Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocialMitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu a MURIT. De ce a fost ”părăsit”...

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu a MURIT. De ce a fost ”părăsit” de timișoreni, în ultimii ani

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

”Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce la cunoștință că duminică seara, 28 septembrie 2014, la ora 23:10, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a trecut la viaţa veşnică.

Decesul mult iubitului și regretatului nostru arhipăstor a survenit, după o perioadă de grea suferință, la reședința mitropolitană din Timișoara, așa cum Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat dorinţa, în mai multe rânduri” se arată într-un comunicat remis de Mitropolia banatului.

Înaltpreasfințitul Nicolae Corneanu ”ne-a păstorit vreme de 52 de ani” anunță oficialii Bsericii Ortodoxe, care spun că trupul acestuia va fi depus în catedrala mitropolitană din Timișoara, unde vor fi înălțate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru odihna sufletului său în casa Tatălui ceresc.

Preoții, monahii și credincioșii care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au iubit pe mitropolitul Nicolae, sunt invitați la rugăciunile și slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim și pios omagiu.

Mitropolitul a fost un personaj controversat la Timișoara, pe de-o parte pentru ”implicarea” în Revoluția din decembrie 1989, iar de cealaltă parte datorită trecutului său de ”securist”. Conform declarațiilor revoluționarilor timișoreni, în timpul Revoluţiei din 1989, din ordinul Mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu ar fi fost închise porţile Catedralei Mitropolitane deși pe treptele bisericii se aflau zeci de tineri care ar fi dorit să se adăpostească în interiorul acesteia. Tinerii timișoreni au murit împuşcaţi pe scările Catedralei Mitropolitane, iar acuzațiile au fost respinse în mai multe rânduri de IPS Nicolae.

Deloc favorabil i-a fost și episodul cu momentul în care au fost făcute publice datele conform cărora Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit în 2007 că mitropolitul Banatului a fost securist. Conform CNSAS, Mitropolitul Banatului și-ar fi început colaborarea cu fosta Securitate încă din anul 1950, oferind informații sub numele de cod ”Popa Vasile”, “Popescu Ion/Ioan” şi “Munteanu Ioan”.

Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Țigări, în valoare de 1,5 milioane euro, confiscate de polițiștii de frontieră bănățeni

În data de 26.11.2022, ora 00.05, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Expozitie Stefan Popa Popa’s: Fauritorii Marii Uniri, la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timisoara

Catedrala Mitropolitană din Timișoara va fi gazda unui eveniment inedit cu prilejul Centenarului. Muzeul...

Expozițe la Catedrala Mitropolitana din Timisoara: 100 de carti vechi romanesti pentru 100 de ani de unitate nationala

Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara găzduiește, pentru aproape trei luni, o expoziție de carte...

Omagii pentru eroii care au sfârşit luptând pentru România, în faţa Catedralei Mitropolitane

Ostaşii care s-au jertfit în cele două războaie mondiale au fost omagiați astăzi, de...