Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

In memoriam Horia Musta

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer senin
16.3 ° C
17.3 °
14.1 °
58 %
1kmh
0 %
vin
19 °
sâm
27 °
Dum
24 °
lun
24 °
mar
26 °

Ne despărţim, noi, liberalii, de cel care a reprezentat un model de viaţă, de omenie, un exemplu politic. Horia Musta s-a născut în 21 august 1914 în comuna Marghita Mare, lângă Vârşeţ (Serbia). A absolvit Şcoala elementară în 1924, liceul în 1931 şi a fost student la Facultatea de Drept în perioada 1932-1937. Nu a dorit să urmeze tradiţia familiei şi să se facă preot. Dar a ajuns să fie fotbalist, tenisman, politician liberal şi ofiţer pe frontul de est între anii 1941-1944, în cadrul Corpului de Vânători de Munte sub comanda generalului Gheorghe Avramescu, Horia Musta nu s-a ferit de nimic, nici de gloanţe, nici de duşmani, nici de opresiuni. Pe front, a fost rănit de două ori. Apoi a fost decorat cu «Coroana României», «Steaua României« , «Vulturul german», «Crucea de Fier». În 1948 a fost încarcerat de comunişti.

Politica liberală a devenit parte din viaţa sa în 1932. A fost ultimul liberal în viaţă care a primit carnetul de membru direct din mâna lui I.G. Duca, cu 70 de ani în urmă. Crezul politic l-a urmărit din pruncie, tatăl său fiind protopop al Oraviţei şi vicepreşedintele Senatului. “Eu am fost şi am rămas liberal. Sunt printre fondatorii Partidului Liberal după Revoluţie. (…)Tatăl meu a fost vicepreşedintele Senatului României. Am crescut în spirit liberal şi nu m-am dezis de el niciodată”, declara Horia Musta jurnaliştilor, în urmă cu doi ani. Viaţa sa este cuprinsă în cele peste 800 de pagini ale cărţii „Neamul Mustonilor în Banat”. A lucrat la această veritabilă enciclopedie a familiei sale, ale cărei rădăcini merg până în anii 1800, timp de patru ani, din 2003 până în 2007. Culisele familiei Musta, culisele politicii liberale, culisele Banatului, toate au văzut lumina tiparului în 2009.

Membru fondator al PNL Timiş, la reînfiinţarea din 1990, şi membru al Biroului Permanent Teritorial din 1990 până în 2000, Horia Musta s-a retras din viaţa politică în 2004, dar a rămas membru al organizaţiei. A rămas, desigur, mereu cu sufletul alături de liberali şi a fost aproape de noi la toate momentele importante din viaţa partidului.

Îl asigurăm pe Horia Musta că filiala Timiş a Partidului Naţional Liberal va continua să îi susţină şi să îi îndeplinească idealurile.

Odihnească-se în pace!

filiala PNL Timiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare