Demagog cu gura plină! Dominic Fritz uită că doar părinții sunt de neînlocuit, crezând că timișorenii înghit povești de Facebook, la nesfârșit

- Advertisement -
Era de așteptat ca Timișoara să intre în carantină! Și nu datorită cifrelor, prognozelor sau metodelor miraculoase de calcul. Nu! ”Firul roșu” al scenariului s-a tot derulat, în ultimele 3 zile, asemenea unui ghem de ață, chiar în expunerile de pe Facebook ale primarului Timișoarei.

Nu e nevoie de expertize avansate în comunicare publică ca cineva să realizeze că, în fapt, cel puțin în ultimele 72 de ore, prin declarațiile sale publice și postările meșteșugite de pe Facebook, Dominic Fritz nu făcea altceva decât ”să încălzească atmosfera”. Adică, să pregătească populația pentru ”vestea tristă” a carantinării Timișoarei.

Cum și tehnicile de manipulare funcționează după o logică, cu atât mai mult etapizată, repetitivă și coerentă, Fritz a jucat ”la trombron”, cel puțin în ultimele 48 de ore, pe mâna cifrelor și înșiruirilor de nume proprii: ”de luni până azi, 32 de persoane au murit de Covid în Timiș”, ”numai în ultimele 24 de ore, alte 6 persoane si-au pierdut viața din cauza pandemiei”, ”sunt  40 de membri în CJSU, iar eu am un singur vot”, ”m-am consultat cu secretarul de stat Raed Arafat, ministrul sănătății Vlad Voiculescu, vicepremierul Dan Barna, prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth și cu Alin Nica, președintele CJ Timiș”.

Este clar că useristul Fritz a ales această metodă rudimentară de manipulare colectivă, cea a cifrelor și a numelor proprii, din două motive. În primul rând, identitățile aruncate în postările de pe Facebook sunt nume sonore, cunoscute și care imprimă încredere și legitimitate, dând impresia că măsura carantinării nu e una heirupistă ci rezidă dintr-o consultare cu specialiști.

Deci, acțiunea e justificată, vine natural și este oportună! Și, în al doilea rând, apropo de cifre, pentru că, în exemple/contexte negative, numerele sunt ușor de reținut și creează cele mai puternice reacții emotive: în 5 zile – 32 de morți, în 24 ore – 6 decese etc. Unde mai pui că două mari sentimente guvernează deciziile individuale și de grup.

Doar două, căci altele nu sunt. Teama și speranța! Iar contextul pandemic, morții numărați și exemplificați la un calup de 24 de ore, nu creează chiar un sentiment de confort intern și nici vreunul de speranță. Din contra!

Bal mascat

Ca să fie cât se poate de clar: nimeni nu neagă existența Covid-19! Nici vorbă! Problema e demagogia și cinismul prin care, arătând cu degetul spre alții și manipulând, Fritz încearcă să pozeze în ultimul Mohican. Singurul apărător al cetății! Singurul care înțelege disconfortul și lipsurile timișorenilor!

Singurul care înțelege durerea și frustrarea locuitorilor de pe Bega! Când, de fapt, e exact invers! Practic, la fel ca și ceilalți politicieni, din ”vechea administrație”, prin acest joc de rol, Fritz nu încearcă altceva decât să-și conserve voturile, încercând să pară ultimul bastion împotriva ”invaziei tătare”!

Exact așa o joacă! Iată și ultimul exemplul: ”Sunt mai mulți care încearcă să extragă capital politic din acest moment dificil pentru Timișoara. Îi avertizez să nu se joace cu viețile oamenilor și le cer să înceteze să transmită mesaje care ar putea duce la nerespectarea măsurilor recomandate unanim de medici și adoptate azi de CJSU. …”.

Mai mult, imediat după decizia de carantinare a Timișoarei, absolut nepopulară, feedback-ul negativ văzându-se clar în opiniile exprimate de către cetățeni, Dominic Fritz, cu ”inima grea”, a mai făcut un anunț pe Facebook, absolut ridicol, după ce a votat pro-carantinare: Este o zi tristă pentru Timișoara. A fost o decizie dură, pentru mine personal probabil cea mai dificilă pe care am luat-o în viața mea”.

E prea mult, chiar și pentru cei de la creșele din subordinea Primăriei Timișoara! Probabil că, după o astfel de afirmație, Fritz s-ar fi așteptat ca timișorenii să sară din pat, să revină în Piața Operei, acolo unde i-au celebrat victoria ca primar, și să-și rupă cămașa de pe ei.

Efectul a fost exact invers și, în ciuda hoardelor de postaci useriști, mesajul timișorenilor de bun-simț a pătruns adânc în online! Numai ”dedicații” pe persoană fizică și multe urări de sănătate! Cele mai multe din partea ”Horeca”, care l-au și invitat să se uite în ochii lor, în zi de leafă, când își iau cei 900 de lei cu care trebuie să se descurce o lună întreagă!

Sat de vacanță

Nu este pentru prima data când Timișoara intră în lock-down. Nici atunci și nici acum, măsura carantinării colective nu a dat roadele scontate. Dar, în lipsa unor decizii coerente și a unei administrații competente, închiderea zonei metropolitan este cea mai la îndemână.

Cea mai ușoară decizie care nu arată altceva decât lipsă totală de imaginație. Nici acum, după două luni de tromboane și trâmbițe, cu toate vizitele la București, Fritz nu a reușit să ne procure vaccinul, așa cum a promis, ”în număr mult mai mare”. Din nou, mâine, Timișoara primește o altă tură de vaccin.

Și de această data, cu mult sub alte orașe ale țării care nu sunt în scenariul roșu și în lock-down. Până și Craiova și Cluj primesc mai multe vaccinuri decât Timișoara, semn că între Dominic Fritz, Olguța Vasilescu și Emil Boc, cel care a picat de fazan, din nou, e neamțul de pe Bega.

Și, ca să fim corecți până la capăt cu acest teatru ieftin și plin de ipocrizie, care-l are în rolul principal pe primarul Timișoarei, la o simplă căutare pe Google se poate vedea foarte clar de când tot vorbește Frtiz despre carantinarea totală a Timișoarei. Imediat de după câștigarea alegerilor locale, doar că atunci nu a putut să o impună, căci prefectul de Timiș, Liliana Oneț, era cu carnetul de partid la PNL.

De două zile, postul e la USR Timiș, pe CF-ul avocatului Zoltan Nemeth, un foarte mare specialist care, de când a preluat funcția, a făcut un blocaj lingvistic vizavi de ”prudență”. Partea bună e că, deși Timișoara intră de mâine în carantină, marile supermarketuri au fost luate cu asalt, imediat după anunțul autorităților, cozile fiind pe zeci de metri.

Atât în interior cât și în exterior! Fără distanțare, fără problemă! Semn că timișorenii se pregătesc de o nouă hibernare pentru minim 14 zile. Întrebarea e ce va face Dominic Fritz, în următoarele 14 zile, pentru că tot mai mulți timișoreni, nu numai că-l regret pe Nicolae Robu, ba din contra, îl vor înapoi chiar și pe Gheorghe Ciuhandu…

 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

RATT caută şoferi şi vatmani. Vezi ce trebuie să faci pentru a conduce un autobuz, troleibuz sau tramvai

Regia Autonomă de Transport Timişoara organizează cursuri de calificare...

Un comisar-șef de la DGA Timiș s-a ales cu un ordin de protecție de 5 zile, după ce și-a bătut soția, cetățean ucrainian

Așa cum rezultă din informații verificate, confirmate ulterior chiar...

Bancul zilei – De ce teroriștii nu vizează România

Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns, tregut...

Trei hipermarketuri din Timișoara colectează uleiul uzat oferind recompense la schimb

Începând din această săptămână, toate cele 33 de hipermarketuri...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare