Teatrul Național Timișoara, la final de stagiune: zeci de mii de spectatori, premii, premiere și coproducții internaționale!

- Advertisement -
Peste 50.000 de oameni s-au bucurat în stagiunea 2016 -2017 de munca şi talentul actorilor de la Teatrul Național Timișoara. La final de stagiune, teatrul a realizat un bilanţ în care a prezentat cele mai importante momente şi cele mai importante realizări.
Patru premiere au fost scoase la rampă în această stagiune: Controversa de la Valladolid de Jean-Claude Carrière, în regia lui Radu Jude, Frați de Dave Williams, în regia lui Florin Piersic jr., De ce iubim femeile după Mircea Cărtărescu, regia Mihaela Lichiardopol și Rambuku de Jon Fosse, regia Mihai Măniuțiu.

„Parteneriatele și coproducțiile internaționale reprezintă o altă direcție pe care Teatrul Național a dezvoltat-o în stagiunea care tocmai se încheie. Astfel, în luna decembrie, publicul a putut viziona spectacolul Copii răi (Sales Gosses) de Mihaela Michailov, o coproducție a Teatrului Național din Timișoara și a CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy, un spectacol intens, având ca temă violența în școli. Șase luni mai târziu, Teatrul Național a programat o serie de reprezentații cu spectacolul Gypsies, o creație werkgruppe2, un spectacol cu profunde implicații sociale, având la bază o cercetare realizată în Franța, Germania și România. Întregul proiect a fost realizat în coproducție de către Braunschweig Staatstheater (Germania), CDN– Théâtre de la Manufacture din Nancy (Franța) și Teatrul Național din Timișoara.

„Stagiunea 2016-2017 a însemnat , de asemenea, finalizarea proiectului Say it now!, un parteneriat al Teatrului Național din Timișoara cu Compania B. Valiente din Oslo, proiect finanțat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Realizatorii proiectului și-au propus să exploreze problemele tinerei generații într-o manieră care îi reprezintă cu adevărat pe protagoniști, căutând să acopere faliile de comunicare atât de adâncite de noile realități.
O altă particularitate a acestei stagiuni este organizarea a două ediții ale Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, între 25-30 septembrie 2016, respectiv în perioada 14-25 mai 2017. Ambele ediții au concentrat direcțiile spectacologiei românești contemporane pe text de teatru românesc, asamblându-le în contextul teatral european al momentului.
De asemenea, stagiunea 2016-2017 a fost marcată de participarea mai multor spectacole ale Teatrului Național din Timișoara la importante festivaluri de teatru: Festivalul Național de Teatru (Meteorul, Prin vis și Scene dintr-o căsnicie), Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (Controversa de la Valladolid), Festivalul de Teatru Tânăr Iași (Hamlet), Festivalul de Teatru Clasic Arad (Hamlet) și Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Arad (Vorbește cu mine!). De asemenea, în urmă cu câteva zile, spectacolul Rambuku a fost selecționat să participe la Festivalul Național de Teatru, programat în luna octombrie a acestui an”, a transmis Teatrul Naţional. Tot în acest an, la Timişoara a avut loc şi Gala Premiilor UNITER, unde teatrul din Timişoara a primit mai multe premii.

Foto: Adrian Pîclişan

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare