Tupeu fantastic! USR+ Timiș trece de limita cenzurii și dă lecții de deontologie și de etică profesională unei celebre jurnaliste

- Advertisement -
Și pentru USR+ Timiș, ieri, a fost tot ziua de 8 Martie. Dacă partidele tradiționaliste s-au grăbit, încă de dimineață, să felicite doamnele și domnișoarele, ”oamenii noi”, deși sunt înrăiții comunicării publice, nu au marcat momentul, sub nicio formă. Probabil că sărbătoarea internațională a femeii nu există în calendarul USR+ Timiș.
 
Până la urmă nu e chiar atât de grav că purii și inocenții politicii românești, nu au nicio treabă cu sărbătoarea de 8 Martie. Important e că au marcat momentul, totuși, printr-o postare de Facebook, sub sigla USR+ Timiș, cum altfel, decât prin sfaturi despre pandemie. De parcă, nu e suficient că, 24/24 de ore pe zi, bănățenii sunt bombardați doar cu informații despre Covid-19, indiferent ce canal media accesează.
 
De ce trebuie să respectăm măsurile impuse de carantină, chiar dacă ne-am săturat după un an zile de restricții?” – aceasta este titlul postării USR+ Timiș de ieri, de 8 Martie. Și textul continuă și cu răspunsul: ”În primul rând pentru că sacrificiile pe care le cer două săptămâni de carantină pălesc în fața chiar și a unei singure vieți pierdute. Iar, din păcate, în fiecare zi aflăm de noi victime ale acestui virus păcătos. Vă dăm mai jos alte câteva motive și vă invităm și pe voi să completați lista…”.
 
Dincolo de meandrele atributului și a topicii în limba română, USR+ Timiș își încheie postarea, în subliminal, cu un alt mesaj ”meșteșugit”, sub forma unui carton de Facebook, menit să justifice motivul publicării textului în online: ”Respect pentru persoanele vulnerabile/USR+ respect pentru viață”.
 
Și nu e prima data când oamenii își dau cu părerea sau își spun punctul de vedere vizavi de ”tema zilei” a USR+. Și nici prima și nici ultima postare în care ”oamenii noi” sunt luați la împins vagoane sau acuzați că au dezamăgit electoratul, manipulând realitatea la modul grosolan.
 
Acesta e și motivul pentru care celebra jurnalistă din Timișoara și corespondentă a faimosului site de știri www.știripesurse.ro, Loredana Codruț, a postat un comentariu, la modul cel mai direct cu putință, pe pagina USR+ Timiș, expunându-și punctul de vedere, absolut personal, vizavi de creația literară a ”oamenilor noi”: ”Ipocriților! Înainte de alegeri era rata de peste 8 la mie, Și urlați să ieșim la urne, să guvernați voi”!
 
Replica USR+ nu a întârziat să apară și a venit sub o formă care, nu numai că îngrijorează, dar și lasă loc de mari interpretări: ”Am dori să vă reamintim că sunteți jurnalist. Ar trebui să aveți un comportament adecvat și conform cu exigențele deontologice care guvernează activitatea dumneavoastră. O zi bună vă dorim”.
 
Halucinant, de-a dreptul! Mai un pic, și useriștii puneau mâna pe telefon ca să sune la București și să ceară socoteală proprietarilor site-ului. Poate și o sancțiune la salariu!?
 
Dincolo de acel ”ipocriților” care, alături de ”demagogi”, până la urmă, caracterizează întreaga clasă politică, chiar și pe cei din USR+, atacul ”oamenilor noi” la jurnalista Loredana Codruț este unul total disproporționat, mișelesc, tupeist și lipsit de orice logică naturală a bunului-simț comun.
 
Și, dacă tot vorbim despre logică, care ar putea fi construcția mentală ca un jurnalist să nu își poată exprima, liber, un punct de vedere personal? E exact invers! Cu atât mai mult este îndreptățit și obligat să o facă, dacă sesizează derapaje de la realitate și adevăr!
 
Discursul de genul ”am dori să vă reamintim…ar trebui să aveți”, cu trimiteri directe la un comportament adecvat și exigențe deontologie, pe lângă faptul că unul tâmpit și se înscrie în ”dublul limbaj”, mai are și un ton amenințător și plin de superioritate.
 
De ce USR+ Timiș ar ține morțiș să-i reamintească unui jurnalist că… e jurnalist? Simplu: ca să-i arate locul în bancă! Iar aia cu ”ar trebui să aveți…” e de noapte minții, cu atât mai mult că, în primul rând, nimeni NU TREBUIE să facă nimic! Și, în al doilea rând, cine e USR+ Timiș și în ce calitate spune cine și ce AR TREBUI să facă?!
 
Sau când să facă! Mai un pic și USR+ Timiș va publica și un set de noi reguli în care ne va explica și ce înseamnă ”comportamentul adecvat”, de parcă nu am avea 7 ani de acasă! N-ar fi de mirare să ne spună si că ar trebui să ridicăm mâna ca să punem întrebări sau să ne cerem voie să mergem la baie!
 
Cât despre deontologia care guvernează activitatea jurnaliștilor din România, rămâne la latitudinea USR+ Timiș să schimbe și aici setul de reguli, dacă tot e nemulțumit de faptul că, libera exprimare, FĂRĂ (AUTO)CENZURĂ, stă la loc de frunte.
 
Vorba Loredanei Codruț: ”Atenționarea USR Timiș nu e o noutate. E în acord cu toată această cenzură instituită de partid față de toți cei care nu achiesează la pozițiile domniilor lor, pe Facebook și nu numai. Raportarea comentariilor de pe pagini, ștergerea postărilor, atacarea celor care sunt critici la adresa administrației au luat locul guvernării locale. Pe scurt, în loc să muncească, cei de la USR sunt ocupați să închidă gurile celor care nu le ridică osanale. La fel ca Nicolae Robu în vremurile sale de glorie, USR Timiș uită că rolul presei e să analizeze, să compare, să tragă semnale de alarmă, să critice și să taxeze derapajele, nu să ridice osanale politicienilor”.
 
Mai mult ca sigur, USR+ Timiș a rămas fără calendare de birou. E singura explicație pertinentă care ar putea justifica derapajul lingvistic, obstrucția și tentativa de cenzură la adresa unui jurnalist timișorean. Pur și simplu, USR+ Timiș nu știe în ce an trăim! Și, cu siguranță, îi scapă și numele orașului….
 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare