Haos pe linie! Experimentele și joaca de-a administrația publică duc Timișoara lui Dominic Fritz pe culmile disperării!

- Advertisement -

Pe zi ce trece, administrația useristă a lui Dominic Fritz seamănă tot mai mult cu un grup de amatori care, în fiecare zi, se întâlnește la Primăria Timișoara, nu ca să lucreze pentru binele comunității ci ca să-și bea cafeaua.

Fără nicio răutate, la cum merg lucrurile, dincolo de promisiuni și acțiuni umanitare, care sunt doar de PR, fără vreun impact major asupra vieții Cetății, ceata lui Fritz pare așa un soi de grup de filateliști de nișă care, printr-o întâmplare, a ajuns să conducă o uzină de apă grea cu peste 400.000 de angajați și acum sunt pierduți în spațiu.

Bun, dacă e să te iei după Dominic Fritz, primarul userist al Timișoarei, toți oamenii pe care i-a promovat în funcție și, mai grav, i-a girat, sunt realmente niște zei altruiști: specialiști care s-au sacrificat pentru binele comunității, lăsând în spate ”cariere de succes” din privat și au acceptat, ”pe bani mult mai puțini”, să vină să pună umărul la reconstrucția orașului de pe Bega.

Absolut numai povești și C-V-uri umflate cu pompa care, rând pe rând, au căzut ca și cărțile unui joc de Domino. Viceprimarul Ruben Lațcău, cel despre Fritz spunea că îl poate trezi și la 3 dimineața și știe să răspundă la orice întrebare, mai ales la soluția pentru Colterm, s-a dovedit a fi un simplu muritor, fără nicio experiență în administrație, nici măcar publică, acesta sărind în schema Primăriei Timișoara direct din rândul angajaților ”Continental”.

Da, fabrica de cauciucuri care face zile senine timișorenilor de atâta amar de vreme! La fel s-a devoalat și Cristian Moș, liderul USR+ Timiș și vicepreședinte al CJ Timiș care a alertat autoritățile și populația vizavi de o certă poluare pe Bega. După care, când s-a demonstrat că bate câmpii cu grație, a șters putina și s-a făcut că nu mai știe.

Pur și simplu niște amatori! Mai grav e că, aseară, un alt mare specialist, pe care useristul Dominic Fritz l-a girat și prezentat, la fel, ca pe o eminență cenușie, a căzut la proba de integritate. Nu oricum, ci grav de tot! Exact ca-n povestea cu lupul, paznic la oi!

Despre Bogdan Nanu e vorba, pus director la Colterm de către primarul Fritz și girat cu două mâini de către userist, în conferința de presă, care a avut loc pentru prezentarea ”subiectului”, la finalul lunii ianuarie 2021. Iată câteva mostre de ”laudatio” la adresa lui Bogdan Nanu, propoziții care au fost rostite, întocmai, de primarul Timișoarei, Dominic Fritz: ”expertiza acestuia va fi un garant pentru revigorarea Colterm SA”, ”a trecut pe la mai toate marile companii de audit financiar” și câte și mai câte, toate laudele încheindu-se cu ”v-am promis că e ultimul an în care timișorenii vor mai risca să stea în frig”.

Lupul, paznic la oi

Doar că aseară, așa cum am precizat, ca urmare a unei investigații de presă, realizate de colegii de la Renașterea bănățeană, tavanul a căzut peste primarul Dominic Fritz și toată construcția sa logică, privind calitățile de necontestat ale lui Bogdan Nanu, s-a dus naibii.

Pur și simplu, s-a aflat că ”zmeul” Bogdan Nanu, noul director general al Colterm SA, sprijinit în această funcție de primarul Dominic Fritz, a fost condamnat penal pentru infracțiuni financiare! Mai exact, în primăvara anului 2000, Nanu a fost numit administratorul firmei Super Tex SRL, pe care doi investitori, culmea germani ca și Dominic Fritz, au înființat-o în Timișoara. 

La începutul verii anului 2001, Bogdan Nanu a dat afară, fiind bănuit că a băgat mâna în banii firmei pe care o administra. Ulterior, s-a demonstrat că așa și era! De la acea data, de când Nanu a fost scos pe ușa din dos a societății germane și până la finele lui 2001, noua echipă de conducere a firmei s-a străduit să pună cap la cap toate documentele contabile ale Super Tex, lăsate vraiște de domnul Nanu, și să calculeze prejudiciul lăsat în urma sa de actualul director general al Colterm.

Prejudiciul calculat – 453.102.815 lei vechi! Partea frumoasă e că, în scris și sub semnătură privată, directorul Colterm SA Timișoara, omul susținut de Dominic Fritz cu două mâini, a și recunoscut că jonglat cu banii societății germane:

În primul rând, trebuie să spun că îmi pare rău că nu mi-am făcut treaba și că v-am rănit încrederea. La subiectul avansuri nedecontate de mine, le voi achita, tot ce nu are acte justificative, și în acest sens vă voi ruga să îmi acordați un termen de scadență. Eu cred că pot corecta toate punctele găsite în neregulă de doamnele care au verificat actele existente și cred că și trebuie s-o fac, deoarece eu am cauzat aceste probleme. Cred că aș putea corecta în 6-8 săptămâni toate problemele (să aduc contabilitatea la zi, să încasez TVA-ul, să completeze dosarele cu toate documentele lipsă) pentru ca Super Tex să fie o firmă curată și viabilă. Vreau să vă dovedesc – cât și mie – că sunt capabil s-o fac, așa cum am promis la începutul colaborării noastre, să rezolv problemele. Trebuie să mai spun că d-l H. și d-l P.  nu au nici o vină pentru ce s-a întâmplat în România, pentru că nu au avut informațiile cu ce se întâmplă aici. Pentru toate problemele din România sunt doar eu vinovat”.

Dreptate până la capăt

În ciuda confesiunii, asociații germani ai firmei i-ai făcut plângere penală lui Bogdan Nanu, document în care afirmă că

sub administrarea d-lui Nanu Bogdan societatea a suferit pagube deosebit de mari prin bani luați din societate și folosiți exclusiv personal, prin neținerea evidenței contabile conform legii, neplata unor obligații către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și al fondurilor speciale, ce au atras majorări și penalități, precum și prin înregistrarea în contabilitate a unor documente fără nici o justificare economică. În toată această perioadă, dl. Nanu Bogdan a refuzat angajarea sau colaborarea cu orice contabil și a făcut în așa fel încât să aibă singur controlul problemelor contabile ale firmei, firește, de teama de a nu fi denunțat asociaților germani pentru numeroasele abuzuri pe care le-a săvârșit asupra firmei”.

Nanu, omul lui Fritz, a fost trimis în judecată și condamnat, în primă instanță, de Judecătoria Timișoara la șase luni de închisoare cu suspendare. Ulterior, în 6 aprilie 2005, Tribunalul Timiș a constatat că pedeapsa a fost grațiată, dar Nanu a rămas cu un termen de încercare de doi ani, fiind obligat la plata unor despăgubiri civile în sumă de 212.346.284 lei.

O să râdă și Dominic Fritz, dacă n-o plânge deja, dar omului său de la Colterm SA i-au trebuit 10 ani ca să se achite de dauna pe care a cauzat-o nemților! Până atunci, Nanu a driblat datoria, cum a putut mai bine. Și-a ascuns bunurile, și-a micșorat salariul, astfel încât a ajuns cu o simplă poprire pe venit.

Deși, anterior, promisese, printr-o adresă, înaintată unui executor judecătoresc, că se va ține de eșalonarea plăților, până la stingerea datoriilor către SC Super Tex SRL: “Având în vedere analiza pe care am efectuat-o asupra fluxurilor mele de numerar, sunt în măsură să vă propun următorul scadențar pentru plata sumei sus amintite” și urma o eșalonare pe luni, în 7 octombrie 2005 până în 15 martie 2007. Povești!

Prejudiciul a fost achitat în totalitate de către Bogdan Nanu abia în anul 2015. Între timp, societatea germană, SC Super Tex SRL, a intrat în faliment. Bogdan Nanu a ajuns, în schimb la apogeul carierei sale, fiind promovat și girat de către Dominic Fritz, în funcția de director al Colterm SA, nu-i așa, că să o scoată din faliment și să implementeze ”concordatul provizoriu”.

De ce suntem aici?

În primul rând, datorită amatorismului administrației USR+ Timiș, care nu este în stare să promoveze oameni capabili, în funcții publice. Afirmațiile conform cărora vom asista la o revoluție în administrația urbană, vorbe atât de mult trâmbițate în campania electorală, nu sunt altceva, cel puțin până acum, decât niște clișee.

Povești nemuritoare! Ca și cele despre ”concursuri pe bune”, ”concursuri transparente” și ”o primărie de sticlă”! Până în acest moment, administrația lui Dominic Fritz nu a fost în stare să livreze, nici după 100 de zile de la instalare, niciun concurs pe bune, în sensul legii.

Ci o simplă selecție de dosare, chipurile, din cele 300, prin care a fixat în funcția de city-manager al Timișoarei un alt domn senzațional, venit din București ca să ne scoată la liman și să ne aducă lumina după ”greaua moștenire” a administrației Robu.

Acum, Fritz vrea să facă un nou ”concurs pe bune”, în ciuda celor ”care freacă menta”, și cere ca cei care vor să ocupe funcția de arhitect-șef al Timișoarei, să vină, din nou, cu…dosarele. Da, din nou o selecție ”atentă” de dosare!

Nici vorbă de vreun concurs ”pe bune”! Și suntem aici și pentru că, în loc să-și prezinte demisia de onoare, Bogdan Nanu ne anunță, printr-un comunicat de presă, azi și într-un plin scandal care-l vizează, că a dispus desființarea a două posturi de directori din cele 7 existente, recte distribuție și producție:

Am făcut o analiză temeinică a situației managementului Colterm care a permis acumularea unei datorii de 300 milioane de lei și a închis ochii la contracte la limita legii, care au adus compania în pragul falimentului. Am ajuns la concluzia că trebuie să începem curățenia. Am comunicat acest lucru în interior și am provocat niște cutremure…”.

Mai mult, Bogdan Nanu a ieșit public, acum câteva minute, și cu un comentariu vizavi de cariera sa de “finanțist”:

În urmă cu peste 20 de ani, când aveam 24 de ani, am avut prea devreme o funcție de conducere unde am făcut greșeli manageriale, din naivitate, lipsă de experiență și, poate și din aroganță juvenilă. Am plătit și financiar și în fața legii, și am învățat din această experiență. Înțeleg de ce acest episod din trecutul meu stârnește dezamăgire și îmi pare nespus de rău. Deși nu mă definește ca om și ca profesionist, cred că lecția învățată la început de drum m-a ajutat să urmăresc cu mai mare determinare și pasiune activitatea mea profesională de 17 ani, în consultanță și managementul financiar. Obiectivul meu principal ca director general este acela de a implementa concordatul preventiv, singura soluție viabilă capabilă să scoată Colterm din pericolul de insolvență. M-am implicat pentru că am convingerea că pot să ajut Colterm iar acest lucru o va dovedi doar timpul. Nu fac parte din nici un grup de interese și nu urmăresc altceva decât misiunea care mi-a fost încredințată, aceea de redresare a companiei de termoficare timișorene”!

Noaptea minții! Să te faci că nu vezi bârna din ochii tăi și din trecutul penal, sugerând că dezvăluirile de presă se datorează ”cutremurului”, sincer, întrece orice imaginație! Mai mult, ca te-ai schimbat, ca nu mai ești același, ca nu te definesc infracțiunile!

E de Bălăceanca! In cel mai fericit caz, e ca la “Din dragoste”…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare