Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Euro a apăsat acceleraţia, săptămâna trecută

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Săptămâna a debutat cu o scădere modestă a euro, cursul coborând la 4,4867 lei, aproape de minimul ultimelor 13 luni, de 4,3845 lei. De marţi s-a intrat pe o pantă ascendentă, vineri cursul urcând la 4,4179 lei, nivel care nu a mai fost atins din ultima parte a lunii mai. Şedinţa de vineri a fost una cu volume de transfer mult mai mari decât cele cu care este obişnuită piaţa în lunile de vară, semn că speculatorii au decis să îşi lichideze o parte din poziţii, în condiţiile în care leul nu a reuşit să coboare sub pragul de 4,38. Piaţa s-a deschis direct pe depreciere pentru leu, la 4,4050, iar ordinele de cumpărare de valută au dus euro la un maxim de 4,42 lei, pentru ca la închidere cotaţiile să fie de 4,4150 – 4,4180 lei.

Aprecierea săptămânală a euro, de circa 0,7%, nu trebuie să creeze îngrijorare, culoarul de fluctuaţie pentru această vară rămânând cel cuprins între 4,38 şi 4,45 lei. De altfel, investitorii de la Sibiu au tranzacţionat euro pe decembrie la 4,48 lei. La stabilitate va contribui şi dobânda de politică monetară a BNR, care este în prezent de 3,5%, faţă de aproape 0% în zona euro sau SUA. Aceasta înseamă că, cel puţin până la toamnă, străinii vor fi interesaţi de titlurile de stat româneşti sau de depozitele bancare în lei. Pe de altă parte, intrările de cash la casele de schimb vor creşte simţitor, la aceasta contribuind românii care muncesc în străinătate, şi care vor reveni în ţară pe perioada concediilor.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,2262 la 3,2461 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, iar cel al francului elveţian de la 3,6085 la 3,6381 lei, cea mai mare medie a ultimelor şase săptămâni.

Perechea euro/dolar a avut o evoluţie stabilă, ea fluctuând, pe parcursul săptămânii, între 1,3576 şi 1,3650 dolari, vineri seară pieţele americane închizând la 1,3609 dolari.

În piaţa de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe septembrie la 1,3595 – 1,3640 dolari, pe decembrie la 1,356 – 1,3610 dolari iar pe martie viitor la 1,3,55 dolari. Preţul futures al unciei de aur pentru finalul lunii viitoare a crescut de la 1.312 la 1.344 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 7 – 11 iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Posta Romana linisteste pensionarii: Pensiile vin intre 10 si 20 ianuarie 2020

Compania Naţională Poşta Română informează că, în această lună, distribuirea pensiilor se va decala....

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş va organiza un nou...

Ministerul Finantelor Publice lanseaza noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei. Neimpozabile!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că cele trei titluri de stat ”Tezaur” urmează...