Săptămâna trecută, Euro a scăzut cu un ban

Săptămâna precedentă a debutat pe minus, cursul euro urcând la maximul ultimei luni şi jumătate, de 4,4412 lei, în timp ce cotaţiile din piaţa valutară s-au apropiat de 4,45 lei. Următoarele patru şedinţe au fost unele de apreciere lentă pentru leu, media coborând la finalul săptămânii la 4,4302 lei, când cotaţiile au scăzut de la 4,44 lei, la deschidere, la 4,42 lei, la închidere.

Dolarul american a scăzut marţi la 3,8483 lei, cea mai mică medie începând cu 14 ianuarie, când fusese stabiltă la 3,8230 lei. Următoarele trei şedinţe au fost „verzi” pentru dolar, iar săptămâna s-a încheiat la 3,9271 lei, mai jos, totuşi, cu aproape nouă bani faţă de finalul lui iulie.

Media monedei elveţiene, care s-a depreciat pe pieţele internaţionale de la 1,076 la 1,088 franci/euro, a fluctuat între un maxim de 4,1193 lei şi un minim de 4,0813 lei, atins la finalul perioadei.

Septembrie va fi o lună dificilă pentru leu, având în vedere tensiunile existente pe pieţele internaţionale, provocate de criza prin care trece cea de a doua economie a lumii. Ieşirile de capital de pe pieţele emergente s-ar putea înmulţi în cazul în care Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale americană va decide, la jumătatea lunii, să majoreze dobânzile, care se află aproape de 0% de la finalul lui 2008. Stanley Fischer, vicepreşedintele Fed, a declarat recent că „nu a fost luată încă o decizie” în privinţa datei creşterii dobânzilor, chiar dacă PIB-ul SUA pentru trimestrul al doilea a fost revizuit în creştere iar piaţa ameicană a muncii se îmbunătăţeşte constant.

Perechea euro/dolar a crescut la începutul perioadei analizate la 1,1714 dolari, nivel care nu mai fost atins de la jumătatea lunii ianuarie, în condiţiile în care investitorii căutau un refugiu pentru a se proteja faţă de căderea burselor. Urmăroarele zile au adus obişnuitele marcări de profit, astfel că la finalul perioadei perechea a fuctuat între 1,1157 şi 1,1310 dolari, pieţele americane închizând la 1,1188 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 24-28 august

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda,...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta...

Leul a încheiat săptămâna trecută pe apreciere

Apropierea de jumătatea lunii, când va avea loc şedinţa...

Francul elveţian a crescut cu 4 bani

Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img