Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Timişorenii fac „scandal” că se taie copacii? Problema lor e că nu mai au… ce fura FOTO

- Advertisement -

Cu riscul că o să-mi săriţi în cap, risc pe care mi-l asum, am să scriu câteva rânduri despre ceea ce cred eu legat de relaţia copac-timişorean, timişorean-copac. Arbori, fie ei tineri sau bătrâni, timişorenii, la fel… neciopliţi să fie! Atât primul cât şi al doilea.

Timişorenii s-au trezit mari ecologişti când a început „marea defrişare” din Piaţa Libertăţii, spaţiu public aflat în administraţia Primăriei Timişoara, condusă de cel „vinovat” de tot ce se întâmplă pe plan local – primarul Nicolae Robu. Acesta a fost acuzat că taie copacii din zonă, dar şi din alte zone, fără motiv, chiar dacă majoritatea dintre acuzatori habar n-au unde şi cum se fac aceste lucrări şi mai ales ce cuprind ele. Nimeni nu ţinea cont de faptul că mulţi dintre copacii tăiaţi sunt bătrâni, iar în caz de furtuni sau vânt puternic, riscă să cadă peste oameni sau să producă pagube materiale însemnate, pentru care vina o purta, tot Primăria, că nu i-a tăiat, era extrem de mare. S-au răsculat timişorenii, gata-gata să-l strângă de gât pe Robu, că le-a tăiat bunătate de copac răsărit „de nicăieri” în Zona Soarelui, fără să planteze înapoi un alt arbore, deşi zona a fost înfrumuseţată şi igienizată aşa cum n-a arătat aceasta nici când a fost construită, dar când e atât de uşor să dăm din gură, de ce să n-o facem… chiar dacă e fără rost.

Nu sunt fan Nicolae Robu, nu sunt membru de partid (nici PNL, nici altă formaţiune politică), asta ca să nu interpretaţi acest material şi dacă insistaţi nici nu am votat. Deloc! Nici cu Robu, nici cu alţii, pentru că politicienii români nu mai sunt politicieni demult, dar să nu deviem de la subiect. Trecem peste faptul că „rectorul” se străduie să facă din oraşul ăsta bici care să şi pocnească (a se citi oraşul, nu căcatul), ideile, per ansamblu, aduse de administraţia locală nu sunt deloc rele (cu mici excepţii bineînţeles), dar ţi-e greu să vezi când eşti îndoctrinat fără ca măcar să-ţi dai seama.

Revenind la copaci, mă întreb, cine le interzice tuturor acestor ecologişti – mari iubitori de „verde” – să planteze copaci, în propriile curţi, la marginea blocurilor? Mă întreb câte sute sau mii de cereri zac pe biroul primarului sau al şefului Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, prin care oameni simpli cer „autorizaţie” pentru a planta copaci pe marginea drumului, sau în parcurile din cartiere?

Administraţia Ciuhandu a plantat, în ultimul mandat, de-a lungul străzii 1 Decembrie, din Timişoara, sute de copaci, de ambele părţi ale carosabilului, repet, SUTE DE COPACI. Nu mai are importanţă ce specie şi nici câte zeci de mii de lei s-au cheltuit cu achiziţionarea şi plantarea acestora, sau chiar sistemul ingenios făcut la rădăcina lor pentru a putea fi udaţi într-un mod cu totul „nou” faţă de cum se proceda până atunci.

Aşa cum se poate viziona în imaginile de mai jos, din sutele de copaci plantaţi, au mai rămas doar câţiva, răzleţ putând fi văzuţi arbori în „formaţii” de câte trei sau patru bucăţi, aceştia fiind „montaţi” iniţial la o distanţă de circa trei metri unul faţă de celălalt. Acum sunt la circa 30 sau aproape 300 de metri unul faţă de celălalt, sau un ciot faţă de celălalt.

În faza iniţială copacii au fost „îngrădiţi”, fiecare, cu un sistem conceput din lemn, care urma să-i păstreze drepţi, cel puţin până când ajung la înălţimea de aproape 2 metri, dar suporţii au dispărut în numai câteva săptămâni de la instalarea lor, pentru ca, iată, după nici doi ani de la terminarea lucrărilor de plantare, şi copacii să dispară rând pe rând.

În acest context vine întrebarea firească: Pentru ce solicită timişorenii copaci? Ca să aibă ce pune pe foc sau ce vandaliza?

A nu se interpreta că prin acest material vreau să evidenţiez faptul că timişorenii sunt hoţi, ba dimpotrivă, vreau să scot în evidenţă faptul că o parte dintre aceştia dau dovadă de o mare lipsă de educaţie, iar o altă parte dau dovadă de o mare lipsă de spirit civic, întrucât atunci când văd cu ochii lor acest gen de fapte asistă cu nepăsare, sau şi mai grav, trec nepăsători!

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

10 COMENTARII

 1. Domnule jurnalist…cu tot respectul…ar fi bine sa va reprofilati…
  Cautati o alta meserie!
  Cat despre continutul acestui articol…nu merita nici macar efortul de a fi comentat…
  Precum opinia referitoare la copacii din zona Soarelui, si cele scrise de dumneavoastra par a fi „rasarite” tot de „nicaieri”…ca sa ma exprim cu eleganta si delicatete.

 2. Un articol de cacat ca si sbiciul citat care nu pocneste oricum! Cei care au furat copacii sunt tot cei care i-au plantat provizoriu si s-au ocupat ulterior de ei. Cei care sunt revoltati de aceste defrisari sunt oameni cu spirit civic si carora le pasa!

 3. faptul ca „spui”ca nu esti fan Robu,ca nu ai votat pe nimeni,ca nu faci parte din nicio formatiune politica,nu te absolveste de „prostie”si nici nu scuza inutilitatea articolului de doi bani….cum nici pe Robu nu il absolveste de nevinovatie faptul ca a facut tot ce a facut,nu dupa LEGE,ci dupa bunul plac,cum nici ORICE cetatean din tara asta,si nu numai,nu este absolvit de vina,daca isi ia dreptatea in propriile maini…respecta legea,respecta in aceeasi masura atat pe cei care te-au votat cat si pe cei care nu te-au votat(chiar daca sunt mai putini,nu inseamna ca sunt ZERO,ca sunt PROSTI,ca sa parafrazez din „clasici”)respecta faptu ca intr-o comunitate mai mare exista si pareri contra,sau idei mai bune ca ale tale….iar atunci,sunt convins ca nu ar avea nimeni nicio problema cu el…genu asta de articol,pt cei care stiu si pot si doresc sa citeasca printre randuri,nu face nici macar doi bani…..numa bine

 4. pe acelasi considerent….hai sa nu mai punem becuri pe stalpii de iluminat,ca sigur se gasesc cativa cretini care sa le sparga….hai sa nu mai punem capace la canale,ca le fura tiganii…hai sa nu mai investim in spatiile verzi,ca le vandalizeaza cretinii…hai sa nu mai deszapezim,ca si asa o sa ninga la loc….hai sa nu…..
  un mod mai tampit de gandire nici ca nu exista…..cu alte cuvinte,banii tre sa ramana acolo unde cetateanu platitor de taxe,nu poate beneficia(ca vezi doamne poate poate vine altu si distruge)…nu cred ca a facut nimeni”gura”din cauza lucrarilor in sine…ci a modului heirupist prin care s-au facut…pt atitudinea mai marelui orasului,de sfidare la adresa celor care au alta opinie decat El….cred ci convingere ca atitudinea primarului si cultu personalitatii sale marete mult prea accentuate este raul cel mai mare,nu actiunile luate in parte

 5. Amice, greşeşti…
  Defrişările nu au început cu Libertăţii, acolo primarul şi-a dat singur şuturi în cur că vorbea prostii… Defrişările au început în Bălcescu, Revoluţiei, etc… în ultima vreme se făceau pe malul begheiului, Soarelui…
  Cât despre „majoritatea dintre acuzatori habar n-au unde şi cum se fac aceste lucrări şi mai ales ce cuprind ele” nu e vina „acuzatorilor”. Primăria trebuia să facă informarea, să semnalizeze lucrarea printr-un panou descriptiv… sau măcar să publice proiectul complet pe pagina primăriei!
  Ia încearcă matale să lucri ceva în faţa casei fără să ai anunţ şi autorizaţii! Imediat apare comunitaru’… şi taie chitanţa!
  Dar la primar ce-i aşa de greu să ceară o autorizaţie?

   • Păi cine-şi bate joc de oraş? Cel care întreabă cum îi sunt folosiţi bani din taxe sau.. cel care ia decizii după ureche în afara cadrului legal? Sau legea e doar pentru unii…

    • cei care distrug, rup, sparg… ei isi bat joc de oras… utat-te in jurul tau cati arbori ornamentali sunt rupti, cate garduri si cati pereti sunt scrisi cu spray-ul, cate banci din parcuri sunt rupte, cate mijloace de transport in comun sunt distruse… din cauza cui? a primarului?

     • Hm… asta e „devierea” ca şi-n articolul de mai sus! Timişorenii sunt needucaţi, neciopliţi, prost crescuţi, hoţi, vandali, etc…. şi de asta-l critică pe primar, care e un om bun şi face…. Să fim serioşi!
      D-l meu! Avem poliţie locală şi tot ce spuneţi d-vs e în atribuţiile ei! De asta plătim şi taxe, nu?
      (Probabil dacă primarul n-ar folosi-o spre exemplu să-i păzească palmierii sau…. să-l hărţuiască pe X pedelist sau pe Y proprietar cu pereţii mâzgăliţi de grafiti, am avea un control mai bun a acestor infracţiuni! În definitiv, legal poliţia locală este în responsabilitatea directă a primarului şi cele enumerate de d-vs nu-i fac cinste)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore