UE STINGE BECURILE CU INCANDESCENTA

- Advertisement -

 

Consum de energie mai redus şi un mediu ȋnconjurător mai puţin poluat. Asta promite Uniunea Europeană, odată cu scoaterea de pe piaţă a becurilor cu incandescenţă, ȋncepȃnd cu data de 1 septembrie 2012.

Deşi facturile de energie electrică vor ȋnregistra scăderi, vestea nu este una ȋntru totul ȋmbucurătoare, asta pentru că preţul unui bec economic poate ajunge şi la 25 de euro. Este vorba despre lămpile moderne LED care permit economisirea a până la 70% din energia consumată.

Consumatorii mai pot opta şi pentru becuri fluorescente compacte, care consumă cu 75% mai puţină energie decât cele cu incandescenţă, sau cu halogene, care consumă cu pȃnă la 50% mai puţin.

La un calcul realizat de Comisia Europeană, ȋn fiecare locuinţă iluminată cu ajutorul lămpilor economice s-ar putea economisi anual aproximativ 50 de euro. În plus, mediul va fi protejat, ȋntrucȃt rezistenţa mai mare a becurilor permite reducerea cantităţii de reziduuri şi, totodată, reducerea emisiilor de CO2.

Decizia UE ȋncheie “războiul” declanşat ȋn toamna lui 2009, cand au fost retrase de la comercializare becurile incandescente cu o putere de peste 100 de waţi. În următorii doi ani, respectiv 2010 şi 2011, au fost retrase şi cele de 75 şi 60 de waţi, iar anul acesta a venit rȃndul celor de 40 şi 25 de waţi. Cu toate acestea, nimeni nu a ȋntrebat pe nimeni ȋn legătură cu această decizie. Rămȃne de văzut cȃţi dintre romȃni se vor conforma şi cȃţi dintre ei şi-au făcut provizii impresionante de becuri clasice de frica dispariţiei acestora de pe rafturile magazinelor.

 

Denise Popa

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare

Articolul precedent
Articolul următor