caravana filmelor tiff
Cea de-a patra ediţie a Caravanei TIFF are loc în peste 10 oraşe din România. Prima oprire a fost la Buzău, caravana continuându-şi drumul către Timişoara. Cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, timp de trei zile, în perioada 12-14 iulie, în Piaţa Unirii, de la ora 22:00, cinefilii vor avea ocazia să vadă trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2013, sâmbătă urmând să ruleze cel mai bun film românesc din ultima perioadă – Poziţia Copilului.

Dacă vineri pasionaţii de filme au putut urmări Blancanieves (Albă ca Zăpada), produs în 2012, în regia lui Pablo Berger, astăzi a venit rândul celui mai bun film ieşit de pe platourile de filmare româneşti – Poziţia Copilului (2012). Al treilea lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer este o poveste despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, vorbindu-ne cu umor, dar şi cu emoţie despre o mamă dominatoare şi copilul ei adult. Într-o noapte friguroasă de martie, Barbu goneşte pe stradă cu 50 de kilometri peste limita legală şi loveşte un copil. Acesta moare curând după accident. Ar putea urma o condamnare la închisoare între trei şi 15 ani. Este timpul ca mama lui Barbu, Cornelia, să intervină. Arhitectă cu experienţă şi membră a clasei avute a României, ea începe campania să-şi salveze fiul letargic. Banii, speră ea, ar putea convinge martorii să dea declaraţii false. Până şi părinţii copilului ucis ar putea fi liniştiţi cu o sumă de bani… sună povestea filmului.

În ultima zi, duminică, 15 iulie 2013 va rula „Life of an Iron Picker/Un episod din viaţa unui culegător de fier vechi”, în regia lui Danis Tanovic. O familie de ţigani trăieşte departe de un oraş din Bosnia-Herţegovina. Tatăl Nazif strânge metal din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fiare vechi. Mama Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi, simte o durere ascuţită în abdomen. La spital i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece: „Zic că a murit”. Riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală. O dramă emoţionantă premiată la Berlin 2013 cu Premiul special al juriului şi Ursul de Argint pentru „cel mai bun actor”.

Intrarea la acest eveniment este liberă.