Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Rectorul Marilen Pirtea propune crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer acoperit de nori
4 ° C
4.1 °
3.9 °
92 %
4.6kmh
100 %
mie
5 °
joi
8 °
vin
15 °
sâm
15 °
Dum
8 °

”Parteneriatul ar urma să aibă drept scop promovarea excelenţei ȋn cercetare ştiinţificǎ pentru creşterea potenţialului de dezvoltare ȋn aria europeanǎ a cercetǎrii ştiinţifice şi educaţiei, precum şi identificarea, optimizarea şi dezvoltarea în comun a unor domenii ale cercetǎrii ştiinţifice interdisciplinare, pentru ca Timişoara să devină un pol de referinţă pentru această parte a Europei, din poziția de centru universitar şi platformă de cercetare ştiinţifică”, consideră Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Un astfel de proces, de constituire a unui pol de cercetare, s-a demarat la inițiativa celor patru rectori ai universităților de stat din Timisoara, inițiativă, la acel moment, îmbrățișată și de către Primăria Timișoarei, de către primarul Nicolae Robu (membru al comunității academice timișorene și fost rector al Universității Politehnica din Timișoara), dar ea nu a fost concretizată până în prezent.

În luna martie a fost publicat spre consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. POC include două axe prioritare:
– Axa Prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice și dezvoltării afacerilor,
– Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Conform Ghidului Solicitantului, Axa prioritară PI 1, Acțiunea Mari infrastructuri de CD (în variantă supusă consultării publice), vor fi sprijinite acele instituții de CD/universități publice care vor face dovada conectării lor cu o structură economică de tip cluster/parc tehnologic/pol de competitivitate/parc științific, în vederea transferului și valorificării rezultatelor cercetării obținute cu aceste investiții de agenți economici membri ai structurii respective.

Astfel, UVT apreciază că Ghidul Solicitantului publicat în actuala formă restricționează accesul la finanțare pentru infrastructura de cercetare, iar actualele criterii discriminează Instituțiile de Învățământ Superior, nepermițând accesul acestora la finanțare decât în cazul în care fac parte din categoria universităților de cercetare avansată și educație sau a celor de educație și cercetare științifică. Mai mult, criteriul care îngrădește suplimentar accesul la finanțare este constituit de obligativitatea existenței unui parteneriat cu o structură economică de tip cluster/parc tehnologic/pol de competitivitate/parc științific. Astfel, raportul de forțe dintre instituțiile de învățământ superior și aceste structuri economice pare a fi unul inechitabil, rezultatele cercetării fiind condiționate de posibilitatea punerii lor în aplicare într-un viitor apropiat.

“Dat fiind faptul că fondurile europene alocate cercetării vor fi «puse la bătaie» în întregime încă de la început, neexistând principiul eșalonării până la sfârșitul perioadei de programare, facem un apel la acțiune. Dacă instituțiile de renume în domeniul cercetării nu vor reuși să-și unească interesele acum, există riscul nefructificării unor oportunități consistente de finanțare în următoarea perioadă. Astfel, crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României este de o necesitate imediată”, adaugă Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Suma completă acordată Programului Operațional Competitivitate este de 1,33 miliarde de euro, dintre care 797.872.340 euro vor fi alocați Axei Prioritare 1, iar domeniile de specializare inteligentă și sănătate ce vor putea obține finanțare sunt: bioeconomie; tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate; energie, mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Susțne-ne activitatea! Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare