Incep lucrarile la Centrul Multicultural din Timisoara, care va gazdui Muzeul Cetatii FOTO

- Advertisement -

Capitala Banatului și viitoarea capitală europeană a culturii va avea, peste circa doi ani, un centru multicultural de primă mână. Cel puțin așa anunță municipalitatea de pe Bega, care a anunțat, oficial, că imobilul situat pe strada Mărășești la nr. 5, cu o suprafață de 4.300 mp, și în care a funcționat ”Dermatologia” până în urmă cu câțiva ani, își va schimba radical destinația, dar și ”look-ul”.

Clădirea, monument istoric, se află în proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara și a fost edificată între anii 1754-1757, fiind refăcută în secolul XIX. Aceasta a găzduit inițial spitalul municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei, în prezent imobilul adăpostind parțial o secție a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara și aceasta fiind în curs de relocare.

Lucrările de arhitectură, construcții și instalații prevăzute în proiect sunt următoarele:

  • Consolidarea monumentului istoric in vederea protejării acestuia.
  • Lucrări de realizare a doua case de scară și patru ascensoare panoramice în curtea interioară.
  • Lucrări de igienizare și modernizare a tuturor spațiilor interioare, având în vedere trecerea de la funcțiunea de spital la funcțiunea de centru multicultural, prin lucrări de arhitectură și instalații generale interioare complet noi
  • Lucrări de arhitectură la fațadele exterioare și interioare adiacente curții și a relației urbanistice a acestora cu pietonalul Mărășești.

După demolarea corpului ”E” aflat în stare avansată de degradare, subsolul acestuia se va păstra ca vestigiu arheologic. Se vor face și lucrări de amenajare a curții interioare, conferindu-i-se un caracter public, pentru desfășurarea unor evenimente culturale.

În ansamblul refuncționalizat vor colabora patru entități culturale:

  • Muzeul Cetății – la nivelul demisol și parter;
  • Centrul Cultural polivalent – la demisol și parter, acesta urmând a coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele legate de Timișoara Capitală Culturala Europeană;
  • Centrul Cultural Francez – la etajul 1 și pod;
  • Centrul Cultural German – la etajul 1 și pod.

Suprafața totală ce urmează a fi refuncționalizată este de 6.036 metri pătrați, valoarea totală a proiectului ridicându-se la suma de 21.281.744 cu tot cu TVA. Durata de realizare a investiției este de doi ani.

Conform reprezentanților municipalității timișorene, centrul multicultural ar urma să fie vizitat de peste 1.000 de persoane zilnic.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Peste 50 de activităţi pentru cei mici la Timişoara

Centrul Cultural German Timişoara în parteneriat cu Institutul Francez...

Din aceeași categorie

Categorii Populare