Directorii de școli din Timișoara, somați de Robu: Voi sesiza organele de anchetă

0
1030

Primarul Nicolae Robu se plânge de faptul că municipalitatea nu punctează la capitolul transparență din cauza… directorilor de școli. Edilul spune că aceștia refuză să afișeze pe site-un instituției numele firmelor ce vor efectua lucrări în urma atribuirilor directe. Mai mult, le acordă acestora termen de o săptămână pentru a se conforma. În caz contrar, amenință că va sesiza organele de control.

„Mă confrunt cu o problemă. Foarte multe lucrări mici sunt date de directorii școlilor. Nu toți directorii au vrut să facă publice pe site-ul Primăriei Timișoara atribuirile directe pe care le-au făcut. Eu sper ca prin presiunea psihologică pe care mediatizarea acestei stări de fapt o va crea, se vor conforma și acei directori. Ei nu sunt sub autoritatea mea. Nu spun că sunt numiți politic, că în România nu se practică asta. N-aș vrea să se înțeleagă greșit, pe mulți îi respect. Este inadmisibil să nu se conformeze unei solicitări de transparență. Sper să nu mai fie cazuri până săptămâna viitoare de la vreo școală să nu fie pe site. Eu le-am cerut în cadru legal, dar n-am măsuri punitive. Este o solicitare făcută. Dacă nu se conformează, voi sesiza din nou organele de anchetă să vedem de ce unii nu doresc să fie transparenți”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Deoarece nu-i poate controla sau pedepsi pe directorii de școli, edilul este de părere că aceștia ar trebui să treacă din subordinea Ministerului Educației în cea a administrațiilor locale.

„Sunt o mulțime de disfuncții care derivă din lege. Ar trebui în mod normal ca doar programele școlare să fie sub autoritatea Ministerului Educației prin inspectoratele școlare, în rest autoritățile publice locale ar trebui să se ocupe de tot ce privește școala, nu doar de patrimoniu. De asta nu s-a produs descentralizarea, pentru a nu se pierde controlul de către persoane care vor să aibă puterea și o putere necurată”, a mai explicat Robu.

Primarul însă uită multele momente reclamate de presă și de consilierii locali, în care lipsa de transparență a instituției pe care o conduce a fost cauzată exclusiv de el. Printre acestea se numără publicarea bugetului Timișoarei pentru 2016 cu doar câteva zeci de ore înainte de vot.

Spune-ţi opinia civilizat!