ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Francul elvețian se apropie de 5 lei

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Scăderea monedei unice a început în data de 15 ianuarie, atunci când Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că renunţă la plafonul de 1,20 franci/euro, care fusese adoptat în septembrie 2011. Evoluţia euro s-a precipitat în 22 ianuarie, după ce BCE a anunţat că va lansa începând cu luna martie un program relaxare cantitativă (Quantitative Easing) în zona euro care se va desfăşura până în septembrie 2016. Acesta are o valoare lunară de 60 miliarde euro, cu un total de circa 1.140 miliarde euro, şi va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Imediat după anunţarea QE european, de către Mario Draghi, preşedintele BCE, au apărut declaraţii ale altor oficiali europeni care indică posibilitatea ca acest program să fie prelungit, în cazul nu vor fi obţinute rezultate dorite, în primul rând creşterea inflaţiei spre 2%. Unii dintre analişti au avansat un volum al programului de 3.000 de miliarde de euro care ar fi necesar pentru a revigora economia zonei euro, după modelul american.

În aceste condiţii, cursul francului elveţian a crescut, faţă de sfârşitul anului trecut, cu peste 85 de bani, la finalul perioadei fiind atins un nou maxim istoric de 4,5817 lei, după ce euro a scăzut până la un minim de 0,9776 franci.

La rândul său, dolarul american a atins un nou record, de 3,9980 lei, mai sus cu peste 31,1 bani faţă de finalul anului trecut. Trebuie remarcat că în piaţa valutară, dolarul a depăşit pragul de 4 lei, atingând un maxim de 4,04 lei.

În ceea ce priveşte euro, aceasta a crescut miercuri la 4,5110 lei, care a reprezentat maximul ultimelor zece luni, dar după anunţul BCE, monedele din regiune au început să se aprecieze, cele mai importante creşteri fiind înregistrate de zlot şi forint, care de la 4,335 au coborât la 4,20, respectiv de la 320,4 la 309,4 unităţi/euro.

La noi, euro a încheiat perioada cu o medie de 4,4935 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,48 şi 4,4950 lei, iar cotaţiile de la închidere au fost de 4,48 – 4,4830 lei. Deprecierea leului faţă de franc şi dolar va continua şi în perioada următoare. Ea s-ar putea amplifica și datorită faptului că alegerile parlamentare anticipate care s-au desfăşurat ieri în Grecia au fost câştigate de Syriza, partid de extremă stângă care s-a declarat împotriva programelor de austeritate impuse de triada FMI-UE-BM în schimbul împrumuturilor care s-au ridicat la peste 140 miliarde de euro. În cazul euro, evoluţia leului va fi una apreciativă, în condiţiile în care dobânda de politică monetară a BNR este de 2% comparativ cu cea de 0,05% utilizată de BCE.

Perechea euro/dolar a scăzut pe pieţele internaţionale de la 1,1627 dolari, la începutul perioadei, la 1,1115 dolari, la finalul ei, cotaţie care nu a mai fost atinsă din 9 septembrie 2003.

Majoritatea analizelor indică faptul că în cursul anului viitor euro ar urma să ajungă la paritate cu dolarul, nivel care nu a mai fost atins din 2002.

*Analiza cuprinde perioada 19 – 23 ianuarie

Foto:wall-street.ro

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore