Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Deputatul Horia Cristian despre reparaţia morală făcută mamelor

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer senin
19.7 ° C
20.1 °
18.9 °
48 %
2.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
25 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
22 °

Astăzi, în Camera Deputaţilor am reparat  încă o nedreptate făcută românilor de guvernarea PDL: am dezbătut şi adoptat cu amendamente substanţiale „Proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială”, adică legea care reglementează acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Faţă de forma ordonanţei, prin care guvernul PDL reducea,  în 2011, indemnizaţia pentru creşterea copilului la 75% din media veniturilor nete ale persoanei şi lega acordarea acesteia de obligativitatea plăţii impozitelor locale, prin amendamentele formulate in Comisia de muncă am reuşit să facem puţină dreptate mamelor şi copiilor din România:

Principalele modificări vizează:

– stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei;

– acordarea stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani; Acest lucru va ajuta la crearea unui echilibru între nevoia părinţilor de a fi aproape de copil în primii ani de viaţă şi reintegrarea mai rapidă pe piaţa muncii.

introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor și taxelor locale. Astfel, verificarea plăţii impozitelor şi taxelor locale se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puţin 6 luni, pentru evitarea oricărei discriminări şi excluderea de la această verificare a familiilor monoparentale, precum si,

– corectarea unei nedreptăţi prin stabilirea unei perioade de graţie de 60 de zile, pentru cei care nu şi-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp în care pot achita această datorie şi astfel se poate evita suspendarea plăţii indemnizaţiei, aşa cum s-a decis prin OUG 124/2011; In acest timp beneficiarul își va primi dreptul;

– includerea în cadrul perioadelor asimilate a perioadei de frecventare a programului educaţional de tip ”A doua şansă”. Organizarea acestui tip de program educaţional creează premisele participării la sistemul de educaţie, reducerea analfabetismului, asigurarea unei baze educaţionale care să permită accesul mai uşor pe piaţa muncii; După ce am reuşit să introducem acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi mamelor eleve şi studente (Legea nr.240 din 10 iunie 2009), iată ca această categorie se extinde cu mamele care revin la şcoală în programul “A doua şansă”.

– eliminarea limitării la 3 naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor. În acest moment legea limitează acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei la 3 naşteri, ceea ce reprezintă o discriminare şi o descurajare pentru mamele angajate care doresc să aibă patru sau mai mulţi copii; Acum, conform acestei modificări, dacă o mamă angajată doreşte să aibă patru sau mai mulţi copii ea va putea să beneficieze de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului!

acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr.148/2005 şi naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr.111/2010. Această reglementare va avea efecte doar pentru situaţiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii;

– asigurarea posibilităţii pentru persoana singură care are în întreţinere copil cu dizabilitate gravă de a beneficia simultan atât de indemnizaţia lunară sau de sprijinul lunar acordate în baza art. 31 si 32 din OUG nr.111/2010, cât şi de indemnizaţia lunară de însoţitor (în locul asistentului personal) reglementată la art. 42 din Legea nr.448/2006;

– eliminarea birocratizării excesive prin efectuarea unei singure anchete pentru o familie care beneficiază de două drepturi sociale în acelaşi timp. (de exemplu pentru cazurile în care beneficiarii de ajutor social sunt şi beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei prevăzută de Legea nr.277/2010 ancheta socială se efectuează o singură dată, pentru ambele beneficii de asistenţă socială acordate);

– includerea unor clarificări ale textului în urma deficientelor constatate ca urmare a aplicării prevederilor actelor normative supuse modificării.

„Ştiu că mai sunt multe probleme de rezolvat. Am formulat mult mai multe amendamente, printre care şi eliminarea plafonului maximal, dar în acest moment, în condiţiile bugetului actual, în condiţiile acordului cu Fondul Monetar acestea au fost posibile. Redăm banii tăiaţi nedrept de PDL către mame şi copilaşi. În anii viitori, însă, este obligaţia noastră să facem o politică solidă pentru susţinerea familiei. Doresc ca această lege să fie promulgată cât mai repede pentru ca astfel va putea intra rapid în plată!”

Horia Cristian

Deputat PNL Timiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare