autobuz.electric1

Străzile Timișoarei vor fi din nou circulate de un autobuz electric, în perioada 1 – 15 octombrie. Regia Autonomă de Transport Timișoara a primit în testare autobuzul marca SOR, produs în Cehia și achiziționat prin programele europene de finanțare, care dorește să asigure un transport ecologic și economic pentru locuitori.

Vehiculul nu este la prima incursiune în România. În perioada martie – iunie acesta a circulat în mai multe localități din țară iar în iunie și septembrie, în Bulgaria, atunci când a înregistrat record după record de autonomie, astfel încât a parcurs până la 280 de km în regim extraurban și 240 de kilometri în regim urban. Capacitatea autobuzului este de 85 de persoane sau 92 pentru varianta de 11 metri. Printre beneficiile pe care le oferă acest mijloc de transport se numără și costurile de întreținere și exploatare, comparabile cu cele ale unui autoturism economic.

Datorită programelor de finanțare oferite de UE, achiziționarea unui astfel de autobuz se poate face cu eforturi minime din partea autorităților publice locale, procentele de co-finanțare fiind cuprinse între 2-10% din valoarea vehiculelor.