Românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan. Vezi aici ce obiceiuri trebuie să faci ca să ai un an bun

- Advertisement -

Ziua Sfântului Ion Românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan. Vezi aici ce obiceiuri trebuie să faci ca să ai un an bun 1Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Sfântul Ioan este protectorul pruncilor  şi este sărbătorit  pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu  petrece în această zi va fi trist tot timpul anului.

În ziua de Sfânt Ion există obiceiul “Iordănitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om pe care-l întâlnesc , apoi îl urează de sănătate şi belşug. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani.
În dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare