Război total! Poliția locală Giroc l-a denunțat la DNA pe primarul PSD Ionel Toma pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în cazul contractelor de asistență juridică, încheiate cu avocatul Sorinel Golban

- Advertisement -
Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare, au fost acordate de Primăria Giroc, la modul direct și cu toată mărinimia, avocatului chișozean Sorinel Golban. Nimeni altul decât fiul consilierului local PSD Gheorghe Golban și verișorul primar al fostului procuror DNA, Adrian Golban, actualmente magistrat militar. Și, până aici, în afară de cumetrii și relații politice, aproape nimic neobișnuit! Nu intrigă nici măcar faptul că, sub masca unei anexe de consultanță și expertiză, primarul localității, distinsul Ionel Toma, a aruncat cu contractele multianuale, în valoare totală de 1.8 milioane RON, către odrasla unui coleg de partid.

Totuși, problema de fond e cu totul alta. În primul rând, că toate contractele de asistență juridică, externalizate în favoarea avocatului Sorinel Golban, au fost încheiate în perioada anilor 2018-2020 și, înainte de a fi semnate și parafate de către primarul PSD Ionel Toma, ofertele de nerefuzat au fost trecute prin furcile caudine ale Consiliului Local Giroc. Și, cu mânuța sus, aleșii norodului au votat cu bucurie, ani la rând, soluțiile de oportunitate avocățești, propuse de întâiul om al comunei, în numele unității administrativ teritoriale de la marginea Timișoarei. Cu alte cuvinte, vorbim despre o răspundere în solidar! Una semnalizată, negru pe alb, în anul 2021, de către Camera de Conturi Timiș, ca urmare a unei audit extern, care a coborât până-n pânza freatică a administrației girocene.

În al doilea rând, partea proastă e că raportorii Camerei de Conturi au concluzionat că Primăria Giroc a achiziționat și s-a angajat la plata unor servicii juridice, fără respectarea dispozițiilor Legii nr. 98/19.05.2016 privind achizițiile publice, așa cum s-a aprobat de către Consiliul Local al UATC Giroc prin HCL nr. 198/21.12.2017, HCL nr. 160/20.12.2018 și HCL nr. 10/30.01.2020. Mai mult, pe de altă parte, în atribuirea contractelor, administrația locală nu a avut în vedere nici prevederile Ordonanței de Urgență nr. 26/06.06.2012, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, dat fiind faptul că a aruncat cu banii pe prestații legale, deși munca, așa cum rezultă din concluziile Camerei de Conturi Timiș, putea fi efectuată de către juriștii unității administrativ-teritoriale de la marginea Timișoarei.

Unde mai pui că Primăria Giroc nu s-a sinchisit să urmărească nici procesele în instanțele de judecată și nici facturile, emise de cabinetul avocatului Sorin Golban, situație care, în mod repetitiv, așa cum rezultă din raportul de audit, a generat mai multe plăți pentru același serviciu. Dubluri sau chiar tripluri! Ideea e că, la finalul controlului, valoarea estimativă a abaterii, constatate de Camera de Conturi Timiș, a fost în suma de 1.768.390 lei. La data verificărilor, suma de 1.364.980 lei intrase deja în conturile prestatorului de servicii juridice și a fost considerata prejudiciu. Mai puțin diferența de 403.410 lei pentru care, în numai două zile, în perioada 17-18 februarie 2021, avocatul Golban a depus, la sediul administrației comunale, nu mai puțin de 18 facturi, documente care au fost imediat însușite și parafate cu… bun de plată. Deci, recunoscute și asumate de către Primăria Giroc, condusă de pesedistul Ionel Toma!

Dans modern

Cert e că, anul trecut, în momentul în care situația a devenit tot mai incendiară pe raza comunei Giroc, avocatul Sorinel Golban, fiul consilierului local PSD, Gheorghe Golban, a început demersurile pentru recuperarea debitului de circa 100.000 de euro. Cu atât mai mult cu cât avea, în mână, peste o duzină de facturi, numai bune de plată! Așadar, a fost  doar o simplă formalitate pentru secția civilă a Judecătoriei Timișoara să încuviințeze cererea de recuperare silită, formulată de executorul Sergiu Titu Căianu, în numele clientului său, Sorinel Golban. Și prin încheierea nr. 8416 din 24 iunie 2021, instanța a aprobat ca prestatorul de servicii juridice al Primăriei Giroc să fie plătit cu suma de 403.410 RON! La care s-au mai adăugat și alți 4293 RON (costuri executorii) pe care tot Primăria Giroc ar fi trebuit să-i achite.

Doar că administrația de la marginea Timișoarei, cel puțin până azi, nu a plătit diferența de bani către avocatul Sorinel Golban și nici prestația către executorul Sergiu Titu Căianu, ci a contestat decizia instanței de judecată, încercând, măcar în ceasul al doisprezecelea, să-și apere corect șansele și să-și salveze onoarea de fată mare! Oricum, mai mult ca sigur, în ciuda tragerii de timp, în contradicție cu serviciile avocațiale, prestate de fiul consilierului local Gheorghe Golban, dar confirmate și parafate în contabilitatea Primăriei Giroc, deznodământul juridic nu poate fi decât unul previzibil: unitatea administrativ teritorială va fi, din nou, bună de plată! Doar că, de data aceasta, gaura în visteria publică, va fi mult mai mare căci, la toată suma de 403.410 RON, se vor mai adăuga cheltuieli de judecată și, evident, dobânzi la cursul BNR! Toate în beneficiul direct al avocatului Sorinel Golban!

Și, pentru tot mecanismul descris mai sus, prin nota de constatare, datată pe 23 aprilie 2021, Camera de Conturi Timiș a decis că Primăria Giroc a contractat servicii juridice, în suma de 1.8 milioane de lei, în mod ilegal. Mai mult, auditorii publici au dispus, în urmă cu mai bine de un an de zile, și recuperarea banilor care au fost plătiți către cabinetul avocatului Sorinel Golban! În caz contrar, în baza Legii 94/1992 – articolul 64, Camera de Conturi Timiș va fi obligată să facă plângere penală. În primul rând, împotriva celor care nu au constituit comisia administrativă de anchetă și nu au întreprins măsurile de recuperare a prejudiciului. Ca mai apoi, să se îndrepte împotriva celor vinovați, până la tragerea la răspundere, în solidar, a consilierilor locali care au mers după fenta și expunerea de motive a primarului pesedist Ionel Toma, conform căruia serviciile juridice ale avocatului Sorinel Golban au fost vitale pentru soarta și viitorul comunității de la marginea Timișoarei.

Cum era de așteptat, nici până-n zi de azi, măsura Camerei de Conturi Timiș nu a fost adusă la îndeplinire de către Primăria Giroc. Așa că, în mod cert, se va lăsa cu plângeri penale, în câteva săptămâni! Adevărul e că administrația locală, nici să fi vrut, nu ar fi avut cum să se îndrepte împotriva celor vinovați sau să recupereze prejudiciul, atâta timp cât, încă, în fruntea comunei, cu sprijinul nemijlocit al prefectului PSD Mihai Ritivoiu, tronează primarul Ionel Toma. Un demnitar al statului român pe care nimeni nu l-a mai văzut, în carne și oase, de mai bine de un an de zile! Practic, un soi de fantomă publică despre a cărei existență paranormală se știe doar când mai apare vreo semnătură sau vreo decizie de delegare de competențe pe la Primăria Giroc, așa cum se întâmplă, lună de lună, în ultimul an de zile. Altfel spus, o istorie unică, de la administrația lui Alexandru Ioan Cuza încoace!

Interpretări unice

Cum, referitor la Primăria Giroc, totul se raportează la cauze și efecte, tocmai din pricina combinațiilor administrației PSD, iată primul revers al monedei, care are la bază, chipurile, recuperarea prejudiciului cauzat de contractele de asistență juridică, încheiate cu cabinetul de avocatură Sorinel Golban. Ceva din ciclul: unde dai și unde crapă! Și la servire, așa cum rezultă din documente, a fost unitatea administrativ teritorială de la marginea Timișoarei, iar la primire, datorită Poliției Locale, sunt acum procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Toată nebunia nou creată doar pentru că, într-o manieră proprie și halucinantă, Primăria Giroc a găsit soluția, unică în istoria omenirii, prin care să recupereze banii pe care i-au băgat în buzunarele avocatului Sorinel Golban.

Nu așa cum a cerut Camera de Conturi, adică de la cei care se fac vinovați de atribuirea unor contracte publice de asistență juridică, încheiate dincolo de prevederile legale, ci din averea celor care s-au judecat cu Primăria Giroc, reprezentată de fiul consilierului local PSD, și au pierdut procesele cu instituția reprezentată de Ionel Toma! Da, ați citit bine! Azi, cu sabia lui Damocles deasupra capului, UAT Giroc, ca să împace capra cu varza, caută să-i execute silit pe toți cei care au crezut în dreptatea lor, dar au sfârșit prin a ieși învinși din lupta cu administrația locală. Acum, toți acești nefericiți vor avea de suportat cheltuieli de judecată, altfel spus, onorarii avocățești! Exact acelea pe care apărătorul Primăriei Giroc le-a facturat și încasat de la entitatea publică, ani la rând, cu o larghețe demnă de zile mai bune, doar ca să fie bine și să nu fie rău! Așa că asta e semnificația termenului de ”persoane vinovate”, în accepțiunea și în logica unității publice de la marginea Timișoarei.

Și aceasta este și explicația pentru care, la data de 29 iulie 2022, mai mulți polițiști locali de pe raza comunei Giroc – Marius Cihulcă, Alexandru Chirilă, Remus Chirilă, Marinel Colojoară, Candin Crețiu, Ciprian Dumitru și, nu în ultimul rând, șeful instituției, Daniel Sgură – au făcut un denunț penal către Direcția Națională Anticorupție Timișoara, atât împotriva primarului PSD Ionel Toma, cât și a consilierilor locali din Giroc. Motivul: ”…comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, prin încheierea unor contracte de asistență juridică, în perioada 2018-2020, în condițiile în care unitatea administrativă avea angajat personal de specialitate juridică”.

În justificarea plângerii penale, angajații Poliției Locale Giroc susțin că legea a fost încălcată, în mod flagrant, iar constatarea Camerei de Conturi cere ca prejudiciul de 1.364.980 RON, rezultat ca urmare a încheierii contractelor cu avocatul Sorin Golban, să fie recuperat de la cei vinovați, nu de la angajații care s-au luptat cu administrația, strict pentru chestiuni legate de drepturi salariale! Altfel spus, acțiunea administrației locale, împotriva propriilor angajați, nu e menită decât să închidă gura Camerei de Conturi și să dea o lecție tuturor celor care-și iau lumea în cap și nu respectă cuvântul întâiului fiu al comunei Giroc. Mai mult decât orice, să-i țină în vitrină și să-i reducă la tăcere pe toți cei care, nu-i așa, se fac ”vinovați” de atribuirea unor contracte de consultanță juridică, în valoare de peste 350.000 euro, în favoarea avocatului Sorinel Golban, fiul unui consilier local PSD. Și asta rezultă clar, ca lumina zilei, din raportul Camerei de Conturi Timiș…

6 COMENTARII

  1. Am intrat acum pe site-ul primariei Giroc si au pus anunt ca a murit primarul Toma.
    Dumnezeu sa-l odihneasca.

    Speram ca s-a pregatit pt Judecata lui Dumnezeu… ca acolo nu scapi prin psd si alte combinatii…

    Ce ziceti, dl Marcu? Ce se va intampla cu Girocul?

  2. Pentru ce sunt plătiți cei de la „poliția locală”?
    Să-l monitorizeze pe Toma?
    Urgent ședință de consiliu și propunere pentru desființarea acestei structuri formate din foști milițieni, aciuați pe lângă Primăria Giroc , culmea, din mila aceluiași Toma.
    Majoritatea dintre ei nu sunt in stare sa lege doua propoziții într-o frază.
    Unii chiar ar trebui să povestească motivele pentru care au fost dați afară din Poliție.
    Șefule, nu ai nimic de spus?

    • Politia locala sunt degeaba… degeaba ca nu fac nimic… in afara sa isi ia salariile, sa consume benzina si sa traga un pui de somn ascunsi pe la padurea Giroc.

      Daca ai nevoie de ei… mai mult de incurca…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie