Un studiu realizat pe băuturile răcoritoare tip ceai de pe piața românească arată că aproximativ 36% dintre acestea au în conținut atât zahăr, cât și îndulcitori, undeva între 3 şi 8 E-uri. Reprezentanţii Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România au derulat un studiu pe 14 tipuri de produse diferite de pe piaţa românească, alese în mod aleatoriu.
Astfel, brand-urile cele mai dăunătoare s-au arătat a fi Ice Tea de piersici şi lămâie, ce au în componenţă un număr ridicat de aditivi, 8 iar conţinutul de fructe nici măcar nu există. Carrefour Discount Ice Tea cu aromă de lămâie sau piersică, a pierdut „la mustaţă” cursa dăunătorilor, conţinând un număr de 7 E-uri. Pe ultimele locuri, cu un nivel de aditivi între 2 şi 3 se siuteaza Nestea şi Lipton.
E-urile sunt aditivi adăugaţi în alimente cu rol de îndulcitori, coloranţi, emulgatori, conservanţi. Mulţi dintre aceştia erau folosiţi şi înainte de 1989. Aceste adaosuri sintetice sunt considerate a fi toxice.Folosirea lor îndelungată sau improprie poate duce, în timp, la formarea unor afecţiuni grave care nu mai pot fi tratatPotrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mortalitatea în rândul populaţiei globului, cauzată de consumul alimentelor îmbogăţite cu substanţe artificiale, se află pe locul al III-lea.