Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriFostele fabrici timişorene, adăposturi pentru maidanezi. Oamenii se tem să mai treacă...

Fostele fabrici timişorene, adăposturi pentru maidanezi. Oamenii se tem să mai treacă prin faţa lor FOTO+VIDEO

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

De faptul că românii sunt mari iubitori de animale de companie, fie câini, pisici, broaşte ţestoase, peşti, şerpi, găini, canguri sau mai ştiu eu ce, nu mai surprinde pe nimeni. Ba chiar cu câţiva ani în urmă, un timişorean creştea în propria gospodărie un tigru însă s-a lăsat de acest „sport” după ce animalul crescuse puţin mai mare şi începuse să mănânce câte 200 de kilograme de carne lunar. Revenind la problema pe care încerc să o expun astăzi, discutăm despre animalele de companie care pot deveni la fel de agresive precum un tigru, dacă sunt în haită. Este vorba, aşa cum era de aşteptat despre câinii comunitari, sau maidanezii, care ne mănâncă atât la propriu cât şi la figurat (zilele).

Unii dintre timişoreni deplâng lipsa locurilor din adăposturi, destinate câinilor comunitari, alţii cer eutanasierea lor, o altă categorie sunt cei care vor să scape câinii din mâinile hingherilor şi-i adoptă – această categorie este, din păcate, aproape neînsemnată, faţă de numărul enorm al maidanezilor, care este într-o continuă creştere.

De ce există atât de mulţi câini pe străzile Timişoarei? E clar că vina aparţine, cel puţin iniţial, exclusiv omului… celui care a început să arunce căţeluşii născuţi de animalul lui de companie din curte sau din casă, pe motiv că n-are ce face cu atâţia. Asta se numeşte lipsă totală de răspundere, dar şi de bun-simţ. De ce? Pentru că atunci când îţi cumperi sau accepţi un câine trebuie să fi conştient ce te „paşte” un anumit risc, în cazul în care nu-l sterilizezi. Exact de la inconştienţa omului a plecat totul, iar noi dăm acum vina pe câini că ne muşcă, sau ne mănâncă cu totul…

Aceeaşi inconştienţă este dovedită şi de unii angajaţi ai anumitor companii, fie ele de stat, fie private, cum ar fi cea sau cele care „funcţionează” în incinta fostei fabrici „Banatul”, de la intersecţia străzii 1 Decembrie cu Calea Stan Vidrighin. Aici şi-au găsit loc circa 10 maidanezi care stau când în curte, când pe-afară. Cel mai grav este că poarte unităţii este deschisă în permanenţă, ceea ce face ca patrupedele să poată circula în voie, iar panica pe care „turma” o seamănă printre trecători este vizibilă cu ochiul liber. Dacă unii preferă să treacă pe partea cealaltă a drumului, strict cât ocolesc poarta de intrare, alţii „o iau” direct pe carosabil, pentru a păstra distanţa faţă de câinii care sunt mai mereu „nervoşi”. Vina pentru această situaţie, este, după toate probabilităţile a angajaţilor care le aruncă diverse resturi de mâncare câinilor care-şi fac veacul în zonă. „Eu de obicei merg pe trotuarul de pe partea opusă, tocmai ca să nu fiu atacată de câini” ne-a spus o bătrânică, femeia recunoscând că acum şi-a luat inima în dinţi să păşească pe acolo tocmai pentru că ne-a zărit filmând acea locaţie. „Probabil că cei cu toneta de fast-food dau resturile ca hrană pentru câini, mai mult ca sigur că ei i-au adunat aici” a răbufnit un bărbat, şi el numulţumit de faptul că maidanezii sunt „liberi” în acea zonă destul de aglomerată dacă ţinem cont că acolo este un „nod” important RATT.

Situaţia nu e singulară. Multe dintre fostele fabrici, lăsate într-o stare avansată de degradare, au devenit „adăposturi” ilegale de câini comunitari. Pe bulevardul 1 Decembrie, la doar câteva zeci de metri distanţă, mai exact în incinta curţii fostei Fabrici de Mănuşi, o altă intrare, aceeaşi poveste, pentru ca după circa 200 de metri, după colţ, mai exact pe strada Cerna, la numărul 1, incinta Aquatim, povestea se repetă din nou. Şi astea sunt doar câteva dintre cazuri. Câini care atacă oamenii care trec prin zonă, pentru simpla lor prezenţă… Cine răspunde de „faptele” comise de maidanezii nesupravegheaţi? Cine e responsabil?

De ce iubitorii de animale nu şi-au făcut simţită prezenţa, astăzi, la dezbaterea publică ce a avut loc la Primăria Timişoara?

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=R7AhORAoJhM&feature=youtu.be]

2 COMENTARII

  1. dupa ce au ucis 14 oamenii si au sfasiat peste 2 milioane mafia cutomaniaca face noi si noi victime.si romanii stau ca vitele sa fie muscati de maidanezi,ei si familiile lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Tardivitate instituțională! Agenția Națională de Integritate somează Spitalul Județean Timișoara să-l tragă pe dreapta pe prof. dr. Lazăr Fulger

Până una alta, azi, indiferent pe ce parte e întoarsă decizia inspectorilor de la...

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Ca la Nufărul: Apretat și spălat, Cristian Mos sugerează că Direcția Apelor Banat ar fi alterat probele privind poluarea Begăi!

O senzațională partidă de pase în diagonală, într-o singură repriză de 60 de minute,...

Mai multe strazi din zona Torontalului raman, miercuri, fara apa potabila

Compania care distribuie apa rece în municipiul Timișoara anunșă că, în cursul zilei de...