Rectorul UVT trage de urechi Primăria: Degradarea Complexului Studențesc, risc considerabil pentru Timișoara. Orașul poate pierde studenți

- Advertisement -

Ieri, Poliția Locală anunța că în ultima perioadă a desfărat activități intense în zona Complexului Studențesc din Timișoara, aplicând peste 100 de amenzi pentru fapte ce contravin legii. Astăzi, ”șeful” Universității de Vest din Timișoara trage un mare semnal de alarmă față de ceea ce se petrece în acest perimetru. “Complexul studențesc este, probabil, zona din Timișoara cu cea mai mare densitate de locuitori, un spațiu destul de restrâns, dar care trebuie să deservească câtorva mii de studenți și rezidenți. Atenția acordată de foarte mulți ani încoace campusului universitar nu are cum să ne mulțumească, cu atât mai puțin pe cei care locuiesc în zonă. Asistăm la o degradare constantă a unui areal care nu a beneficiat de o strategie de dezvoltare a infrastructurii și facilităților”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Acesta susține că Timișoara trebuie să rămână atractivă pentru viitorii studenți, pentru a putea concura cu alte centre universitare. ”Timișoara trebuie să atragă studenți prin facilitățile pe care le oferă. Mă refer aici, printre altele, la un campus care să denote siguranță, curățenie, facilități pe măsura nevoilor, un spațiu deschis la viața socială a studenților, dar și la cultură și educație. Viața ca student înseamnă mai mult decât orele petrecute în bancă, iar alegerea locului unde vor studia pentru 3, 4, 5 sau mai mulți ani se face în baza unui întreg complex de criterii, de la oferta educațională, la oferta socială, cea a orașului”.

Un campus universitar în degradare poate fi un impediment și în atragerea de studenți străini. ”Universitatea de Vest a reușit atragerea unui număr important de studenți străini. Însă, pentru a face mai mult, printre facilitățile pe care aceștia le accesează trebuie să se numere și un campus studențesc modern, adaptat la nevoile lor, dar și la ceea ce «concurența» Timișoarei are de oferit. Riscăm, fără un plan dedicat modernizării Complexului studențesc, ca orașul să nu mai fie unul competitiv și atrăgător nici pentru tinerii români, nici pentru cei din afara țării. Cartea de vizită a Timișoarei este cea de oraș universitar, însă, în acest moment, ea este pătată de ceea ce cu greu se mai poate numi Complex Studențesc”, mai explică Pirtea.

Universitatea de Vest își exprimă întreaga deschidere către autoritățile administrative în vederea oferirii de sprijin în elaborarea unui plan de dezvoltare a campusului universitar, plan capabil să răspundă aspirațiilor Timișoarei pe termen lung.

Important de menționat este faptul că, în Complexul Studențesc, universitățile nu au drept de administrare decât asupra căminelor și a unui metru de la zidurile acestora.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

RATT caută şoferi şi vatmani. Vezi ce trebuie să faci pentru a conduce un autobuz, troleibuz sau tramvai

Regia Autonomă de Transport Timişoara organizează cursuri de calificare...

Un comisar-șef de la DGA Timiș s-a ales cu un ordin de protecție de 5 zile, după ce și-a bătut soția, cetățean ucrainian

Așa cum rezultă din informații verificate, confirmate ulterior chiar...

Bancul zilei – De ce teroriștii nu vizează România

Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns, tregut...

Mafia imaginară de pe mal se uită la canotorii… de pe mal

Mai mult ca sigur, imaginile de mai jos nu...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare