Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

18 decembrie 1989 – Tăcere, devastări sufleteşti şi urbane

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer senin
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
69 %
3.1kmh
0 %
vin
26 °
sâm
27 °
Dum
25 °
lun
23 °
mar
15 °

Cei care reuşeau să-şi mai ducă suflările împânziseră Spitalul Judeţean. Fişele tuturor transmiteau vag „plagă împuşcată”, nimic mai mult, nimic mai puţin. Nu ieşea nimeni, nu intra nimeni, forţele de ordine primiseră comandă şi o respectau cu stricteţe.Bilanţul deţinut de comitetul judeţean de partid indica: 58 de morţi, 200 de răniţi şi 700 de reţinuţi.

În dimineaţa zilei de 18, dictatorul Nicolae Ceauşescu părăseşte ţară pentru o vizită în Iran iar Elena rămâne la cârma ţării. Primul ei ordin? Aducerea la Bucureşti a celor 43 de trupuri neînsufleţite. Fără ca rudele să fie anunţate, în confortul laş oferit de noapte, maşini frigorifice părăseau Timişoara. Arse iar cenuşa lor aruncată fără remuşcări într-un canal, cei 40 de eroi căzuţi, au dispărut.

Ce nu înţelegea conducerea? Spiritul revoultionar nu mai putea fi reprimat. Demonstranţii au ieşit din nou în stradă. În jurul orelor 18:00, s-a tras din nou în mulţime, sute de tineri au sfârşit pe treptele Catedralei din centru. Ziua de 18 a fost însă una ce a dat de veste şi restului ţării despre confruntările înfierbântate ce au loc în capitala bănăţeană, ziua când Timişoara a scânteiat speranţă în toată ţara, ziua când pentru prima dată a fost fluturat steagul tricolor fără stema comunistă.  Radio Europa Liberă a difuzat o casetă înregistrată în timpul confruntărilor sângeroase din ziua precedentă şi întrega Românie a aflat că, la Timişoara, oamenii mor luptând împotriva regimului totalitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare