Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

CLADIRI ISTORICE -TRECUT SI PREZENT

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

FABRICA DE BERE TIMIŞOARA

A fost înfiinţată la iniţiativa autoritatiilor conduse de prinţul Eugeniu de Savoya în anul 1718 fiind prima fabrică de acest gen de pe teritoriul României la aceea vreme, venind în întâmpinarea necesităţii acute de apă potabilă în oraş. Fabrica funcţionează pe locaţia actuală din anul 1741-1742, când a fost mutată din Cetate. Cunoscută sub numele de Timişoreana berea se făcea din apa provenită din Timiş şi era atât de cunoscută încât a ajuns să fie exportata şi în Brazilia. Timp de un secol şi jumătate fabrica a fost în proprietatea autoritatiilor militare în anul 1874 Fabrica de bere Timişoara devind prima societate pe acţiuni din Banat. În anul 1883 este preluată de firma „Ignatz şi fiii” şi urmează o perioadă înfloritoare, berea timisoareana fiind tot mai apreciată pe plan local cât şi naţional, devenind în anul 1920 furnizorul oficial al Casei Regale din România. Până la sfârşitul secolului XIX în incinta fabricii existau 5 clădiri.

Un puternic incendiu ce a avut loc în 1897 produce mari pagube fiind aproape în întregime distrusă. Însă pagubele provocate permiţând o retehnologizare completă la cele mai înalte standarde ale vremii devenind una din cele mai moderne unităţi de gen din sud -estul Europei. Astfel frigul natural a fost înlocuit cu cel artificial, în anul 1920 fiind produs primul filtru de bere din Roamania.

În interiorul fabrici la începutul anilor 1900 existau sine de tren pe care circulau vagoane ce transportau butoaiele cu bere în Cetatea Timisoarei cât şi la gară.

În anii 60 Fabrica de Bere fiind a doua unitate de producţie din lume.

La sfârşitul lui 1999 a fost contractata, montată şi dată în funcţiune una dintre cele mai performante linii de îmbuteliere Krones din ţară. Linia este complet automatizata şi are o capacitate de 120 hl/oră.

Azi, Timişoreana este membră
A grupul internaţional SAB Miller. Integrarea fabricii de bere din Timişoara
La acest grup s-a făcut în august 2001.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare