Cum a fost ajutat preşedintele CJT, Titu Bojin, să secretizeze un contract public, imediat după ce valoarea acestuia a fost dublată din pix?!?

- Advertisement -
Înainte de fi președinte al Consiliului Județean Timiș, până în 2012, pesedistul Titu Bojin a fost directorul Administrației Bazinale a Apelor Banat – Banat (ABA). Ani la rând, în plină guvernare pedelistă sub Emil Boc, din postura de șef al PSD Timiș și manager peste debitele râurilor din vestul României, Titu Bojin a reglat” apele” bănățene, după cum i-au dictat interesele și conștiința.

Aşa cum am arătat în primul episod, Administrația Bazinală a Apelor Banat a încheiat contractul de lucrări nr. 4 din 14 febrarie 2008 cu SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A, privind lucrări de ecologizare a râului Bega, până la granița cu Serbia.

Valoarea inițială a contractului a fost de 55.830.020 lei (inclusiv TVA), dar, până în luna ianuarie 2015, ABA Banat a făcut plăți către cele trei firme, în sumă de 92.428.655 lei, în condițiile în care lucrările nu sunt finalizate, ceea ce arată că urmează a se mai efectua şi alte plăţi de ordinul a milioanelor de lei. Unde mai pui că termenul de execuție, conform contractului, a fost de 11 luni și, nici după 7 ani, ,,manopera” nu este finalizată!?

Ca să nu mai vorbim de dublarea valorii contractului! Cum a ajuns ABA Banat la aceste cifre amețitoare? Păi, în primul rând, a permis indexarea ilegală a sumelor către asocierea de firme SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A, prin ,,transcrierea defectuoasă” a contractului, existând diferențe esențiale între formă electronică a documentului de pe SEAP și forma finală a acestuia, practic cea de pe hârtie!

De aici a plecat tot și ceea ce a urmat după nu au fost decât alte hârtii, menite să adâncească și mai mult gaura din bugetul statului. Așa se face că, în anul 2009, proiectantul lucrării de ,,ecologizare Bega”, SC Aquaproiect SA, împreună cu şeful serviciului investiţii al ABA Banat, Doru Purdea şi directorul instituției de la acea vreme, Titu Bojin, au întocmit documentul intitulat – “Tabel centralizator privind cheltuielile pentru investiţia “Ecologizare canal Bega ape sector Timişoara-frontiera Serbia, jud Timiş”.

Din documentul respectiv se observă că sunt menţionate valori ale lucrării, preluate din devizul general întocmit de proiectant în anul 2007, care se ridică la suma totală de 71.741.498 lei, dar se face menţiunea că acestea sunt valori aferente devizului general din anul 2005 şi nu din anul 2007. În mod cert, acestea nu putea fi valori aferente anului 2005, atâta timp cât devizul general a fost întocmit în anul 2007, iar contractul s-a încheiat un an mai târziu!

Cadență alertă

Așa se face că, după indexări și calcule numai de ABA Banat știute, pe baza unor tabele, valoarea contractului s-a dublat. Mai mult, tabelul lui Titu Bojin a fost avizat și de conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române şi contrasemnat de doi miniştrii PDL, Vasile Blaga și Elena Udrea, dar şi de aparatele de specialitate din respectivele ministere, fără a-şi pune nimeni întrebarea de ce pentru o lucrare de investiţii, precum “Ecologizare canal Bega pe sector Timişoara-frontiera Serbia, jud Timiş”, pentru executarea căruia în anul 2008, a fost încheiat un contract la preţul de 55.830.020 lei, în anul 2009, adică la un interval de un an de zile de la data încheierii contractului, a ajuns să fie aprobată suma de 102. 112.115 lei?

De-a dreptul bizar e că niciunul dintre semnatarii ,,indexării” nu a sesizat nici faptul că ,,lucrarea de reabilitare a malurilor râului Bega” și ,,reabilitare a sediului SH Bega” sunt două operațiuni independente, nelicitate, care nu au nici o legătură cu obiectivul de investiţie intitulat “Ecologizare canal Bega pe sector Timişoara-frontiera Serbia, jud Timiş!

Ca să fie și mai clar, toți funcționarii publici, ca să nu mai vorbim de înalții demnitari ai statului român, au avut orbul găinilor din moment, ce nici măcar deturnarea de fonduri nu au sesizat-o, în momentul în care au acceptat să pompeze banii Băncii Mondiale, garantați de Guvernul României, în două lucrări publice, nelicitate, folosind sume care au fost atribuite, în mod clar, doar pentru proiectul ,,Apărarea împotriva inundaţiilor în zona de sud-vest a României”. Este evident că cei 6000 ml liniari de dale și renovarea unui imobil mastodont din centrul Timișoarei, nu au nicio legătură cu logica nici unei apărări împotriva inundațiilor!!!

Cote umflate

Și, de parcă nu ar fi fost suficientă dublarea valorii contractuale, de-a lungul timpului, sumele au fost iarăși… ajustate! Așadar, conducerea ABA Banat, în frunte cu Titu Bojin, a apreciat că, pentru a finaliza lucrările nu-i este suficientă nici suma de 102.112.115 lei, fapt pentru care, în data de 28.02.2010, a întocmit din nou… un tabel. Așa se face că, pentru cele trei ,,investiții majore”, din care două nelicitate și vârâte pe șest în contractul cadru, suma se transformă în 105.731.573 lei.

Deci, din nou, în mod nejustificat și nelegal, datoria publică a României, provenită din împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a crescut! Aici, partea frumoasă e că datoria publică a României a crescut… în mod secret, întrucât, la data de 23 iulie 2010, tabelul ABA Banat, în baza căruia s-au făcut ,,optimizările”, a fost secretizat sub nr. S/160, fiind clasificat, într-o logică aparte, drept secret de serviciu!!

Deci, orice alte referire la jongleria asta ar putea intra sub incidența Legii Securității Naționale!?! Ca atare, nu putem decât să ne întrebăm de ce a fost clasificat un astfel de documentul prin care s-a tot mărit valoarea unui contract de lucrări de ecologizare a râului Bega, până când a ajuns să se dubleze valoarea contractului iniţial?

Sau de ce a fost secretizat doar acest document prin care, așa cum am arătat în rândurile de mai sus, practic s-a aprobat deturnarea unor fonduri, provenite dintr-un împrumut acordat României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, strict pentru apărarea împotriva inundațiilor, nu pentru combinații imobiliare sau financiare!!!

Până la urmă, chiar și organul statului român, care a dezgropat morții lui Titu Bojin din adâncurile DAB, susține, în mod clar, că, toate aceste manevre oculte sunt ,,indicii privind săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”.

Supliment la supliment

Tot în anul 2010, în perioada de glorie a lui Titu Bojin în fruntea ABA Banat, a fost încheiat Actul adiţional la contractual nr.4/14.02.2008, înregistrat la SC Apasco SA sub nr. 55/15.02.2010, prin care se menţioneză că ABA Banat contractează lucrări suplimentare în valoare de 11.723.598 lei, preţuri despre care, din nou, în actul additional, se face din nou precizarea că sunt de la data de 31.12.2005.

Din nou, aceeași şmecherie care nu are nicio logică, atâta timp cât contractul-cadru a fost încheiat în anul 2008, în baza unui deviz general din 2007. Acum, faptul că DAB face mereu trimitere la anul 2005, acceptând cu ochii închiși tabelele scrise de proiectantul general Apasco SA are un singur scop… pervers: ,,indexarea respectivelor preţuri cu un indice de inflaţie foarte mare, deoarece cu cât perioada de timp, cea la care se face referire, este una mai îndepărtată (adică anul 2010 raportat la anul 2005), cu atât indicele de inflaţie este unul mai mare”.

Trecând și peste asta, mai trebuie spus că, pe principiul că banii la ABA Banat nu ajung niciodată, în anul 2012, la nivelul conducerii ABA Banat s-a ajuns la concluzia, halucinantă, că nici suma de 105.731.573 lei nu este suficientă. Deci, chiar în ultima zi a lui decembrie 2012, cu Revelionul la ușă, conducerea ABA Banat a întocmit un nou deviz general de lucrări pentru mega-proiectul de ,,ecologizare Bega”, de această dată valoarea totală a lucrărilor fiind de 108.649.589 lei.

De precizat că acest ultim document a fost semnat de actuala conducere ABA Banat, recte directorul Luci Ervin, întrucât, între timp, șansa i-a surâs pesedistului Titu Bojin, acesta devenind președintele CJ Timiș.

Primele concluzii

Până la urmă, modul prin care au fost aprobate toate sumele pentru contractul de ,,ecologizare Bega”, valori ale investiţiei care au crescut cu milioane de lei de la un an la altul, arată că ,,de absolut toate neregulile, constatate cu privire la acest contract, nu a fost străină nici conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române şi nici reprezentanţilor Ministerului Mediului și Pădurilor”.

Pe de altă parte, acest contract a pornit de la valoarea iniţială de 55.830.020 lei şi a ajuns la valoarea finală, aprobată până în anul 2012, la suma de 108.649.589 lei. Adică, s-a ajuns practic la o dublare a valorii iniţiale a contractului, contrar prevederilor din OG nr. 34 din 19 aprilie, potrivit căreia valoarea lucrărilor suplimentare nu poate depăşi 50% din valoarea contractului iniţial.

Așadar, faptul că, pentru fiecare majorare a valorii contractului există aprobări până la nivel de miniştri, organele statului, care au verificat activitatea ABA Banat, sugerează că s-a lucrat… în ,,grup organizat:”… există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale și posibilitatea săvârşirii unor fapte de corupţie până la nivelele cele mai înalte în stat”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Aroganţe, mofturi şi figuri doar la Iulius Mall Timişoara

Iulius Mall Timişoara - 330 de magazine, food-court, cinema...

Un comisar-șef de la DGA Timiș s-a ales cu un ordin de protecție de 5 zile, după ce și-a bătut soția, cetățean ucrainian

Așa cum rezultă din informații verificate, confirmate ulterior chiar...

Imagini cutremurătoare: Hărțuire sexuală într-un autobuz din Timișoara

Un incident grav de hărțuire sexuală care a avut...

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare