Pe scurt, cam asta ar fi, în două vorbe, direcția de dezvoltare în forță spre care se îndreaptă localitatea de la marginea Timișoarei, după decesul prematur al fostului edil, Ionel Toma. Mai ales acum că, de vreo săptămână, la butoanele Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei comunei Giroc a fost instalată, din rândul veteranilor și din sursă internă, arhitecta Cristina Babescu. Ce-i drept, doar interimar, pe circa două luni, până la definitivarea concursului public care e programat să aibă loc pe data de 15 decembrie a.c.
Până atunci, noua stea a urbanismului comunal se bucură de toată susținerea și încrederea celor care au promovat-o și au girat-o, cu două mâini pe sus, după refuzul verbal și scris al fostului arhitect-șef Florin Roman de a mai semna și valida documente în calitate de împuternicit al Biroului de Urbanism.
Și cei care au dat bun de tipar pentru arhitecta Cristina Babescu, validând-o la impresie artistică și scenică, au fost, în primul rând, (dez)interesata secretară a comunei Carmina Mateia și, abia apoi, (vice)primarul Dan Vîrtosu. Asta, în ciuda unei reclamații de abuz în serviciu, formulată de dezvoltatorul Radu Burescu, chiar cu câteva zile înainte de miruirea arhitectei.
Una peste alta, azi, nu o să discutăm despre lentoarea cu care Primăria Giroc răspunde solicitărilor oficiale ale ANAF și IPJ Timiș, legate de activitățile cooperatiștilor imobiliari, care au zburdat sub bagheta magică a lui Ionel Dan Pascu (Puiu Mida). E limpede că fiecare zi care trece și care se apropie de 1 ianuarie 2023, înseamnă prescripție fiscală pentru regii Cooperativei!
Așa cum nu o să deschidem, în clipa asta, nici subiectul cu întâlnirile de taină de la domiciliul Nicoletei Șipoș, sora lui Puiu Minda, acolo de unde o bună parte a administrației și a consilierilor iau lumină și primesc instrucțiuni de folosire a funcției publice… prin viu grai!
Așa cum nu e încă momentul să deschidem subiectul nici despre cum s-a născut denunțul iordanianului Mueen Al Shawish (Mimo), împotriva fostului arhitect-șef Florin Roman, și nici despre cine sunt personajele din Primăria Giroc, care au pus umărul și au completat puzzle-ul anticorupție al cooperatistului. Știe Nicoleta Șipoș foarte bine!
Totuși, la acest capitol, azi și printre rânduri, vom demonstra cum i-au dus cu zăhărelul cei din administrația locală pe anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un răspuns oficial, sub semnătură privată. Tocmai pentru că subiectul are legătură cu arhitecta Cristina Babescu!
Regina urbanismelor
Acum, ca lucrurile să fie extrem de clare de la bun început! Ca orice arhitect care se respectă și care lucrează într-o poziție publică, și Cristina Babescu, la fel ca și Florin Roman, a avut tot soiul de interese imobiliare pe care și le-a concretizat și împlinit prin trei entități comerciale: SC Vest Arhitect SRL, SC C.B Urban Project SRL și SC Pas cu Pas Proiect SRL.
Primele două societăți sunt înregistrate la adresa de domiciliu a arhitectei-șefe iar ultima își are sediul chiar în comuna Giroc, pe strada Trandafirilor nr. 23, chiar vizavi de sediul administrației locale. Practic, ceva în genul cabinetelor medicale sau farmaciilor, situate vizavi de spitale sau ale birourilor notariale sau avocățești, aflate în proximitatea Palatului Dicasterial!
Așa cum rezultă din documente publice, acționarii celor trei societăți comerciale se învârt în patrimoniul familial și universal al arhitectei Cristina Babescu. Recte, economista Rodica Doina Babescu și Eugen Babescu, mama și fratele șefei Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei Giroc.
Și, dacă la un moment dat, în virtutea timpului disponibil, (vice)primarul Dan Vîrtosu și secretara Carmina Mateia ar avea curiozitatea să arunce un ochi rapid în sistemul integrat al Primăriei Giroc, cu siguranță, ar descoperi că entitățile comerciale ale familiei Babescu au depus, de-a lungul anilor și la registratura instituției publice, fix 278 de proiecte imobiliare. Care, evident, au trecut prin mânuțele silitoare și harnice ale arhitectei Cristina Babescu.
Nu doar că arhitecta-șefă Cristina Babescu, la biroul din sediul administrației locale, își întocmea documentațiile publice sau își valida munca de acasă sau pe cea depusă în mansarda imobilului, situat vizavi de Primăria Giroc! Mai mult, există situații întregi în care firmele familiei Babescu întocmeau proiectele arhitecturale private, iar funcționarul le semna în calitate de arhitect al unității administrativ teritoriale! Incompatibilitate cât Casa Poporului. NU una, ci zeci!
Așa că e de așteptat ca, în cel mai scurt timp, susținătorii arhitectei-șefe Cristina Babescu, în frunte cu Carmina Mateia și Dan Vîrtosu, care și-au asumat reforma urbanistică de pe raza comunei, să sesizeze cel puțin Agenția Națională de Integritate!!
Nici nu mai contează că în declarațiile de interese, care se regăsesc pe pagina electronică a Primăriei Giroc, șefa Biroului de Urbanism nu menționează decât una dintre aceste societăți comerciale și arhitecturale, care gravitează în portofoliul său familial, recte SC CB Urban Project SRL. Despre celelalte două, SC Vest Arhitect SRL și SC Pas cu Pas SRL, nu suflă nicio vorbă!
Și ca să nu existe dubii că lătrăm ca și câinii la lună, momentan dăm doar cifre, așa cum se regăsesc acestea în raportările electronice și registratura administrației de la marginea Timișoarei. Așadar, în perioada anilor 2015-2017, SC CB Urban Project SRL a înregistrat la Primăria Giroc fix 48 de proiecte. De cealaltă parte, SC Pas cu Pas SRL a depus la sediul UAT Giroc un număr de 230 de proiecte, în perioada 2016-2022.
Partea mișto și absolut halucinantă e că din totalul de 278 de proiecte, depuse la Primăria Giroc spre aprobare de către cele două entități comerciale, un număr de fix 223 de lucrări urbanistice au fost întocmite și validate de arhitecta Cristina Babescu, în calitatea sa de angajat al administrației locale.
Evident, fără obiecțiuni! Documentația pentru diferența de 55 de proiecte, așa cum rezultă din probe certe, a fost întocmită de alți doi arhitecți, ambii angajați ai Primăriei Giroc și colegi de birou al Cristinei Babescu, recte Alina Golban și Florin Roman.
Cutia cu surprize
Și așa cum am promis, în final, revenim la marota servită de angajații Primăriei Giroc tocmai procurorilor DNA care-l anchetează pe fostul arhitect-șef Florin Roman, la denunțul făcut de iordanianul Mueen Al Shawish. Pe scurt, pe data de 25 octombrie a.c., printr-o ordonanță, magistrații au dispus ca, pentru soluționarea dosarului și în original, administrația locală să pună la dispoziție, pe lângă două certificate de urbanism și două autorizații de construire, și adeverința cu nr. 30643 din data de 30 iunie 2019 ”din care rezultă că terenul cuprins în CF nr. 412337 Giroc, în suprafață de 17000 mp este situat în intravilanul localității”. Deși, fie vorba între noi, terenul se afla în extravilanul comunei!
Mențiunea este extrem de importantă tocmai pentru că, în denunțul său de la DNA, Mueen Al Shawish l-a acuzat pe arhitectul Roman că, pentru a-i elibera adeverința cu numărul de mai sus, a fost obligat să-i dea o mită în sumă de 50.000 euro. Bun, așa cum rezultă dintr-un proces-verbal care poartă antetul DNA și data de 28 octombrie 2022, rezultă că Primăria Giroc a dat următoarea variantă de răspuns: ”… doamna Carmina Mateia a declarat că, deși la numărul de înregistrare 30463 din 30 iunie 2019 din registrul electronic de intrări-ieșiri figurează ca fiind emisă către Al Shawish Mueen o adeverință pentru intravilan, în fapt, aceasta nu se regăsește fizic la nivelul primăriei nici în copie și nici în original și, așa cum reiese din captura de ecran listată, nu a fost nici atașată registrului de intrări-ieșiri al Primăriei Giroc”.
Cu alte cuvinte, secretara Carmina Mateia confirmă că din Primăria Giroc au dispărut documente! Mai mult, că nici Departamentul Arhivă nu a identificat adeverința! Și, așa cum o să vă lămuriți în curând, curățenia de toamnă, în registrele fizice și electronice ale administrației locale, a început cu ceva vreme înainte de descinderile sau ordonanțele procurorilor DNA. Și ea continuă chiar și acum, căci adeverința cu nr. 30643 din 30 iunie 2019 nu este singura care s-a evaporat.
Adevărul e că numai cine n-a vrut n-a avut acces la arhiva fizică și la servere… ”ca să facă curățenie”. Acum, ceea ce spune secretara Carmina Mateia, că adeverința de intravilan emisă în favoarea iordanianului Mueen Al Shawish, nu e atașată în registrul electronic de intrări-ieșiri, nu are nicio relevanță. Sunt sute de exemple, în special pe combinațiile imobiliare, care nu figurează în registrul electronic, accesibil tuturor angajaților, tocmai pentru a evita… neplăcerile!
Și pentru că înțelegem bine că interesul public și domnia legii merg mână-n mână, dincolo de fonoteca de aur, care pe subiectul adeverinței 30643 din 30 iunie 2019 este unul exploziv, Vocea Timișului pune pe tapet documentul pe care Primăria Giroc nu îl găsește, nici în original și nici în copie! Din probe certe, trei lucruri sunt clare ca lumina zilei. În primul rând că, pe data de 13 noiembrie 2021, întreg dosarul imobiliar al lui Mueen Al Swawish (planșe, adeverință, autorizații, urbanisme, avize etc), pe care acum îl cercetează DNA Timișoara, circula liber prin oraș, în miez de noapte. Mai apoi, că pe data de 2 iunie a.c, când a fost făcută fotografia cu adeverința dispărută din arhivele Primăriei Giroc, documentul se afla…îndosariat, la locul lui și între coperți, in arhiva Primăriei Giroc!
Trei și poate cel mai important aspect – atâta timp cât din arhiva electronică a administrației și cea de pe format fizic – care azi, ce-i drept, nu mai există – rezultă clar că adeverința nu a fost întocmită de Florin Roman ci de Cristina Babescu, e clar că evaporarea documentului nu îi aduce decât mari deservicii primului!
Așadar, fostul arhitect-șef nu ar fi avut absolut nimic de câștigat, dacă ar fi făcut dispărută hârtia, chiar dacă a semnat-o… ca primarul! Ba din contră! Noroc că, pe data de 6 iunie a.c, alături de alte probe conexe, adeverința lui Mueen Al Shawish, căutată acum de DNA a ajuns, pe altă ușă, tot la DNA. E clar acum cine face jocurile în Primăria Giroc? Că sigur nu e arhitecta Cristina Babescu…
Buna ziua. Ati.putea sa ma ajutati cu un info pe care nu l pot primi de la primarie, fara sa risc ceva complicatii. Pe str Trandafirilor linga biserica baptista , aproape de strada scolii, s a construit un bloc cu 2 etaje si un parter gigantic care umbreste 2 gradini. Care e puz ul in vigoare pt zona asta, inaltimi, vecinatati? Nu are spatiu verde, balcoanele ies peste trotuar si balcoanele din spate cu vedere in curtile noastre.
Buna. Ma interesez și revin cu un răspuns…fără complicații 🤷♂️
Buna ziua. Ati.putea sa ma ajutati cu un info pe care nu l pot primi de la primarie, fara sa risc ceva complicatii. Pe str Trandafirilor linga biserica baptista , aproape de strada scolii, s a construit un bloc cu 2 etaje si un parter gigantic care umbreste 2 gradini. Care e puz ul in vigoare pt zona asta, inaltimi, vecinatati? Nu are spatiu verde, balcoanele ies peste trotuar si balcoanele din spate cu vedere in curtile noastre. multumesc
V-am răspuns, deja…
of, tehnologia asta. ma scuzati, pe email gasesc raspunsul? sunt noua pe site..:((
Nu binevoiti sa schimbati textul alb pe font negru cu unul normal? E imposibil de citit fara dureri de cap :))
Ma lupt cu colegul și-i spun același lucru😉
Mulțumesc pentru sustinere🥂
Pace! Ai băgat cititorii la înaintare…..:)))
Multumesc ! First time ever cand un comm schimba ceva ! In bine!
Imi fac un popcorn , am ce ceti …:))
Eu va mulțumesc pentru suport. Impreuna am reușit sa il convingem…🥂🍵
in premiera ati mentionat un nume al unei distinse “doamne”
cam tarziu stimabililor !!!
mai cercetati …
Măcar noi l-am pomenit și o sa il mai pomenim, in diverse contexte. Așadar, va îndemn și pe dvs sa va faceti curaj și sa-l scrieți cu nume și prenume. Dacă aveti și ceva concret, e și mai bine. Sănătate.
Ps: și nu e in premiera😉