Concurs la Teatrul Naţional Timişoara. Piesa câştigătoare care va fi pusă în operă în 2018

- Advertisement -

Ediţia din acest an a Concursului Național de Dramaturgie, organizat de Teatrul Naţional Timişoara încă din 2005, are un câștigător! Cea mai bună piesă a anului 2017 a fost desemnată „Cercurile încrederii”, de Radu Popescu. „Ceea ce textul pune în discuție sunt mai ales opțiuni, decizii de viață, motivații specifice tinerilor și adulților în procesul educațional, în procesul de maturizare, în găsirea unei căi de inserare în țesutul social.

Piesa „Cercurile încrederii” construiește o imagine vie și atașantă a unei vârste a inițierii și a accesului spre definirea identității, a conturării personalității și a confruntării cu realități care ar trebui schimbate. Prin subiectul abordat și prin adresabilitatea temei dezvoltate, autorul a răspuns astfel cerinței acestei ediții de concurs de a aborda dramaturgic conceptul de IDENTITATE printr-o realizare artistică valoroasă”, a precizat președintele juriului, Nicolae Mandea.

Juriul Concursul Național de Dramaturgie a fost alcătuit din prof. univ. dr. Nicolae Mandea (rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, președintele juriului), dramaturgul și teatrologul Mihaela Michailov, actrița Claudia Ieremia, criticul de teatru Ion Cocora și teatrologul Dan Marius Zarafescu. Tema propusă participanților la această ediție a CND, concurs organizat de Teatrul Național din Timișoara începând cu anul 2005, a fost IDENTITATEA.

Formatul ediției CND2017 a fost inovator. Astfel, prima etapă a presupus transmiterea de către concurenți a unui sinopsis cu prezentarea subiectului și a unui fragment de text dramatic. Din cele 40 de propuneri, juriul a selectat următoarele proiecte: Cercurile încrederii de Radu Popescu, Brent de Adrian Jivan, Ana de hârtie de Crista Bilciu, Act de identitate: TU.

EU suntem NOI… de Edith Negulici și Ultima iubire a lui Cezar de Horia Gârbea (text retras ulterior din concurs). Acestea au fost dezvoltate în ateliere de dramaturgie în cadrul FEST-FDR2017, la care au participat autorii împreună cu regizori și actori profesioniști. În urma atelierelor, dramaturgii au avut libertatea de a dezvolta piesele finale.

În luna noiembrie, acestea au fost prezentate în lectură publică, în coordonarea regizorilor Mihaela Lichiardopol (Cercurile încrederii), Ion-Ardeal Ieremia (Brent), Ștefan Iordănescu (Ana de hârtie) și Sabin Popescu (Act de identitate: TU. EU suntem NOI…) și lectura actorilor Teatrului Național.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare