Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocialUn deputat UDMR Timiș explică cererea partidului de introducere a unui nou...

Un deputat UDMR Timiș explică cererea partidului de introducere a unui nou sistem de utilizare a cardurilor bancare

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

„În România, deseori, ne confruntăm cu probleme când se pune problema accesului la numerar. Din cauza numărului redus de bancomate, posesorii de carduri bancare sunt puși în dificultate, fiind necesare eforturi suplimentare pentru a avea acces la propriile venituri. Prin inițiativa legislativă a UDMR, se dorește să faciliteze situațiile de acest gen”, a declarat, ieri, deputatul Molnar Zsolt, referitor la inițiativa menită să reglementeze modul de utilizare a cardurilor bancare.

Proiectul de lege propune introducerea unui sistem modern de plată, de tip cash-back (returnare de numerar), o practică uzuală și de succes în țările occidentale potrivit căreia, în cazul plății cu cardul, clientul poate solicita comerciantului acordarea de avans în numerar. „Sistemul ar permite ca în cazul bunurilor achiziționate prin card bancar, cumpărătorul să solicite un așa-numit avans în numerar, urmând ca cele două sume – contravaloarea cumpărăturii și avansul solicitat – să fie acoperite din fondul disponibil în contul bancar. Astfel, în cazul cumpărării prin card, posesorii acestora pot beneficia de obținerea de numerar, în situațiile în care, în apropiere, nu există o agenție bancară sau ATM”, a explicat Molnar Zsolt condițiile funcționării sistemului modern de plată.

Proiectul de lege prevede ca suma maximă acordată ca avans de către comercianți să fie de cel mult 300 lei, aceste sume fiind apoi recuperate de aceștia în baza bonurilor de casă, la unitățile emitente a cardurilor bancare. În cazul în care comerciantul nu are disponibilitate pentru suma solicitată, poate să ofere clientului varianta acordării unei sume mai mici.

„Tendințele europene și interne indică faptul că tot mai puțin numerar este disponibil pe piață, se utilizează tot mai rar modalitatea de plată prin numerar. Cu toate acestea, România nu este pregătită pentru această schimbare, în multe locuri existând doar posibilitatea de plăţi exclusiv în numerar. Având în vedere faptul că acoperirea de agenții și ATM-uri este deficitară, iar tot mai multe persoane fizice își obțin veniturile din salarii și pensii pe card bancar, adesea ne putem afla în situația de a nu avea asupra noastră numerar. În consecință, este necesară deplasarea până la un bancomat, acest lucru fiind mai dificil în localitățile rurale unde, din rațiuni economice, băncile nu amplasează terminale ATM. Pentru astfel de situații ar fi o soluție sistemul de cash-back.În acest context am elaborat inițiativa legislativă al cărei scop este să încurajeze implementarea mai rapidă și la o scară mai largă a posibilității de retragere de numerar în momentul plății de bunuri și servicii cu cardul de debit/credit, asigurând, astfel, utilizatorilor de carduri o gamă mai largă de facilități”, a detaliat deputatul UDMR, motivele inițierii actului normativ.

Foto:cugetliber.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

VIDEO STPT invata calatorii cum se folosesc dispozitivele de plata cu card bancar din mijloacele de transport

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a anunțat că, începând de ieri, utilizatorii mijloacelor...

Calatoriile cu autobuzele, troleibuzele si tramvaiele din Timisoara se pot plati DIRECT cu cardul, de maine

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) anunță că, începând de mâine, călătorii care utilizează...

Șofer RATT, bătut și TÂLHĂRIT de doi bărbați, în Piața Mocioni, după ce și-a scos banii de la bancomat

Vineri, 10 iulie 2015, un angajat RATT a fost agresat și tâlhărit în plină...