Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

De manual! Cum a reușit primarul Dominic Fritz să o impună pe userista Alexandra Rigler la conducerea Centrului de Proiecte Timișoara?!

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Centrul de Proiecte al municipiului Timișoara, aflat în subordinea directă a primarului Dominic Fritz și prezentat de useriști ca ”instrument esențial” atât în contextul titlului de Capitală Europeană a Culturii, cât și pentru sprijinirea sectorului cultural, a devenit funcțional în urmă cu circa șase luni de zile. Și, cu surle și trâmbițe, primul director interimar al hub-ului cultural a fost numită Simona Fiț, unul dintre cei șase consilieri personali al primarului.

Numirea Simonei Fiț de către edilul Dominic Fritz, la cârma Centrului de Proiecte, a venit în plină procedură de derulare a concursului pentru ocuparea funcției de director. Cert e că sfătuitorul primarului nu a făcut prea mulți pui la butoanele hub-ului cultural timișorean. Nu de alta, dar Primăria Timișoara s-a mișcat extrem de repede, astfel că, la data de 19 aprilie, când s-au terminat înscrierile, la start s-a aliniat doar… un singur candidat.

Adevărul e că nici nu puteau să vină foarte mulți, la ce condiții restrictive și croite pe măsură au fost creionate de reprezentanții municipalității: studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniile management/ finanțe/ arhitectură/ arte vizuale/ teatru și artele spectacolului/ cinematografie și media/ studii culturale și studii universitare de master în domeniile management/ arhitectură/ politici publice, precum și minimum 5 ani de experiență în specialitatea studiilor de licență necesare pentru ocuparea funcției, din care cel puțin doi ani de experiență în coordonarea de proiecte de anvergură cu deschidere națională sau euroregională.

Și, pe data de 23 aprilie, la ora 13, userista Alexandra Rigler, în vârstă de 31 de ani, a fost declarată câștigătoarea concursului organizat de Primăria Timișoara, fiind anunțată ca noul director al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, ”instituție care va acorda finanțări nerambursabile în domeniile cultură, educație, tineret, sport, mediu și implicare civică și socială”. Laudele lui Dominic Fritz la adresa Alexandrei Rigler au continuat, tânăra speranță fiind pictată în culori vii ”…cu experiență în management și producție culturală, precum și în accesarea de finanțări nerambursabile la nivel local, național și european”.

Mai mult, complementar formării de bază în domeniul arhitecturii și urbanismului, zice Dominic Fritz, Alexandra Rigler e specializată în management și antreprenoriat, ”fiind inițiatoare, coordonatoare și colaboratoare în numeroase proiecte din sectorul cultural și creative”. Ce mai, toate calitățile necesare pe care le cerea ”caietul de sarcini” al concursului public. ”Mă bucur că Alexandra Rigler, o persoană respectată în comunitatea timișoreană pentru proiectele pe care le-a gestionat, a decis să se alăture acestui proiect care va da restartul evenimentelor în Timișoara și va canaliza energiile necesare pentru anul 2023, an în care orașul va deține titlul de Capitală Culturală Europeană”, a transmis la vremea respectivă,  într-o manieră triumfalistă tipică USR, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Concurs de poveste

Nimeni, dar absolut nimeni, în afară de o mână de oameni, nu știu că, în primă fază, după terminarea înscrierilor pentru ocuparea funcției de director la Centrul de Proiecte Timișoara, userista Alexandra Rigler a fost respinsă pe motiv că nu îndeplinea condițiile de participare la concurs. Și asta rezultă clar din procesul-verbal de selecție dosare, întocmit pe data de 21 aprilie a.c. și asumat de către membri comisiei de concurs, echipă constituită în baza dispoziției semnată de primarul Dominic Fritz, nr. 428 din 5 aprilie a.c. Și verdictul comisiei a fost unul extrem de limpede: ”nu îndeplinește condițiile de participare prevăzute în anunțul concursului – minimul de 5 ani de experiență în specialitatea studiilor de licență necesare pentru ocuparea funcției”.

Bun, asta cu minim 5 ani în specialitatea studiilor e o chestiune de neocolit, atâta timp cât pentru funcții de conducere legislația românească este imperativă și obligatorie. Așadar, comisia lui Dominic Fritz – formată din președintele Magdalena Nicoară (director executiv PMT), membrii Lucian Vărșădan (director Teatrul German) și Simona Fiț (consilier personal al primarului), plus secretarul Agata Jivkov (consilier juridic) – a studiat actele Alexandrei Rigler și a decis că unicul candidat, înscris în concurs, nu are experiența minimă necesară.

Și calculul vechimii useristei Alexandra Rigler nu a fost făcut în stele și nici după aliniamentul planetelor, ci după documentele de la dosar. Mai exact, după o adresă a Ordinului Arhitecților din România – filiala Timiș (OAR), emisă pe data de 13 aprilie a.c. și înregistrată la PMT pe data de 15 aprilie a.c., care atestă colaborarea dintre organizația profesională și Alexandra Rigler.

Practic, o înșiruire de ”convenții civile”, care au la baza fie proiecte cu deschidere locală fie cu deschidere (euro)regională, dar care însumate nu au dus la vechimea de minim 5 ani în specialitatea studiilor, așa cum cere legislația, ci… la 3 ani și 8 luni. Calculele sunt clare! Documentul este unul asumat, cu antet, ștampilat și semnat de președintele OAR Timiș, Drăgan Dragomir.

Deci, pe data de 21 aprilie a.c., când comisia de examinare pentru ocuparea postului de director al Centrului de Proiecte Timișoara, instituită printr-o decizie a primarului Dominic Fritz, a luat la puricat actele din dosarul Alexandrei Rigler, i-a dat cu o mare virgulă. Rezultă clar acest lucru din actele concursului, unde la ”dosarul de înscriere”, la rubrica ”copia carnetului de muncă/adeverință din care să rezulte vechimea…”  apare mențiunea ”Nu în totalitate”, iar la ”condiții de înscriere”, la poziția privind ”minim 5 ani de experiență…” scrie ”Nu”. Mai mult, există și o mențiune de subsol: ”Dosarul nu cuprinde adeverințe care să ateste experiența în specialitatea studiilor de licență timp de 5 ani”.

Și toți membrii comisiei au semnat, pe data de 21 aprilie a.c., în dreptul candidatului Alexandra Rigler, mențiunea ”Respins”. Chiar și Simona Fiț, consilierul personal al primarului Dominic Fritz, dar… cu trei obiecțiuni: privind modul de calcul al experienței, nespecific profesiilor liberale, neluarea în calcul a contractului de mandat care presupune… de activitate (indescifrabil), refuzul membrilor comisiei de a…clarificări (indescifrabil). Și, din acest punct, lucrurile au luat-o razna, ceea ce denotă, fără niciun dubiu, că cineva din comisie a divulgat informații cu caracter confidențial din ședința de lucru, care a analizat vechimea Alexandrei Rigler.

Magie useristă

Nu de alta, dar nici măcar nu a apucat să se răcească cerneală pe concluzia comisiei de examinare că, în aceeași zi, pe 21 aprilie a.c., Alexandra Rigler a și contestat decizia de excludere din concurs. Dar a și depus un alt document emis de Ordinul Arhitecților din România – filiala Timiș care, în mod miraculos, exclude toate informațiile transmise anterior, argumente pe care s-a bazat concluzia că userista nu are 5 ani vechime în specialitate, ci doar 3,8 ani!

Așadar, tot pe data de 21 aprilie a.c., exact ziua în care comisia de examinare dădea respingerea candidatului Rigler în cursa pentru funcția de director al Centrului de Proiecte Timișoara, OAR avea deja redactată, semnată și emisă o nouă adresă, în favoarea arhitectei, document pus în circulație de același președinte al organizației profesionale, Drăgan Dragomir. Doar că de data asta, toată sumedenia de convenții civile, care a dus la calculul exact al vechimii, dispare și apare o formulare magică: …a avut o colaborare permanentă cu organizația noastră în perioada 27 iulie 2015 – 31 martie 2021”. Sublinierea aparține OAR Timiș.

Și, cum altfel, pe data de 23 aprilie, la ora 13, ca urmare a contestației, comisia de examinare, constituită în baza deciziei primarului Dominic Fritz, s-a văzut nevoită să-și recunoască înfrângerea, și să revină asupra deciziei, declarând candidatul Alexandra Rigler: ADMIS! Din acest moment, după anunțul triumfalist al succesului, propagat pe mass-media, pagina de Facebook a Alexandrei Rigler s-a umplut de felicitări venite din partea useriștilor. Și din acest punct, tânăra arhitectă s-a pus pe treabă și a împărțit banii Primăriei Timișoara, circa 11 milioane RON, către tot soiul de entități culturale.

Chiar și către Ordinul Arhitecților din România – filiala Timiș, acolo unde încă mai figurează, în consiliul teritorial al organizației profesionale, alături de arhitecta Loredana Gaiță, soția viceprimarului userist, Ruben Lațcău. Și, șef în colegiul director, în calitatea de vicepreședinte al OAR, pe consilierul local USR, Răzvan Negrișanu, creditorul primarului Dominic Fritz. Dar, evident, toate aceste lucruri sunt detalii și pure coincidențe.

Și către Asociația Culturală Contrasens! Ambele, atât OAR cât și ”Contrasens” apar în declarația de avere și interese ale Alexandrei Rigler, ca generatoare de venituri pentru noul director al Centrului de Proiecte. Banii nu au fost deloc puțini: ”Contrasens” a accesat, până acum, prin Alexandra Rigler, trei proiecte, fiecare în sumă totală de 75.000 RON, iar OAR, organizația profesională care a venit cu două adeverințe de vechime, total diferite, într-o săptămână de zile, a prins două sponsorizări, una de 325.000 RON iar cealaltă de 73.900 RON, ca urmare a evaluărilor de proiecte. Evident, tot pure întâmplări!

Simple coincidențe și răutăți, dacă tot vorbim despre USR, sunt și concluziile dezastruoase ale Corpului de Control al Ministerului Culturii la Direcția de Cultură Timiș, evaluare făcută în urmă cu câteva luni în urmă, asupra căreia vom reveni cu amănunte extrem de fierbinți și de picante. Ca să nu mai vorbim că, de data aceasta, ”oamenii noi” au avut voie să meargă cu bitumul, pe trotuarele de pe CD Loga, până-n zidurile clădirilor istorice.

Bun, acum cei de la ”Monumente” și ”Cultură” nu mai văd obligatorie piatra, la baza clădirilor istorice, necesară pentru a asigura respirația clădirilor de patrimoniu și pentru a evita igrasia, așa cum au solicitat expres pentru străzile Pacha, Ungureanu, Cantemir, Bolyai etc.

Din contra, azi, totul e permis! Căci, până la urmă, și igrasia a dispărut, acum că Timișoara se dezvoltă, iar, în forță…



- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

11 COMENTARII

  1. Bravo, insa dorim sa vedem ca ancheta dvs merge mia departe 2022-2023 ! Lucrurile au evoluat ,frauda s-a adincit probabil ,cert este ca in anul 2022 peste 7 milioane de Euro (35827900 lei) au fost cheltuite de catre Centrul de Proiecte al PMT avand-o ca si Presedinte pe doamna Alexandra Rigler, recent OAR a beneficiat de si mai multi bani pentru a monta o monstruoasa si banala schela de fier si care va bloca spatiul central atat de mult incat sa justifice toti banii cheltuiti pentru prea putin act cultural .Totodata recent au FRAUDAT din nou la atribuirea unor servicii de deschidere a evenimentului ”Anunț de participare pentru achiziția de servicii integrate de scenotehnică în cadrul evenimentului de deschidere „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” acest anunt a fost postat pe site-ul instituriei dupa data semnarii contratului cu ”firma selectata” .Un gest grosolan ! Lipsa datelor de publicare si lipsa publicarii anuntului in spatiul public dovedeste premeditarea actului de fraudare . Rugam organele de ancheta DNA,DIICOT ,BCCO si CURTEA DE CONTURI sa intre pe fir si sa verifice toate dosarele de atribuire a banilor publici catre beneficiarii acestora si conexiunile dintre persoane si grupurile de interese.

  2. Cheltuirea banului public trebuie făcută cu respectarea legislației/regulamentelor locale/documentațiilor de urbanism/PUG/PUZ/PUD/avize monumente/avize in general/autorizații de construire (…)

  3. HOTARÂREA NUMARUL 98 PRIVIND PRIVIND AVIZAREA PLANULUI URBANISTIC ZONAL ‘ZONA CENTRALA’

    La pag. 42 art. 46 (S) capitolul SPATII PUBLICE STRADA (S):
    ”Finisajele (îmbracămintea) strazii și trotuarului vor fi tratate cu acceiași atenție ca si fațada clădirii. Ele vor fi realizate cu tehnologii reversibile (desfacerea se face fără distrugerea materialelor) pentru a putea asigura o întreținere ușoară a instalațiilor pozate în infrastructură. SE VA ELIMINA FINISAJUL ÎMBRĂCĂMINTE ASFALTICĂ”

    La pag 49 art. 49.S capitol TROTUARE:
    Finisajele pentru zonele pietonale, trotuare sau străzi vor fi din piatră natural cu texture antiderapante sau rosturi adânci (…)

    La pag 49 art. 49.S capitol STRAZI PIETONALE
    B) FINISAJELE VOR FI DIN PIATRĂ NATURALĂ. NU SE ADMITE ASFALTUL (…)

  4. Buna, oare care este scopul acestei postări? In lumea in care trăim ar fi extraordinar sa ajungem sa facem lucruri care pot genera un minim de bine. Altfel, nimic nu are sens. Atunci când știi despre cine e vorba, adică Cunoști oamenii implicați și știi ca uși asuma public o responsabilitate, pe care se pare alții nu au vrut sa și-o asume, cu atât mai mult cele scrise și “dezvăluirile” nu au nici cel mai mic sens sau cel puțin sa facă un minim de bine cuiva. Sincer, trist!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore