Boierie medicală! Doi manageri de spital din Timișoara au fost aruncați în malaxorul ANI la solicitarea expresă a ministrului sănătății

- Advertisement -
Și nu e lucru puțin! Cu atât mai mult cu cât cererea de investigare a incompatibilităților și a conflictului de interese, atât pentru Raul Pătrașcu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” cât și pentru Daniel Malița de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, a plecat către Agenția Națională de Integritate chiar de pe masa ministrului sănătății, userista Ioana Mihăilă. Asta, în situația în care ambii manageri timișoreni sunt liberali cu acte în regulă și cu cotizația la zi. Altfel spus, parteneri de guvernare cu cea care, acum, îi trimite în fața plutonului de execuție.

În ambele situații, lucrurile nu sunt simple, absolut deloc. Și trenează de ceva vreme! Dar asta, evident, nu este vina ministrului Ioana Moldovan ci a celor dinainte, care au închis ochii și au preferat să se uite în direcția opusă, doar ca să nu deranjeze apele în coaliție, știind clar că sunt în afara cadrului legislativ. Căci, așa cum a prezentat voceatimișului.ro, în urmă cu mai bine de o lună, Raul Pătrașcu, manager SCJUT, se găsește într-o continuă stare de incompatibilitate, încă de pe data de 27 noiembrie 2019, când ministrul liberal al sănătății, Victor Costache, l-a proptit în fruntea celui mai mare spital din vestul României.

Nu de alta, dar Legea 95/2006, privind reforma din sistemul sanitar, la articolul 178, alineatul 2, litera b, este extrem de clară și prevede clar că reprezintă o stare de incompatibilitate ”deținerea de către soțul/soția, rudele managerului ori afinii, până la gradul IV inclusiv ai acestuia a funcției de membru în comitetul director, șef secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager”.

Mai mult, aceeași lege de căpătâi, care guvernează sistemul sanitar românesc, spune, la același articol, că ”incompatibilitățile și conflictul de interese sunt aplicabile atât persoanei fizice, cât și reprezentantului desemnat al persoanei juridice care exercită funcția de manager de spital”. Și că ”în cazul în care, la numirea în funcție, managerul se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese, în termen de 30 de zile de la numirea în funcție. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept”. Sublinierea NU ne aparține, ci este prevăzută în Legea 95/2006, la articolul 2, alineatul 5!

Și Raul Pătrașcu, managerul interimar al Spitalului Județean Timișoara, încă de la numirea pe funcție, din data de 27 noiembrie 2019, se află într-o stare crasă de conflict de interese, mulându-se, perfect, pe toate aliniatele de incompatibilitate din Legea 95/2006, enumerate mai sus. Căci, așa cum știe toată lumea, Raul Pătrașcu este, pe de-o parte, din punct de vedere legal, fratele prof. dr. Jenel Marian Pătrașcu, șeful Secției Clinice Ortopedie 2 din cadrul SCJUT. Iar pe de alta, pe linie de sânge, nepotul profesorului universitar, cadru didactic al UMF Timișoara. Deci, indiferent cum dai cu zarul, între cei doi Pătrașcu, unul director de spital iar celălalt șef de secție în cadrul aceleași unități sanitare, există o relație de rudenie, mult sub gradul IV de afiliere, așa cum prevede legea sănătății.

Marcaj strâns

De cealaltă parte, la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, condus de Daniel Malița, medic primar radiologie – imagistică, lucrurile stau un pic altfel. În primul rând pentru că directorul unității sanitare trebuie să facă față la două acuzații. Una de incompatibilitate, raportată la dispozițiile art. 178, alin 1, litera g din Legea 95/2006, care spune că funcția de manager este pe contrasens cu ”exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control în societățile reglementate de Legea 31/1990”. Iar organele de conducere și control ale unei societăți comerciale, așa cum spune Legea 31/1990, sunt adunarea generală a asociaților, administratorii și cenzorii.

Și a doua acuzație la care trebuie să răspundă dr. Daniel Malița este starea de conflict de interese care rezidă din dispozițiile art. 178, alin 2, lit a din Legea 95/2006 care spune că este ilegală deținerea de către manager de părți sociale, acțiuni sau interese la societăți comerciale reglementate de Legea 31/1990”. Partea proastă pentru Malița, și nu numai, este că, așa cum rezultă din datele de la Oficiul Registrului Comerțului, directorul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara este asociat, cu 50% din părțile sociale, în SC Clinical Image SRL, cabinet medical de radiologie și imagistică cu sediul pe strada Romulus din Timișoara.

Interesant de specificat este și faptul că celelalte părți sociale sunt deținute în părți egale de câte 25% de către dr. Simona Daiana Ciovică și de dr. Jenel Pătrașcu, șef secție Ortopedie 2 la SCJUT. Și tot legea 95/2006, privind reforma în sistemul de sănătate, spune la art. 185, că șefilor de secție, la fel ca si managerilor de unități sanitare, le este interzisă deținerea de părți sociale sau acțiuni la firmele care funcționează în baza Legii 31/1990, care reglementează funcționarea societăților comerciale.

Evident, dacă Legea 95/2006 ar fi pusă în aplicare, întocmai și literă cu literă, peste 99% dintre șefii de secții din spitalele publice de stat ar fi declarați incompatibili și în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate. Și asta o știe toată lumea. În special o simt pacienții care fac ture de forță dinspre stat înspre privat! De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a anunțat voceatimișului.ro că ”în prezent, conducerea Spitalului Clinic de Urgență ,,Pius Brînzeuˮ Timișoara, este asigurată de domnul Pătrașcu Raul Florian Petrișor, numit manager interimar prin ordin de ministru. Potrivit legislației în vigoare, managerul interimar nu încheie contract de management cu Ministerul Sănătății”.

Și pentru că, în urma unor semnale publice și reclamații pe persoană fizică, au existat discuții pe seama incompatibilității unor manageri din sistemul public de sănătate timișorean, ”în data de 27 iulie a.c., ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a solicitat ANI un punct de vedere privind aspectele semnalate”.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare