Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocialUE STINGE BECURILE CU INCANDESCENTA

UE STINGE BECURILE CU INCANDESCENTA

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

 

Consum de energie mai redus şi un mediu ȋnconjurător mai puţin poluat. Asta promite Uniunea Europeană, odată cu scoaterea de pe piaţă a becurilor cu incandescenţă, ȋncepȃnd cu data de 1 septembrie 2012.

Deşi facturile de energie electrică vor ȋnregistra scăderi, vestea nu este una ȋntru totul ȋmbucurătoare, asta pentru că preţul unui bec economic poate ajunge şi la 25 de euro. Este vorba despre lămpile moderne LED care permit economisirea a până la 70% din energia consumată.

Consumatorii mai pot opta şi pentru becuri fluorescente compacte, care consumă cu 75% mai puţină energie decât cele cu incandescenţă, sau cu halogene, care consumă cu pȃnă la 50% mai puţin.

La un calcul realizat de Comisia Europeană, ȋn fiecare locuinţă iluminată cu ajutorul lămpilor economice s-ar putea economisi anual aproximativ 50 de euro. În plus, mediul va fi protejat, ȋntrucȃt rezistenţa mai mare a becurilor permite reducerea cantităţii de reziduuri şi, totodată, reducerea emisiilor de CO2.

Decizia UE ȋncheie “războiul” declanşat ȋn toamna lui 2009, cand au fost retrase de la comercializare becurile incandescente cu o putere de peste 100 de waţi. În următorii doi ani, respectiv 2010 şi 2011, au fost retrase şi cele de 75 şi 60 de waţi, iar anul acesta a venit rȃndul celor de 40 şi 25 de waţi. Cu toate acestea, nimeni nu a ȋntrebat pe nimeni ȋn legătură cu această decizie. Rămȃne de văzut cȃţi dintre romȃni se vor conforma şi cȃţi dintre ei şi-au făcut provizii impresionante de becuri clasice de frica dispariţiei acestora de pe rafturile magazinelor.

 

Denise Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Țigări, în valoare de 1,5 milioane euro, confiscate de polițiștii de frontieră bănățeni

În data de 26.11.2022, ora 00.05, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Consiliul Județean vrea centură feroviară pentru Timișoara! A lansat licitația pentru studiul de fezabilitate

Timișoara ar putea avea centură feroviară, care să scoată traficul de marfă din centrul...

Poliția Locală se reorganizează! Vor fi reduse mai multe posturi, inclusiv de conducere

Reorganizarea se face prin transformarea vechiului departament într-o structură nouă, o direcție generală, cum...