ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

DRUMUL SPRE VICTORIE! DIRECȚIA DE URBANISM A ARHITECTULUI-ȘEF GABRIEL ALMĂJAN ÎL SERVEȘTE LA FILEU… PE ȘEFUL COMISIEI DE URBANISM

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Nici prea cald și nici prea rece – cam așa funcționează discursul, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism Timișoara, aflată în subordinea ”primăriei de sticlă” a lui Dominc Fritz, când vine vorba despre interesele financiare și de grup ale unor arhitecți și imobiliariști care gravitează pe orbita spectaculoasă a USR. Și, cu siguranță, lucrul care frapează nu e neapărat limbajul specialiștilor din CTATU, unul aprobatoriu și, în rest, surdo-mut, dus înspre marginea monologului, ci dubla măsură care se aplică, automat, în orice ecuație în care X este egal cu ZERO.

Și, ca să intrăm direct în subiect, la nivelul anului 2019, SC RD Sign SRL, aflată în parohia consilierului local USR, arhitect Răzvan Negrișanu, printre altele și șeful Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Timișoara, obține un aviz de oportunitate pentru un client de top – ”Dedeman”, una dintre cele mai mari și prospere firme românești! Acordul, obținut pe 13 mai 2019, adică înainte de venirea useriștilor la butoanele administrației locale, prevede clar că, pentru realizarea și, mai apoi, autorizarea centrului logistic de marfă, investitorul este obligat să-și conecteze hub-ul la rețelele publice de apă și canal: ”…construcțiile propuse se vor racorda corespunzător la rețele edilitare publice existente pentru asigurarea utilităților necesare”. Evident, așa cum spune legea, pe cheltuiala proprie a dezvoltatorului sau investitorului!

Fără dubii, decizia de atunci a CTATU, validată prin Avizul de Oportunitate nr 20 și contrasemnată de arhitectul-șef de la momentul respectiv, Sorin Ciurariu, a fost una cât se poate de logică și de legală, având în vedere dimensiunea investiției propuse de SC RD Sign SRL, în numele beneficiarilor de la ”Dedeman”, pe un teren aflat în proprietate, în suprafață de peste 36 de hectare: funcțiuni mixte – comerț, servicii, depozitare și producție nepoluantă cu modificarea regimului de înălțime existent pentru zona reglementată (Aradului) la (S)+P+2E. Și, din acel moment, chiar dacă toate avizele pentru implementarea proiectului au fost obținute de către cei de la SC RD Sign, în proiectul centrului logistic al celor de la ”Dedeman” nu s-a mai făcut nimic.

Și, nu s-a mai mișcat un deget deoarece, mai mult ca sigur, costurile de aducere a utilităților de apă și canal, până la parcela de 36 de ha, ar fi fost unele enorme. Așa că s-a stagnat, cel puțin până pe 28 iunie 2022 când, așa cum rezultă din date publice, proiectul celor de la SC RD Sign SRL a reintrat într-o noua ședință CTATU, fiind chiar primul punct pe ordinea de zi. Mai mult, ca totul să fie fără cusur și fără surprize, în plen, cauza beneficiarului ”Dedeman” a fost susținută cu ardoare și cu mult patos de însuși șeful Comisiei de Urbanism din ”primăria de sticlă” a lui Dominic Fritz, consilierul USR Răzvan Negrișanu. Adică, colegul arhitectului-șef Gabriel Almăjan, mai marele CTATU, care l-a ascultat ”la tablă” cu mult interes și l-a aprobat, plin de extaz și bucurie, la fiecare vocală rostită!

Geometrie unică

Acum, e cât se poate de clar – și asta o dovedesc actele și planșele urbanistice – că între proiectul celor de la ”Dedeman”, propus spre aprobare în ședința CTATU din 2019, și documentația dezbătută, din nou, în cadrul aceluiași for administrativ, în iunie 2022, nu există nicio diferență din punct de vedere arhitectural sau imobiliaristic. Cu o singură excepție: schimbarea soluției tehnice! Dacă în urmă cu 3 ani s-a cerut conectarea la rețeaua de apă și canal a hub-ului logistic și s-a și aprobat acest lucru, nu de alta, dar nu ar fi existat o altă variantă ajutătoare, oricât de mult s-ar fi străduit și fostul arhitect-șef al PMT, Sorin Ciurariu, acum, pe motiv că avizele au expirat, în numele beneficiarului, consilierul local Răzvan Negrișanu a cerut ”sistem local de gospodărire a apelor menajere și uzate”.

Altfel spus, executarea unui foraj pentru asigurarea apei menajere și pentru rețea de incendiu, în loc de extinderea rețelei publice de apă. Plus, o fosă septică și ecologică, în loc de conectarea la canalizarea orașului! Așa cum spun arhitecții, ca-n Africa, în fundul curții! De fapt, o groapă, denumită bazin vidanjabil, care nu reprezintă altceva decât o soluție temporară, evident, până vor ajunge în zonă rețelele de apă și canal, care vor fi extinse, probabil, pe banii unui alt dezvoltator, care nici măcar nu va îndrăzni să vină în fața celor de la CTATU Timișoara cu o soluție tehnică și economică atât de lejeră ca cea solicitată de cei de la SC RD Sign SRL, în numele proprietarilor de la ”Dedeman”. Și nu doar că arhitectul-consilier Răzvan Negrișanu a încercat marea cu degetul, dar a și obținut avizul favorabil al colegilor săi din CTATU, așa cum rezultă din Avizul de Oportunitate cu nr.  26 din 20 iulie 2022.

Și acordul semnat de useristul Gabriel Almăjan, în calitate de arhitect-șef al Primăriei Timișoara și în beneficiul colegului său de breaslă și de partid, spune așa, în soluția temporară: ”…pentru asigurarea de apă menajeră și rezerva de incendiu, propuse vor fi două foraje de mică adâncime, iar pentru canalizare se vor realiza 4 bazine etanje vidanjabile, care vor deservi câte o clădire, până în momentul în care vor exista utilități publice în zonă (se vor realiza lucrări de extindere)”. Toate aceste concesii temporare, în ideea în care OUG nr. 144 din 2021 subliniază că toți utilizatorii, persoane fizice sau juridice, care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare sau nou înființate!

Ideea e că, așa cum rezultă din expunerea de motive, înregistrată video pe pagina de Facebook a celor de la CTATU, se vede clar că în motivarea schimbării soluției tehnice pentru ”Dedeman”, adică de foraj și fosă în loc de extindere rețea publică de apă și canal, s-a pedelat pe faptul că, în viitorul centru logistic, angajații vor fi extrem de puțini, ceea ce nu ar justifica economic aducerea utilităților, la parcela de 36 de ha, de la circa 7 km distanță. Poezia asta a fost rulată în primă fază căci, ulterior, așa cum rezultă din ședința video a CTATU, se vorbește despre clădiri de P+2, practic suprafețe de birouri care se vor desfășura peste halele logistice. Adică, la o primă vedere, absolut neavizată, circa 200.000 mp de funcțiuni complementare care, în mod cert, nu vor rămâne goale sau neocupate, ci vor fi popultate, la un moment dat. Că nimeni nu aruncă cu banii ca să înalțe două etaje, ca să bată vântul prin ele!

Discuții prietenoase

Adevărul e că sunt multe aspecte discutabile despre ședința CTATU din 28 iunie, care a dus la acordarea Avizului de Oportunitate nr. 26 din 20 iulie 2022. În primul rând că planșele prevăd și o continuare a extinderii centurii Timișoarei deși, la vremea respectivă, Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, nu cunoștea decât viitorul traseu al drumului, nu și dimensionarea finală a căii rulante. Altfel spus, compania de stat, aflată în subordinea ministrului Sorin Grindeanu, nu avea soluția finală!

E foarte adevărat că, la un moment dat, arhitectul-șef Almăjan a intervenit în discuție și a spus că, întâmplător, a avut o discuție telefonică cu cineva de la Ministerul Transporturilor, chiar în dimineața dezbaterilor din CTATU. Că totul e ok și că documentele urmează să parvină și Primăriei Timișoara, motivând că, oricum, toate acestea sunt detalii. Deși, orice inginer l-ar putea ușor contrazice pe întâiul urbanismului de pe Bega pe motiv că ”detaliile” CNAIR sunt, de fapt, esența proiectului SC RD Sign SRL.

Și mai e o chestiune! În prezentarea proiectului ”Dedeman”, arhitectul-consilier Răzvan Negrișanu susține că a revenit în fața colegilor săi de la CTATU, ca să ceară un nou aviz de oportunitate, pentru că i-au expirat aprobările vechi și a vrut să fie corect și să nu lase loc de interpretări. Un lucru admirabil, dar cu bătaie înspre cei de la SC Oglinda SRL, care au fost trimiși la plimbare, în plenul Consiliului Local, convocat sub puterea unei hotărâri judecătorești, tocmai pentru că le expiraseră avizele care au stat la baza studiului de oportunitate și PUZ-ului!

Doar că, de fapt, revenirea în fața celor de la CTATU e legată de schimbarea soluției tehnice a proiectului, adică fose și puțuri, în loc de racord la rețea publică de utilități. Pentru că e logic că, dacă ar fi fost doar o chestiune de prelungire de avize și nu de schimbarea soluției tehnice, atunci, Avizul de Oportunitate ar fi rămas cel vechi. Adică, cel de pe vremea fostului arhitect-șef al PMT, Sorin Ciurariu, care prevedea aducerea, la parcela de 36 de hectare a celor de la ””Dedeman”, a conductelor de apă și canal! Acum, e exact invers: cu conectare la rețeaua de utilități, când s-o putea și când o ajunge pe calea Aradului, la descărcarea de pe centura Timișoarei.

În rest, ședința CTATU a decurs firesc, fără nicio întrebare! Toată lumea fericită! Totul a fost extrem de clar, de limpede și de concis! Și, sincer, nici nu avea cum să fie altfel, adică cu surprize neplăcute, atâta timp cât mai marele CTATU, Gabriel Almăjan, printre altele și arhitectul-șef al municipalității, a asistat cu plăcere la prelegerea, motivarea și expunerea de proiect a colegului său de breaslă și de partid, arhitectul Răzvan Negrișanu, consilier local și boss al Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Timișoara. Evident, totul într-un cadru extrem de bine organizat de CTATU, unul plin de armonie, obiectivitate și de compatibilitate!

Probabil, în aceeași cheie și notă muzicală, un parcurs firesc și identic îl va avea si introducerea cu totul a terenului public de pe strada General Grigorescu nr 2 în PUZ privat ”Reabilitare, reamenajare și extindere Cazarmă Militară”, situat chiar în stația de taxi din sensul giratoriu de la Clinicile Noi din Timișoara. Și nu ar fi exclus să meargă, tot la fel de bine, chiar și examenul pentru postul de arhitect-șef al comunei Giroc, programat pentru data de 9 august a.c. Că vorba aceea: nu lăsa pe mâine, ce poți face azi! Cam cum a fost și în cazul dezvoltărilor imobiliare ale medicului infecționist Virgil Musta de la Spitalul ”Victor Babeș” și a celor de la Mitropolia Banatului! Exact ca la carte!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

5 COMENTARII

  1. Asa arat cum se fac averile in Timisoara la urbanism : pumni in gura si urlat la cei care nu sunt in USR, unsi cu mir toti cei din partid. USR A DISTRUS TIMISOARA. De ce nu cautati la Negrisanu, omul care scuipa venin in stanga si in dreapta daca nu esti USR-is t, sa vedeti cum prin proiectul din capat de la Eroilor de la Tisa, statul roman a fost prejudiciat de un clan de tigani si el a fost cel care a facut proiectul ? Cum e posibil sa vina Negisanu la OAR si sa spuna ca inspectorii de la urbanism de la Primaria Timisoara ii arata lui proiectele de la alti arhitecti ? Cum se face ca toate propunerile de la ATG si RD SIGN , desi multe sunt aberante, trec ca prin apa prin CTATU si la alti arhitecti li se impune sa puna si locul la pubele ? Timisoara , trezeste-te, astia fura mai rau ca toti ceilalti la un loc.

  2. Eeeeh…fac baietii tot ce trebuie ca „sa fie bine, sa nu fie rau”, ca doar Cazarma e cu dictare de la insusi Orban V. (ca mai multe imobile din TM care au fost achizitionate de #MagyarPride) intaiul dusman al „Europe* cu Buc*le Desch*se”…:))). Pe site-ul PCG…nu s-au postat nici macar candidatii selectiei de dosare…probabil…ca „unicul candidat” si mai noul „interes amoros” a lui Negrisanu trebuie sa fie cu sufletul, inima si mintea limpede pentru dificilul „examen”. Banuiesc ca asemeni arh. sef de Municipiu…vor fi maxim 2/3 candidati…si aia adunati ca sa nu fie prea batator la ochi ca o zona atat de ofertanta ca el Dorado nu este de interes pentru absolut nimeni. La fel ca atunci…toata „arhitecturimea” locala stia ca City Of Mara – unicul dezvoltator de blocuri din TM- va fi arh sef, bineinteles cu binecuvantarea „prezidentelui OAR”…care banuia ca o sa mulga ceva din combinatie prin zilenzio si neimplicare….si ce sa vezi….a fost inlocuit :))) Cel mai tare ar fi sa sa il fi pus pe aproape PRESedinte Gaivoronschi sa isi depuna si el dosarul de concurs…si sa iasa aproape Arh SEF. Nu ne ramane decat sa urmarim cu sufletul la gura…aventurile USEREILOR in tara minunilor 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore