Semaforișoara lui Robu a primit undă verde și de la administrația Fritz

- Advertisement -
Iată vin colindătorii – exact așa ar trebui să fie fredonate veștile minunate care vin, zi de zi, dinspre administrația locală condusă de Dominic Fritz. Și azi am aflat că SDM, societatea care se ocupă cu întreținerea sistemului de semafoare al Timișoarei, caută furnizor pentru achiziția a sute de asemenea lămpi de reglare a traficului rutier. Iar suma alocată este de aproape 900.000 de lei plus TVA.

O nimica toată având în vedere că, în urmă cu mai bine de un an de zile, în plină campanie electorală, fosta administrație liberală a Timișoarei, în frunte cu Nicolae Robu, a fost tocată de către useriști pe subiectul semafoarelor din orașul de pe Bega. Zilnic și cu o cadență de metronom, un singur cuvânt a fost la ordinea zilei: SEMAFORIȘOARA!

Așadar, în pas voios, Societatea de Drumuri Municipale, desemnată să se ocupe de managementul sistemului de semafoare al Timișoarei, a lansat în licitație publică procedura de achiziție pentru 180 de semafoare de tip LED. Acestea ar urma să fie folosite pentru modernizarea unor intersecții vechi, realizarea de intersecții noi, respectiv repararea celor existente și avariate. Toate, la solicitarea Primăriei Timișoara.

Evident, nu e niciun fel de problemă că administrația locală dorește să achiziționeze semafoare noi în Timișoara. Ba mai mult, unele care au un consum mai redus de electricitate. Practic, o economie la bugetul consolidat al municipalității. Singura chestiune care se ridică e de ce, acum, mai multe semafoare, care încarcă cheltuielile Primăriei Timișoara, înseamnă mult mai bine decât în urmă cu un an de zile?! Și singura variantă de răspuns nu poate fi decât una singură: DEMAGOGIE!

Și probele dublului limbaj, marca USR, sunt cu duiumul. Chiar și pe pagina publică a formațiunii politice există un serial, intitulat ”Semaforișoara”, care a ajuns la câteva episoade…de suspans și zonă crepusculară. Concluzia, după grafice și analize făcute de ”specialiștii” USR, a fost că: ”Proiectul „Unda verde” ne-a costat o mică avere, fiind un proiect prost implementat, cu multe aspecte ce nu pot fi explicate în niciun fel”. Da, acesta este rezultatul ”analizei” care se desprinde din episodul 1 al mini-serialului care toacă, metaforic vorbind, semafoarele lui Nicolae Robu.

Cert e că useriștii s-au ținut de cuvânt și au mers mai în profunzime cu ”analiza amplă” a proiectului de management al traficului din Timișoara despre care au decretat, chiar din episodul pilot și înainte de finalizarea investigațiilor din surse deschise, că nu e ”smart” și că e ”prost”. Ideea e că, după al doilea episod, ”Semforișoara”, în regia membrilor USR Timiș, a decedat, cu mult înainte de a se naște, probabil, din lipsă de probe solide. Nu de imaginație!

Între timp, SDM apelează la șmecherii contabile, pentru a putea face achiziții fără licitație, iar o firmă deținută de un membru PNL e foarte aproape să pună mâna pe un nou contract gras. Aceasta este o pildă despre risipa banilor publici. Cu mai multă sau mai puțină intenție…”, cam așa sună conspirația USR-istă. De ce conspirație, e simplu: pentru că dincolo de ”membru PNL” și firme intitulate ”C”, ”F” etc totul este o nebuloasă și toată acțiunea se petrece într-o ceață totală.

Totuși un singur lucru atrage atenția. Că, la data de 20 ianuarie 2020, SDM a cumpărat de la firme de partid, fără licitație, în valoare de 248.825 RON următoarele bunuri: ”…58 de semafoare LED cu 83.279 lei, automate de dirijare a circulației cu 80.872 lei, licențe software cu 73.342 lei și butoane pietonale cu 12.331 lei”. Și regula de trei simplă ne obligă să întrebăm: dacă la începutul anului 2020, SDM a cumpărat 58 de semafoare LED cu suma de 83.729 RON, de ce acum, 180 de semafoare, tot LED, costă circa 900.000 RON plus TVA? Când au greșit useriștii cu analiza și cu calculele, atunci sau acum?

Evident că întrebarea este retorică tocmai pentru că, așa cum știe toată lumea, ”oamenii noi” nu greșesc niciodată și au mereu dreptate. Și, apropo de dreptate, acesta a fost declarația lui Dominic Fritz, în calitate de candidat al Alianței USR – PLUS la Primăria Timișoara, la finalul celui de-al doilea episod din mini-seria ”Semaforișoara”: ”Am fost întrebat de câțiva concitadini în ultimele zile despre idei concrete. Aici ar fi una – haideți să nu mai risipim banii publici prin tot felul de șmenuri cu firme de partid pentru semafoare de care nimeni nu are nevoie”.

În schimb, Nicolae Robu vede povestea într-o cu totul altă nuanță: ”Într-un an aproape de administrare a orașului, dl Fritz nu numai că nu a desființat niciun semafor, dar acum a comandat SDM-ului să mai cumpere, mare parte din ele dedicate semaforizării unor noi intersecții. Eu nu spun că e rău că se pun noi semafoare! Pe mine m-au convins specialiștii și practica de beneficitatea lor. Atât în fluidizarea traficului, cât și în privința securității. Oricine poate vedea pe Waze ce diferență în favoarea Timișoarei este la capitolul trafic între Timișoara și orice alt oraș comparabil din România, dar comparația se poate face și cu o mulțime de orașe comparabile cu Timișoara din alte țări UE, spre exemplu! Dar, se pare că trăim vremuri în care sinceritatea este sancționată, iar minciuna aplaudată! Triste vremuri”.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare