Zodia balanței! Arhitectul-șef al Primăriei Giroc, calitate de suspect al DNA Timișoara, în denunțul formulat de Mueen Al Shawish

- Advertisement -
Dreptate până la capăt! La prima vedere, pare că dorința defunctului primar Ionel Toma, adresată jurnaliștilor de la voceatimisului.ro, de a merge, până la final, cu destructurarea cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, a fost înfăptuită de procurorii anticorupție. Doar că nu e chiar așa! De fapt, încercarea de resetare a jocului are la bază, dincolo de conotațiile financiare enorme, nu dorința legitimă a unui fost muribund și nici vreun (mega)succes avocățesc, ci luptele de interese din interiorul DNA Timișoara. Două grupări care, de ani de zile, așa cum știu toți inițiații sistemului public, se sfâșie până la os, cu fiecare ocazie, în funcție de mizele partidei!

Este cât se poate de clar și de evident, acum, că meciul de pe raza comunei Giroc a intrat în ultima fază! Și, cu siguranță, Florin Roman, arhitectul-șef al localității de la marginea Timișoarei, nu e capăt de linie. Așa cum nu va fi nici liderul cooperativei imobiliare, Ionel Dan Pascu (Puiu Minda)!

Țintele finale sunt cu mult mai sus și, așa cum stă situația azi, e o chestiune de timp, până când lucrurile se vor lămuri în totalitate. Căci, fie vorba între noi, deși a fost mereu într-o continuă dinamică, jocul la offside al unor funcționari ai statului român, care au subscris la casa de ajutor reciproc de la Giroc, este cunoscut, în detaliu, încă din primăvara acestui an.

Și în mecanica lucrurilor, cu o viteză supersonică, DNA Timișoara i-a adus la cunoștință arhitectului Florin Roman calitatea de suspect, în denunțul formulat de iordanianul Mueen Al Shawish, săptămâna trecută. Practic, un act procedural, formulat de cooperatistul Mimo, care se bazează, exclusiv, pe articole de presă!

Mai exact pe investigațiile media, care se găsesc și acum pe site-ul publicației noastre, în aceeași formă nealterată și publică, referitoare la activitățile extracurriculare ale funcționarului Primăriei Giroc. Plus, scheme relaționale, formate din entități comerciale, care au contribuit la bunăstarea situației materiale a lui Florin Roman și un set de mașini de lux, achiziționate în sistem de leasing și vândute cu profit, imediat, datorită unor cote de piață și a unor discounturi considerabile.

Așa că, până când se termină investigațiile procurorilor DNA Timișoara, indiferent de tabăra din care fac parte magistrații, noi continuăm cu demantelarea cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc. Cu mențiunea că, așa cum rezultă din date publice, fără doar și poate, până la un punct, arhitectul-șef Florin Roman, din varii motive, a jucat pe muzica cooperatiștilor.

Și sunt tone de probe în acest sens! Așa cum sunt și în direcția în care, acum mai bine de 6 ani, înainte de denunțul de anul trecut de la DNA Timișoara, angajatul Primăriei Giroc a mai bătut la porțile instituțiilor de forță ale statului român, de la Timișoara și până la București, alături de dezvoltatorul imobiliar Radu Burescu. Tot pe probleme de corupție instituționalizată! Și nimeni nu i-a băgat în seamă, nici pe Roman și nici pe Burescu!

E limpede că, de zece ani încoace, așa cum rezultă din probe indubitabile, o serie întreagă de entități statele au fost la curent cu amploarea ilegalităților comise pe raza comunei Giroc. De la polițiști și până la procurori, toți au știut despre nivelul corupției din administrația locală. Și asta rezultă din sute de sesizări nesoluționate și îngropate, în ultimul deceniu! Până și cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș, care azi dau amenzi și constată ilegalitățile din teren, sunt aceiași cu cei care, în trecut, semnau recepțiile imobilelor, fără să observe viciile, etajele în plus sau violarea Codului Civil. Totul, în beneficiul cooperativei imobiliare!

Foc continuu

Că administrația comunei Giroc a fost subjugată de cooperatiștii imobiliari, în totalitate, nu mai reprezintă nicio noutate pentru absolut nimeni! Atât de înfipți au fost dezvoltatorii de blocuri încât, dincolo de propriile reguli în urbanism, au decis până și hotărâri de consiliu local… pe de-a-ntregul, în beneficiul propriu, evident.

Și, azi, vă prezentăm citate relevante, din diverse perioade de timp, așa cum rezultă acestea din fonoteca de aur, intrată în posesia voceatimisului.ro. Înregistrări audio-video care nu fac decât să creioneze, încă o dată, dacă mai era nevoie, maniera de lucru a grupulețului ghidonat de Puiu Minda.

De exemplu, pe data de 24 iulie 2019, înainte de plenul Consiliului Local Giroc, care ar fi trebuit să ia în discuție și să aprobe o hotărâre de prelungire a Planului Urbanistic General (PUG), în prezența lui Mueen Al Shawish, care-și dorea să facă bani din orice poziție, Ionel Dan Pascu a decretat: ”Eu rezolv să treacă. Acum, nu mai au încotro. Punem și noi condiții! Nu se vrea să treacă, dar eu o să fac în așa fel încât, aia care nu vor să o treacă, să o treacă. Nici primarul nu vrea să o treacă. Mi-a zis mie secretara, am vorbit ieri cu ea. Mi-a zis să fac ce știu…”. Și, la final, decizia consilierilor a fost pe placul inimii lui Puiu Minda și a asociatului său, Mueen Al Shawish.

Că tot suntem în zona urbanistică, și orice metru pătrat construit aduce bani, mai ales la Giroc, pe data de 21 decembrie 2020, iordanianul Mueen Al Shawish a povestit, în fața unui auditoriu mixt, de unde succesul în afaceri al cooperatiștilor: ”Primarul i-a dat lui Puiu cum o să arate PUG-ul nou. Ca să știe cum să cumpere. Noi toți trebuie să fim prieteni. E cel mai bine. Puiu are impresia că vorbește cu angajații lui. Și pe mine mă sună și îmi dă ordine. Eu i-am zis…Puiu, eu înainte să te cunosc pe tine eram multimilionar. Eu nu am bani numai în Giroc. Eu mă piș pe Giroc. Acum, când mă sună, nu mai dă indicații, ci mă întreabă, mai întâi, dacă mă deranjează. Că nu sunt ca boschetarii ăia de la el de la bar...”

Acum, nici nu mai contează că, în 27 august 2020, vorbind despre Direcția Județeană pentru Cultură Timiș (Monumente Istorice) profesorul de sport Ionel Dan Pascu a întâmpinat mari greutăți în a face diferența dintre Ministerul Culturii și cel al…Agriculturii. Important e că, așa cum rezultă din probe certe, pe 15 decembrie 2020, unul dintre dezvoltatorii imobiliari de pe raza comunei Giroc a cedat nervos, din pricina șicanelor cooperatiste, și a decretat: ”… nu mai vreau să aud de ei, că sunt sătul de amenințări. Am mai trecut prin astea de genul dai și lui X o parcelă ca să fie bine, n-ai luat terenul cu cine trebuie, nu te-ai asociat cu noi etc. Părerea mea e să nu-l băgați în seamă pe Puiu Minda, că vi-l puneți în cap. S-a ajuns în Girocul asta la un nivel de mafie, că nimeni nu o mai poate controla. Absolut nimeni! Nimic nu se mai face fără acceptul lor”.

Și nu e tot! O altă victimă a cooperativei, de această dată o cunoscută doamnă, care mai mult intermediază vânzări decât construiește, intră într-o discuție, în aceeași zi frumoasă de vară, din luna august 2020: ”Îl știi pe Milu cu pavajul? Na, l-a luat Puiu de mână și l-a dus la primar, ca să pună pavaje în stațiile de autobuz. Nici nu a apucat omul să înceapă treaba, că l-a luat Puiu și a început să-l prelucreze că trebuie să-i pună gratis pavajul, la el în curte. Milu a renunțat, nu a mai făcut nimic. I-a zis primarului că-l costă prea mult afacerea…”.

Un alt dezvoltator, în martie 2020, în prezența unui ofițer de la Crimă Organizată, a relatat o altă scenă halucinantă despre Puiu Minda: ”Vine cu povești că are unul să-i dea 600.000 euro, deși ala e mort. I-o fi pus dobânzi și pe lumea de dincolo, ca să ajungă la cifra asta. Ala și-a tăiat venele în vană (n.n.- dr. Tiberiu Tuszing). Burescu a cumpărat de la ăla ultimele 16 ha de teren, l-a scăzut cu 70.000 euro, pe care medicul avea să-i dea lui Puiu. Terenurile au fost 300.000 euro. Acum, probabil, Puiu așteaptă ca Burescu să vândă terenurile și să împartă banii, ca să vezi cum gândește, deși el a intermediat vânzarea, doar ca să-și scoată banii de la săracul medic…”.

Daune colaterale

La rece, azi, lucrurile sunt cât se poate de simple. Direcția Națională Anticorupție Timișoara pune tunurile pe piesa de rezistență din dosarul Giroc. Practic, pe Florin Roman, principalul denunțător al cooperatiștilor imobiliari Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) și iordanianul Mueen Al Shawish (Mimo). Mâine, în mod cert, cu aceeași lejeritate, procurorii pot face același lucru cu toți cei care au dat declarații împotriva cooperatiștilor imobiliari. Fie că sunt funcționari publici sau oameni de afaceri. Si nu sunt puțini cei care au avut lucruri de spus!

Că arhitectul-șef al comunei Giroc, dintr-o dată, devine suspect datorită unui denunț penal, bazat pe date publice, cunoscute de mai bine de un an de zile, fără nicio autosesizare din partea organelor competente în tot acest timp, spune mult!

În primul rând, dă un semnal puternic în rândul tuturor avertizorilor de integritate. Mai exact că, dacă nu se uită pe unde calcă, riscă să se împiedice și să-și rupă dinții! E clar că din acest moment, nimeni nu o se mai înghesuie, în căutarea dreptății. Sau, în cel mai fericit caz, orice potențial colaborator se va gândi, de cel puțin două ori, înainte să dea buzna la Schela de Petrol.

Și jocul mai evidențiază câteva lucruri. Pe de-o parte că toate campaniile de publicitate pe teme de anticorupție, în care statul român a investit, milioane de euro – bani europeni, pe tot soiul de informări și call-center-uri cu numere de telefon scurte (tel verde), sunt praf în ochi. Gargară cu bicarbonat!

Nici nu mai contează că, în medii cu infracționalitate ridicată, așa cum e și situația explozivă din Giroc, nu există nici sfinți și nici imaculați printre colaboratorii cu statul! Este imposibil! Până la urmă, așa a fost dintotdeauna! Și, azi, e tot la fel! Așa că dincolo de povești, în practică, nu orice șobolan de apă poate fi convins ca să poarte nurcă! Nici costum!

Că lucrurile stau întocmai și că Giroc este un caz cu totul special, a confirmat-o încă o dată, dacă mai era nevoie, Camera de Conturi Timiș. Azi, alte două sesizări de penal au plecat spre aprobare, la București, ca urmare a auditului intern, efectuat atât în sânul administrației locale cât și în cazul societății de apă-canal ”Giroceana”. Două plângeri mari si late care țintesc aceeași cooperativă imobiliară de la marginea Timișoarei, o organizație cu scop lucrativ despre a cărei existență se știe de mai bine de zece ani. Doar se știe…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img