Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Universitatea Politehnică din Timişoara îşi confirmă statutul de lider regional. UPT – locul 983 în topul mondial al instituţiilor de învăţământ superior

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Poziţionarea fruntaşă la nivel regional confirmă încă o dată statutul de universitate de cercetare avansată şi educaţie, Universitatea Politehnica fiind singura instituţie de învăţământ superior din Vestul României încadrată în prima categorie valorică a universităţilor.

„Performanţa realizată vine în continuarea unui trend ascendent manifestat încă din anul 2009. De exemplu, acum patru ani U.P.T. se afla pe locul 163 în Europa de Est, în 2011 pe 97, iar anul acesta a ajuns pe locul 50” a declarat Rectorul Universităţii Politehnice Timişoara, prof. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban.

„Locul patru obţinut la nivel de ţară reprezintă o sursă de mândrie pentru că această poziţie a fost atinsă cu un număr considerabil mai mic de cadre didactice decât al universităţilor care se situază pe primele trei locuri în clasament”, a mai adăugat Rectorul Universităţii.

Criteriile utilizate pentru întocmirea clasificării au avut în vedere cantitatea şi calitatea producţiei ştiinţifice publicate: număr total de documente publicate în reviste de specialitate indexate în SCOPUS, proporţia de publicaţii realizate în colaborare cu instituţii din străinătate, numărul de citări, indicele de specializare, rata de excelenţă, calitatea publicaţiilor, leadership-ul ştiinţific etc.

În 2013, Universitatea Politehnica Timişoara a înregistrat progrese şi pe coordonatele internaţionalizării activitaţii de cercetare, având numai în Programul Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare 11 proiecte în derulare. Totodată, U.P.T. a încheiat 22 de noi acorduri cadru cu universităţi partenere şi a înregistrat o creştere substanţială a numărului de studenţi outgoing (cu 43% Erasmus, 30% non-Erasmus), respectiv de profesori incoming (cu 27%).

SCOPUS este o bază de date bibliografică şi biometrică în format online, cuprinzând reviste ştiinţifice. Oferă acces la rezumatele articolelor ştiinţifice din peste 18.000 de reviste ştiinţifice internaţionale publicate la peste 5.000 de edituri internaţionale. Utilizează ca instrument de evaluare indicele Hirsh care permite evaluarea autorilor şi instituţiilor academice în baza raportului dintre articolele publicate şi numărul de citări primite.

SCImago reprezintă un clasament al universităților realizat pe baza informațiilor extrase din SCOPUS. Criteriile de evaluare a universităților permit includerea în analiză a peste 1.500 de instituții de învățământ superior din 83 de țări, spre deosebire de alte topuri care încheie clasamentul după primele 200-500 de universități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Lotul Politehnicii Timișoara s-a reunit astăzi! La primul antrenament s-au prezentat 33 de jucători

Politehnica Timişoara s-a reunit astăzi pentru abordarea părţii secunde a stagiunii 2021-22. La vestiarele...

Universitatea Politehnica din Timisoara va avea un camin nou, construit cu bani de la CNI

Universitatea Politehnica din Timișoarava beneficia de construirea unui cămin studențesc pe strada Gavril Musicescu...

Cursuri de limba japoneza, la Universitatea Politehnica din Timisoara

Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din Timișoara organizează noi cursuri de limba japoneză, demarând...