Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Experimente vizuale împletite cu acorduri joase. Sinagoga din Cetate îşi redeschide porţile

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

În aprilie-iunie 2009, Fundația DALA a prezentat în București un experiment vizual pornind de la situația unui tip de monument rural, care din punct de vedere cantitativ poziționează România pe primele locuri în Europa, biserica de lemn.

Alături de funcția cultică, biserica de lemn este o aglomerare de obiecte și imagini, practici și procese prin care se poate (re)citi biografia comunităților  rurale. Historia X propune o astfel de vizitare abreviată a satului.
Orice obiect devine prezent prin felul în care ne raportăm la biografia lui. O biografie particulară, care la rândul ei descoperă biografia unei comunități. Obiectul de cult conține aceste elemente, iar interogația care traversează istoria noastră recentă vizează obiectul care și-a pierdut funcționalitatea inițială, și se repoziționează cultural în cadrele societății contemporane.  Orice biografie conține o memorie care poate, sau nu, fi activată.

Retrospectiv, anul 2013, face Historia X mai degrabă un experiment social construit în jurul ideei de patrimoniu local și comunități locale, cu ramificații în diverse medii, generând proiecte, dezbateri, implicând artiști, arhitecți, istorici, antropologi, studenți sau voluntari, din țară și străinătate.
De partea sonoră se vor ocupa NU & APA NEAGRĂ, un colectiv muzical fuzionat din Timişoara şi Bucureşti. Aceştia promovează un sunet electroacustic, bazat pe improvizaţie. În ultimii ani, participărilor la diverse festivaluri de gen din Europa, li se adaugă colaborarea grupului cu casa de discuri din Berlin Lollipopshop (albumele Omag, din 2008 şi Descântecul Apei Negre, din 2011), dar şi apariţia pe compilaţii şi în publicaţii muzicale.

Evenimentul va avea loc vineri, 6 decembrie la Sinagoga din Cetate, începând cu orele 19:00

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare