Turnul de Apă din Iosefin, în plin proces de reabilitare! Până acum lucrările sunt realizate în proporţie de 10%

- Advertisement -
Lucrările de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin, unul dintre obiectivele majore ale proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, au început din această toamnă.

Stadiul lucrărilor se apropie de 10 la sută. În acest moment se lucrează atât în interior, cât și în exterior la consolidarea fundațiilor. Au fost realizate săpături pentru ca forma proiectată să fie accesibilă oricărui vizitator, cu rampă circulară în jurul turnului. În interior se lucrează la curățarea balustradei de vopseaua degradată și de rugină, pentru a fi revopsită ulterior. Pereții de la bază vor avea un strat adițional de beton armat pentru consolidare, iar în interiorul Turnului de Apă din Iosefin vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere.

La finalul reabilitării, turnul va fi preluat de Asociația Prin Banat, care a gândit deja un program de 120 de evenimente cu scopul de a reanima cartierul Iosefin. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024.

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore, în caz de avarii sau de lucrări la rețeaua de apă.

Valoarea contractului de execuție este de 7.595.038,02 de lei (cu TVA inclus), iar durata lucrărilor este de 15 luni.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare