AcasăStiriEconomieSăptămâna trecută, Euro a scăzut cu un ban

Săptămâna trecută, Euro a scăzut cu un ban

Săptămâna precedentă a debutat pe minus, cursul euro urcând la maximul ultimei luni şi jumătate, de 4,4412 lei, în timp ce cotaţiile din piaţa valutară s-au apropiat de 4,45 lei. Următoarele patru şedinţe au fost unele de apreciere lentă pentru leu, media coborând la finalul săptămânii la 4,4302 lei, când cotaţiile au scăzut de la 4,44 lei, la deschidere, la 4,42 lei, la închidere.

Dolarul american a scăzut marţi la 3,8483 lei, cea mai mică medie începând cu 14 ianuarie, când fusese stabiltă la 3,8230 lei. Următoarele trei şedinţe au fost „verzi” pentru dolar, iar săptămâna s-a încheiat la 3,9271 lei, mai jos, totuşi, cu aproape nouă bani faţă de finalul lui iulie.

Media monedei elveţiene, care s-a depreciat pe pieţele internaţionale de la 1,076 la 1,088 franci/euro, a fluctuat între un maxim de 4,1193 lei şi un minim de 4,0813 lei, atins la finalul perioadei.

Septembrie va fi o lună dificilă pentru leu, având în vedere tensiunile existente pe pieţele internaţionale, provocate de criza prin care trece cea de a doua economie a lumii. Ieşirile de capital de pe pieţele emergente s-ar putea înmulţi în cazul în care Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale americană va decide, la jumătatea lunii, să majoreze dobânzile, care se află aproape de 0% de la finalul lui 2008. Stanley Fischer, vicepreşedintele Fed, a declarat recent că „nu a fost luată încă o decizie” în privinţa datei creşterii dobânzilor, chiar dacă PIB-ul SUA pentru trimestrul al doilea a fost revizuit în creştere iar piaţa ameicană a muncii se îmbunătăţeşte constant.

Perechea euro/dolar a crescut la începutul perioadei analizate la 1,1714 dolari, nivel care nu mai fost atins de la jumătatea lunii ianuarie, în condiţiile în care investitorii căutau un refugiu pentru a se proteja faţă de căderea burselor. Urmăroarele zile au adus obişnuitele marcări de profit, astfel că la finalul perioadei perechea a fuctuat între 1,1157 şi 1,1310 dolari, pieţele americane închizând la 1,1188 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 24-28 august

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniți prin donații folosind PayPal.
Other Amount:
Introdu adresa de e-mail:

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Articole recente