută cu privire la rezultatele tratamentului recomandat. Sunt conștient de asemeni că în practica medicală pot apare riscuri și complicații neprevăzute care nu au fost discutate mai sus”.

La care se mai adaugă și două tabele, într-un format Excel. Primul, cu costuri financiare pentru o operație de ”nodul mamar”, recte 324,9 RON: de la halate, lame de bisturiu, mănuși, seringi, sondă aspirație, dezinfectați, saci menajeri și până la vată, leucoplast etc. Al doilea, în același stil, dar intitulat ”lipoabsorție”, cu un cost final de 641,2 RON. Plus, o listă de patologii clinice de vasculară, chirurgie generală și chirurgie plastică. Cert e că, la ”chirurgie generală” apar: patologia sânului (cancer, noduli și defecte postmastectomie sau malformații) și tratamentul sterilității feminine după ligatura de trompe prin repermeabilizare mirochirurgicală de trompe uterine.

În schimb, la ”chirurgie plastică”, dr. Ionac notează: tumori, noduli, sân – reconstrucție cu proteză sau țesut propriu, reducții, măriri de sân, liposucție, lifting, abdominoplastie, urechi decolate, mărire de buze etc. Important de reținut că patologia sânului, tratamentul sterilității, tumorile și nodulii de sân, liposucția și abdominoplastia sunt apanajele chirurgiei generale și plastice, nu vasculare, așa cum punctează chiar și medicul! Ar fi putut fi dacă, la momentul potrivit, prof. dr. Mihai Ionac ar fi reușit – că de încercat, a încercat! – să adauge în coada titulaturii de Secție Clinică de Chirurgie Vasculară și termenul de… microchirurgie reconstructivă. Așa, ”microchirurgia reconstructivă” o are, chiar și azi, doar în logo-ul de pe site-ul clinicii de vasculară, nu și în titulatura oficială și agreată de Ministerul Sănătății. Mișto, nu?!

Și mai avem, tot ca urmare a expertizei informatice, oferte de ”bustiere compresive postoperatorii”, trimisă prof. dr. Mihai Ionac, la solicitarea acestuia, de către SC Tex Acces MCV SRL din București. Plus, o panoplie întreagă de ”pachete operații”: by-pass infrainghinal, by-pass aorto/ilio (bi)femoral, by-pass supra/infrainghinal, carotidă. Amputație coapsă/gambă, amputație transmetatarsiană, safenectomie, grefă PPLD, repermeabilizare trompe uterine, sân mastectomie/reconstrucție, sân nodul mamar, decompresie nervoasă, lambouri, hernie, eventrație cu (fără) plasă, limfedem, fistulă arterio-venoasă, mici intervenții, acces venos. Apropo de ”pachete”, atât Camera de Conturi Timiș cât și mass-media au demonstrat, fără drept de apel, că acestea erau gata pregătite și ridicate, pe baza de bilețele, emise de angajații de pe Secția Clinice de Chirurgie Vasculară, direct din farmacia Remedia din Timișoara, care aparține mătușii soției profesorului Ionac.

Mai mult, așa cum rezultă dintr-un alt document statistic intitulat ”Andreea”, probabil de la dr. Andreea Rață, actualmente șeful Secției Clinice de Chirurgie Vasculară, în perioada 1 ianuarie 2009 – 30 septembrie 2010, sub patronajul prof. dr. Mihai Ionac au avut loc 2040 de operații: 802 de chirurgie vasculară, 345 amputații (chirurgie generală) și…268 de ”chirurgie plastică” ( 47 sâni, 43 lambouri, 4 repermeabilizare trompe…). Și, mai mult decât orice, sute de poze cu femei, marea majoritate la bustul gol, însemnate cu carioca, direct pe piele, exact cum se practică în chirurgia plastică, înainte de operațiile de măriri sau micșorări de sân sau în cazul liposucțiilor ori abdominoplastiilor.

Pardon, de fapt, așa cum se obișnuiește cartografierea în cazul nodulilor mamari și a operațiilor ”corectoare”  – că așa îi place profesorului Mihai Ionac să spună și procurorului Lucian Papici să confirme. Rămâne de văzut ce spun, totuși, și plasticienii…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

4 COMENTARII

  1. Era o practica curenta din moment ce si alti medici faceau acelasi lucru … cu sutele operatii estetice. Spitalul Judetean = face fiecare ce il taie capul … sau ce ii dicteaza constinata

  2. Sunt cateva intrebari care se nasc din tot materialul.
    1. Care sunt consecintele asupra lui Papici?
    2. Care sunt consecintele asupra lui Balan, care a inchis dosarul lui Paunescu pentru ca nu gasea cratima unei firme, cand este stiut faptul ca firmele se identifica dupa codul de identificare fiscala?
    3. Ce zice marele CSM acum, nu apara si acum imaginea si independenta justitiei?
    4. Mai exista justitie in Romania?
    5. Nu se gandesc tovarasii astia sa isi mai bage un spor? De exemplu spor de scapat hotii, ca pe asta cel putin il merita

  3. Cea mai misto faza e ca ionac il mintea pana si pe prietenul lui de cotcarii, galuscanu vergenica (alias paunescu virgil), atunci cand ii spunea ca nu face operatii estetice. Ce oligofreni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore