12.9 C
Timișoara
duminică,16,mai,2021
AcasăStiriEvenimentCapitala Banatului aniversează 129 de ani de lumină electrică

Capitala Banatului aniversează 129 de ani de lumină electrică

Pe lângă atestarea celei mai vechi fabrici de bere din România, editarea primului ziar din România şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten” şi până la obţinerea titlului de primul oraş liber din România, Timişoara a mai fost şi prima urba de pe continentul european ce a dispus străzi iluminate electric.

Întreprinzători şi antrenaţi să „gândească în afara cutiei”, timişorenilor le-au trecut pe la urechi ştiri din Europa despre descoperiri diverse în domeniul electricităţii, lucru ce i-a mobilizat să „împrumute” din ideile expuse. La numai 2 ani de când străzile New York-ului erau luminate cu becuri alimentate de la centrala electrică a lui Thomas Edison, Timişoara intră în istorie. În anul 1884, 731 de lămpi incandescente cu filament de cărbune formau o reţea de 59 de kilometri ce lumina străzile timişorene. Pentru mai bine de un secol iluminatul stradal s-a făcut cu seu şi, mai apoi, cu gaz (o altă premieră bănăţeană în 1885).
Potrivit monografiei orașului Timişoara în anul 1882 , Primăria a încheiat un contract de concesionare cu societatea Anglo-Austrian Bruch Electrical Companz Ltd. pentru iluminarea electrică a străzilor.

De peste 129 de ani,  „aprindem lumina în Timişoara şi în toată ţara”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

14,923FaniÎmi place
515CititoriConectați-vă
160CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
191CititoriConectați-vă
46,600AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente