Până una alta, azi, indiferent pe ce parte e întoarsă decizia inspectorilor de la Agenția Națională de Integritate, soluția instituției, în cazul prof. dr. Lazăr Fulger, nu reprezintă altceva decât un soi de reparație morală pentru statul de drept. Asta pentru că, în acest moment, deși găsit definitiv în stare de incompatibilitate, celebrul chirurg timișorean, aflat la vârsta de aproape 73 de ani, nu mai deține nicio funcție publică, nici șefia de disciplină la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara și nici conducerea șefiei de secție din cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara.
Nici nu mai contează că, în momentul de față, prof. dr. Lazăr Fulger vizitează SCJUT, doar când îi este solicitată expertiza profesională, în baza unui contract anual care, probabil, îi va fi prelungit pentru încă doi ani, până la împlinirea vârstei de 75 de ani. Așa că decizia celor de la ANI, comunicată unității sanitare, conform căreia reputatul chirurg este decăzut din funcții publice pe perioada 18 noiembrie 2022 – 18 noiembrie 2025, a venit cu întârziere.
Mai mult ca sigur, interdicția de a mai ocupa funcții publice pe următorii 3 ani de zile, nu-l afectează pe prof. dr. Lazăr Fulger nici măcar din postura de președinte în funcție al Colegiului Medicilor Timiș, tocmai pentru că vorbim despre un management în cadrul unei asociații profesionale.
Așa că, în clipa de față, evident, nimeni nu are nicio pretenție și nici nu se așteaptă ca eminentul chirurg timișorean să facă vreun pas înapoi, nici măcar de dragul reputației și imaginii publice a Colegiului Medicilor Timiș. Nu de alta, dar prof. dr. Lazăr Fulger nu a făcut acest lucru nici pe data de 2 iunie 2020 când Agenția Națională de Integritate a anunțat, într-un comunicat, că “Lazăr Fulger, șef de secție în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brânzeu, din Timișoara, a fost în conflict de interese administrativ”. Ba din contra, a atacat decizia ANI, ca să tragă de timp, raportul de evaluare rămând definitiv abia pe data de 18 noiembrie 2022.
Adevărul e că prof. dr. Lazăr Fulger n-a bătut în retragere nici înainte, prin 2019, când era pe cai mari în triunghiul de aur de la SCJUT – UMF – Colegiul Medicilor și când Direcția de Risc Fiscal din ANAF l-a acuzat că, în 2015, a cheltuit cu 422.000 de lei mai mult decât a câștigat oficial și pe acte.
Atunci, pus în fața probelor la capitolul ”venituri suplimentare din surse neidentificate”, renumitul chirurgul timișorean a justificat că o mare parte din banii pe care i-a cheltuit, recte 100.000 euro, reprezentau… “pensiile mamei sale și un împrumut”. Și pentru că inspectorii ANAF l-au pus să plătească peste 90.000 RON, reprezentând impozite și penalități, medicul s-a judecat și cu Fiscul, așa cum a făcut-o și cu cei de la ANI!
La începutul anului 2020, doctorul a depus la instanță o cerere prin care a cerut magistraților să constate că poate justifica 269.000 de lei din cei 422.000 lei. În primul rând, ar fi vorba de 76.000 de lei: ”Până în 2014, când a murit, am avut grijă de mama mea care avea o pensie destul de mare și pe care o încasam eu”.
În al doilea rând, medicul susține că în privința unor operațiuni în numerar, în cuantum de 193.000 lei, suma a reprezentat un împrumut acordat unei persoane fizice, în vederea edificării unui imobil: ”Pe mine m-au găsit, cu 46 de ani de muncă în spate și o casă din 1984? Sunt tineri, fără o zi de serviciu, cu mașini scumpe și nu îi caută”.
Cert e că, la vremea respectivă, când ANAF îi căuta prin buzunare, pe prof. dr. Lazăr Fulger, așa cum rezultă din date publice, avea în conturi sumele de 179.200 dolari și 665.360 euro. În primă fază, în procesul cu cei de la ANAF, la Tribunalul Timiș, medicul a avut oarecum câștig de cauză, instanța dispunând „…anularea parțială a Deciziei nr. 352/28.08.2019 şi anularea parţială a Deciziei de impunere nr. A_VEF 3319/19.04.2019, cu privire la impozitul pe venit calculat aferent bazei de impozitare în valoare de 193.000 de lei…”. Numai că, după câteva luni mai târziu, în februarie 2021, Curtea de Apel Timișoara a dat dreptate inspectorilor de la ANAF. Așa că prof. dr. Lazăr Fulger, la fel ca și în cazul contestației cu ANI, a tras de timp și a și pierdut!
Acum, revenind la solicitarea celor de la ANI, înaintată Spitalului Județean Timișoara, e de precizat că interdicția de a mai ocupa funcții publice, timp de 3 ani de zile, dictate în cazul reputatului chirurg are la bază faptul că, în perioada exercitării funcției de șef de secție, prof. dr. Lazăr Fulger a deținut părți sociale la două societăți comerciale care au stabilit relații cu caracter patrimonial…cu angajatorul. Mai exact, Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că șefii de secție, care dețin părți sociale sau acțiuni la firme care au relații comerciale cu spitalul în care sunt angajați, se află în conflict de interese.
Practic, dr. Lazăr a fost acționar la o două firme care dețineau magazine în holul Spitalului Județean Timișoara. Și nu numai că era precupeț la locul de muncă, dar mai și plătea o chirie de 120 de ori mai mică decât concurența! Așa cum rezultă din documente, buticurile chirurgului aveau o suprafață cumulată de 193 de metri pătrați, iar chiria era de 6 lei pe metru pătrat, în timp ce alte firme achitau între 261 și 721 de lei/ mp.
În momentul în care mass-media a început să facă vâlvă pe subiect și la presiunea Camerei de Conturi Timiș, SCJUT a dat în judecată firma medicului și, în aprilie 2019, a obținut o sentință definitivă prin care s-a constatat încetarea contractului de închiriere și evacuarea firmei din spațiul pe care-l ocupa.
În momentul de față, reputatul chirurg timișorean se află, din nou, într-o altă campanie judiciară. De această dată, de recuperare a unor sume de bani pe care medicul pretinde că le-ar fi acordat, din greșeală, unui fost partener de afaceri. Partener cu care, în familie, acum circa 3 ani de zile, a dezvoltat o serie de ansambluri imobiliare colective pe raza comunei Giroc. Și nu numai!
I am dat pt operatie pt soacra mea 900 de lei pt colecist si am aflat ca de fapt au operat o altcineva ca dr Lazar nu mai opera de 2 ani de zile !? Ne miram de unde au unii doctorii atatia bani ? Inseamna ca suntem prosti!
Mi-e greata. În operație intrau rezidenții, Fulger doar……Din ce bani a construit în Giroc? Chiar nu mai au medicii tineri loc de fosilele astea și de copii lor care au locurile asigurate înainte de a se naște!