Peste-2000-de-protestatari-au-străbătut-orașul15

Ieri a fost a doua zi în care timișorenii au ieșit pe străzile orașului pentru a protesta. Locul de întâlnire a fost același, Piața Operei, la ora 18.00. Chiar dacă mai puțini decât în prima zi, protestatarii au fost mult mai organizați. Mesaje emoționante scrise pe numeroase bannere au însoțit scandările protestatarilor, în special tineri, studenți, care au arătat din nou că ei sunt viitorul, ei sunt speranța pentru un trai mai bun în România, de care se preocupă, de altfel.

„Vrem un stat corect, nu defect”, a fost principala dorință a celor care s-au strâns pentru a doua zi consecutivă în Piața Operei. Alături de cei mai tineri, braț la braț, au venit și persoane trecute de prima tinerețe sau părinți alături de copiii lor. La fel ca în prima zi, cei violenți nu doar că au fost evitați, ci și ignorați. Formarea unui nou Guvern de tehnocrați, votul electronic, Parlament unicameral de maximum 300 de persoane și ridicarea imunității parlamentare au fost doar câteva dintre punctele de pe lista de revendicările protestatarilor.

Dirijați cu ajutorul unei portavoci, dar și a mesajelor inspirate arborate la vedere, demonstranții au plecat în marș la o oră după întâlnirea generală din centrul Timișoarei, pe traseul Primăria Timișoara – Universitatea de Vest – Complexul Studențesc – Prefectura Timiș, ca mai apoi să se întoarcă în Piața Operei.

Cei mai puțini implicați au fost din nou, ca și în prima zi, chemați să se alăture la protest. „Ieșiți din casă dacă vă pasă” și „Veniți cu noi” au fost îndemnurile cu ajutorul cărora numărul protestatarilor a crescut simțitor pe parcursul traseului. Momentele emoționante, impresionante, au existat pretutindeni pe parcursul marșului. După ce au blocat un sens de mers pe bulevardul Vasile Pârvan, demonstranții s-au oprit în fața Universității de Vest, cerându-le studenților să părăsească sălile de curs și să li se alăture. Nu a fost uitat nici președintele României, în care unii încă își manifestă încrederea, sperând că momentul va fi gestionat cu bine: „Iohannis, nu uita, România nu-i a ta!”.

Numărul protestatarilor a sărit la mai bine de 2000 de persoane, mulți alăturându-se în Complexul Studențesc, acolo unde și șoferii claxonau în semn de solidaritate. Interminabila coloană de oameni, ajunsă în fața Prefecturii Timiș, a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul Colectiv, ca mai apoi să scandeze din nou lozinci la adresa sistemului: „Vrem dreptate, nu anticipate”, „DNA să vină să vă ia!”.

Punctul final al demonstrației a fost cel în care s-a început, Piața Operei, în care demonstranții au fost întâmpinați cu aplauze de câteva sute de persoane, la fel ca în prima zi. Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 22.00, urmând ca astăzi să înceapă din nou, tot în Piața Operei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here