Deputatul timişorean Horia Cristian: Bugetul sănătăţii pe 2014 va fi mai mare, dar ar trebui să creştem contribuţia până la 10%

- Advertisement -

Dacă un român de rând se uită puţin peste proiectul de buget 2014 în domeniul sănătăţii, acesta va spune, cu siguranţă, că este vorba despre o scădere semnificativă: dacă în 2013 bugetul Ministerului Sănătății a fost de 8,7 miliarde de lei (RON), în 2014 el va fi de 7,8 miliarde de lei.

„O analiză serioasă arată că în 2013 bugetul Ministerului Sănătăţii a avut două componente: 5,2 miliarde lei cheltuieli curente şi, separat, 3,5 miliarde lei pentru plata arieratelor. În 2013, România a trebuit să ducă la îndeplinire prevederile directivei EU “Late payments”, care obligă statele să plătescă facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul Ponta a decis plata facturilor de medicamente care, la preluarea guvernării de la P.D.L., aveau restanţe de peste 300 zile, demers care a “costat” 3,5 miliarde lei” explică Horia Cristian.

Bugetul real al Ministerului Sănătăţii, în 2013 a fost de 5,2 miliarde lei, în timp ce acelaşi buget, destinat anului 2014, va fi în creştere cu 2,6 miliarde de lei, de la 5,2 la 7,8 miliarde de lei, bani care vor fi dedicaţi investiţiilor. În ceea ce priveşte bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.), acesta aparent va stagna. „Analiza atentă arată o creştere reală a contribuţiilor colectate şi diminuarea subvenţiilor. Declaraţiile preşedintelui C.N.A.S., dr. Cristian Buşoi, arată că acest buget este de natură a face faţă nevoilor” a mai explicat deputatul timişorean.

„Problema esenţială a bugetului C.N.A.S. este aceea că este bazat pe o colectare incorectă şi inechitabilă a contribuţiilor de sănătate. Deşi avem diverse categorii de cetăţeni care fac venituri, o parte din ei se sustrag de la plata contribuţiei. Deşi România are cea mai redusă cotă de contribuţie din Europa, de 5,5% din venitul persoanei, numai 6 milioane de români plătesc ceva. Peste 35% din românii care fac venituri nu contribuie cu nimic la sănătate. În acelaşi timp, toţi pensionarii, peste 5,5 milioane contribuie, ei sau Casa Naţională de Pensii, la F.N.U.A.S.S., cu 5,5% din pensia lor” a adăugat Horia Cristian.

Problema majoră a sistemului de sănătate din Romănia este aceea de a crea echitate în contribuţii. „Azi colectăm 15,021 milarde de lei. Dacă am colecta 5,5% din toate veniturile persoanelor fizice (cu anumite limite maxime), am colecta aproximativ 25 miliarde de lei, adică 6% din PIB. Dacă am fi cu toţii de acord să creştem contribuţia cu 1% anual, în 5 ani am ajunge la 10% din venituri (care ar fi în continuare cea mai mică contribuţie din Europa), cheltuielile pentru sănătate ar atinge 8% din PIB (PIB-ul estimat pentru 2018)” specifică deputatul.

„Solicitările Coaliţiei profesioniştilor din Sănătate sunt îndreptăţite şi cifrele de mai sus arată că într-o Românie normală, justă, azi am avea 6% din PIB cheltuieli pentru sănătate. Aceste schimbări sunt necesare. Spitalele dau faliment şi trebuie să le schimbăm. Toate acestea nu pot fi făcute dictatorial, peste noapte. Nu există soluţii magice, ci doar discuţiie care să ducă la rezultate unanim acceptate” a încheit Horia Cristian, deputat P.N.L. din Colegiul 1 Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Imagini cutremurătoare: Hărțuire sexuală într-un autobuz din Timișoara

Un incident grav de hărțuire sexuală care a avut...

Din aceeași categorie

Categorii Populare