FOTO Operatii in premiera la Spitalul de Copii din Timisoara. Micutii vor fi operati cu un robot

- Advertisement -

Aparat revoluționar la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Medicii vor realiza, în premieră în România, operații minim invazive cu ajutoru unui robot denumit Da Vinci. Aparatul a ajuns în dotarea spitalului grație Fundației Botnar, din Basel, Elveția, care l-a achiziționat cu 2,4 milioane de euro. Primele operații cu acest robot vor fi realizate din 12 februarie. Vestea proastă este însă că intervențiile făcute cu acest robot vor fi destul de costisitoare, din cauză că prețul consumabilelor necesare pentru funcționarea lui este extrem de ridicat.

„Asigură o asistență medicală chirurgicală net superioară pentru copii. Spitalizare mai scurtă, suferință mai mică, pierdere sanguină mai redusă. Această investiție mai prezintă avantaje în cercetarea științifică pentru că ne va oferi date mult mai clare privind eficiența acestei tehnici în comparație cu cele clasice. Un alt avantaj este în domeniul educativ: Timișoara câștigă experință în chirurgia robotică și are șansa de a deveni centru de pregătire pentru colegi din țară și străinătate. Robotul a fost achitat integral și donat Universității de Medicină și Farmacie de către Fundația Botnar, în valoare de 2,4 milioane de euro, la care se adaugă diverse costuri pentru consumabilele care se folosesc la fiecare caz, pentru mentenanța lui. Momentan, se pregătesc două echipe de medici. Se încheie pregătirea, la sfârșitul lunii februarie și vor deveni operativi, iar ulterior, după ce va fi recunoscut ca centru de pregătire robotică, se vor organiza cursuri de pregătire. În februarie, în 12 și 13, vor fi realizate primele operații”, a explicat doctorul Eugen Boia, de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a fost și el prezent la eveniment. „Mă bucur să văd că la spitalul de copii se întâmplă acest lucru, inaugurarea unei dotări tehnice de vârf. Avem cadre excelente și este nevoie să asigurăm și o infrastructură excelentă. Am făcut pași importanți prin sumele pe care le-am alocat, vom aloca și mai mulți bani de acum înainte și când noua clădire a spitalului de copii va fi gata, în 2018, cred că am putea spune că suntem la alte standarde”, a declarat edilul.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Premiera pe timp de pandemie, la Teatrul Maghiar din Timisoara

Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara începe...

Teatrul National Timisoara, in fata primei premiere din 2020: Si caii se impusca, nu-i asa?

Scena Sălii 2 a Teatrului Național Timișoara găzduiește joi,...

Se deschide Ludoteca Habarnam – Club de joaca si lectura pentru copii, la Timisoara

Începând cu 31 octombrie se va deschide, în Calea...

Politistii din Timis, fapte bune pentru copii: ”Protejam oameni, ajutam oameni!”

Polițiștii din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Timiș...

Copii, aduce-ti parintii la spectacolele TNT! Cuplurile, bilete 1+1 gratis!

Teatrul Național Timișoara (TNT) propune publicului său un schimb...

Din aceeași categorie

Categorii Populare