Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta reuşind să se aprecieze faţă de principalele monede. Cea mai mare scădere a cunoscut-o moneda elveţiană, care de la 4,0758 lei, la începutul intervalului, a scăzut la 4,0114 lei, la finalul acestuia, mai jos cu şapte bani faţă de finalul săptămânii precedente. O medie mai mică, de 3,7415 lei, a fost atinsă în 14 ianuarie, cu o zi înainte de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de apreciere de 1,20 franci/euro, ceea ce făcea ca cursul să crească în 23 ianuarie la maximul istoric de 4,5817 lei.

În ultimele două luni se observă o tendinţă evidentă de depreciere a monedei elveţiene faţă de cea europeană, cotaţiile de pe pieţele internaţionale depăşind, prima dată după opt luni, pragul de 1,10 franci/euro. La finalul perioadei, euro creştea la 1,097 – 1,1050 franci, faţă de 1,083 – 1,087 franci, la începutul ei. Scăderea este pusă pe seama faptului că investitorii elveţieni şi-ar fi golit conturile alegând piaţa de acţiuni sau alte ţări, unde dobânzile sunt mult mai atractive.

Aceeaşi evoluţie descendentă a avut-o şi euro, care a coborât de la 4,4263 la 4,4159 lei, medie care nu a mai fost atinsă din 13 august. Joi seară, cotaţiile euro au scăzut pe pieţele internaţionale, după mai bine de o lună, sub pragul de 4,41 lei. Ultima şedinţă a perioadei s-a deschis la 4,4150 lei, tranzacţiile realizându-se, ca şi în celalte zile, într-un culoar îngust, de circa un ban, 4,4110 – 4,4210 lei. La închiderea pieţei locale cotaţiile erau de 4,4170 – 4,42 lei.

Evoluţia leului din următoarele săptămâni va fi influenţată de decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane, de la jumătatea acestei săptămâni, privind dobânda. În cazul în care va fi hotărâtă majorarea acesteia, prima dată după zece ani, dolarul va deveni mult mai atractiv şi vom asista la ieşiri de capital speculativ de pe pieţele considerate riscante. Pe de altă parte, o amânare a deciziei Fed ar putea avea ca efect scăderea euro sub 4,40 lei, ceea ce ar putea provoca intervenţii ale BNR pentru stoparea aprecierii leului.

Cursul dolarului american a scăzut de la 3,9664 la 3,8188 lei, maii jos cu circa şase bani faţă de sfârşitul săptămânii precedente. La finalul perioadei, cotaţiile din piaţa valutară au fluctuat între 3,891 şi 3,925 lei.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1122 la 1,1349 dolari, la finalul perioadei, investitorii arătându-se prudenţi înainte de întâlnirea Fed, datorită efectelor pe care le-a avut criza bursieră din China pe pieţele financiare.

În piaţa la termen de la Sibiu, preţurile futures ale euro cu scadenţa decembrie au fluctuat între 1,1165 şi 1,1312 dolari iar tranzacţiile pentru martie 2016 au fost efectuate la 1,1205 – 1,1218 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 7-11 septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile principalelor monede, cu excepţia celei...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda, care se află de la...