Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Expozitia ”20” isi deschide portile la Galeria Helios

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer senin
21.1 ° C
22.3 °
20 °
55 %
3.1kmh
0 %
mie
22 °
joi
27 °
vin
28 °
sâm
28 °
Dum
26 °

Joi, 1 noiembrie, Galeria HELIOS a Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara prezintă expoziția 20. Artistul vizual Cristian Sida expune alături de foștii săi studenți, ajunși și ei, azi, artiști bine apreciați: Georgiana Iancu, Edith Torony, Patricia Ferenț, Nicolae Velciov, Ligia Gaja-Minda, Andrei Dinică.

Vernisajul va avea loc la ora 18:00, iar expoziția face referire la cei douăzeci de ani de activitate didactică la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest parcurși de Sida.

Cum a început totul? ”Prin primăvara lui 1998, la finele anului VI, mergeam ca de obicei înspre centru, de la facultate, care atunci avea sediul pe Calea Bogdăneștilor, împreună cu Profesorul meu, Romul Nuțiu. La un moment dat, Nuțiu se oprește, undeva în zona Pieței 700, și mă întreabă, și spune ”Sida, de la toamna ce faci?” Eu, aproape sigur pe mine ‚ ”Plec din țară!” El, ”Pai treaba este cam așa, că vrem să te ținem asistent la pictură”. A urmat o tăcere timp de câteva minute. Nu puteam să procesez imediat, plus că propunerea venea de la dascălul meu. Pe de altă parte eu aplicasem la o bursă Unesco, pentru o rezidență în atelierul în care, în anul 1955, Jean Dubuffet se mutase la Vence, în sudul Franței, pentru a realiza cunoscutele Tableaux/Assemblages. Un ciclu de lucrări cu nume predestinat, pentru ca ulterior, modulul de studii la care aveam să predau împreuna cu Profesorul Nuțiu se numea, ”Materiale, materie, sens”. Hazard? (…) Și, treaba a fost cam așa… cum îi plăcea lui să spună. Au urmat apoi nouă ani de muncă împreună, la specializarea pictură, ani în care am făcut practic o a doua facultate. În prezent, studenții, actuali, sau foști, aparțin aceleiași “familii” conceptuale. Cu toții și-au făcut și desăvârșit ucenicia, la aceeași instituție de învățământ, iar în configurația naturală a unei familii, cea a Universității de Vest, rolurile dispar, rămâne doar curgerea firească a timpului și succesiunea generațiilor”, povestește Cristian Sida, fost student, actual dascăl, unul din cei mai activi artiști vizuali români contemporani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare