Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

László Borbély, UDMR: Nu sprijin amplasarea într-o piață publică a Coloanei Fidelității

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

După ce László Borbély a fost în vizită la Timișoara, unde s-a întâlnit cu Nicolae Robu și a discutat despre amplasarea Coloanei Fidelității, deputatul  a ținut să facă unele precizări cu privire la poziția sa despre subiect. Politicianul a explicat că el nu este de accord cu amplasarea monumentului în Piața Bălcescu, dar problema trebuie discutată de comunitatea maghiară locală.

„În timpul unei scurte vizite la Timișoara, în ziua de miercuri 19 martie m-am dus la primarul Timișoarei, Nicolae Robu, în primul rând în legătură cu această problemă, dar nu am afirmat în nici un fel că eu aș sprijini amplasarea într-o piață publică a Coloanei fidelității, pe care populația maghiară contemporană o numea „statuia rușinii”. Nici nu aș fi putut duce tratative cu el pe această temă, pentru că sunt convins că în această problemă nu se poate ocoli opinia comunității maghiare locale.”

Borbély susține că i-a explicat primarului că această statuie jignește comunitatea maghiară, datorită faptului că este un monument austriac: „În cursul discuției, i-am spus clar edilului timișorean că această statuie, jignește comunitatea maghiară, și că dat fiind faptul că monumentul a fost ridicat într-o vreme când Timișoara făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, trebuie să se ofere comunității maghiare locale posibilitatea de a-și spune părerea în această chestiune.”

În final, deputatul a propune că, în cazul în care Coloana Fidelitățiți  va fi mutată, este obligatoriu să se atașeze o placă pe care să fie inscripționat un text care să clarifice mesajul statuii. Mai mult, Borbély a cerut municiplaității ca monumentele importante pentru comunitatea maghiară din oraș, să fie restaurate și amplasate în locații vizibile.

„În opinia mea, dacă monumentul va fi restaurat, înainte ca el să fie amplasat într-un loc public, ar fi necesar să i se atașeze o placă inscripționată cu un text care să explice, să clarifice, mesajul acestei statui, și ar fi de asemenea necesar ca monumente timișorene importante pentru maghiari să fie, în sfârșit, restaurate și expuse în amplasamente demne de ele.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Povești nemuritoare! Primarul Dominic Fritz se ia la trântă imaginară cu clanul Cârpaci, acum, după ce lupta s-a încheiat și e obligat să aplice...

Cu surle și trâmbițe, ieri, primarul Dominic Fritz a anunțat că municipalitatea a chemat...

Ruben Lațcău a semnat în numele lui Nicolae Robu un contract de dirigenție de șantier

Că useriștii au vise umede, ori de câte ori vine vorba despre Nicolae Robu,...