Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieFrancul elveţian a crescut cu 4 bani

Francul elveţian a crescut cu 4 bani

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,071 şi 1,086 franci/euro, tendinţa fiind una de apreciere, a crescut de la 4,0833 la 4,1290 lei şi a încheiat perioada la 4,1098 lei. Reamintim că francul a scăzut în 13 august la 4,0543 lei, minimul ultimelor şapte luni.

Cursul euro a crescut, în perioada analizată, de la 4,4269 la 4,4362 lei, maximul ultimei luni, pentru ca la finalul intervalului media să fie stabilită la 4,43 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4240 şi 4,4340 lei, iar cotaţiile de la închidere erau de 4,4290 – 4,4320 lei.

Cel mai volatil a fost dolarul, care a fluctuat între 3,9345 lei, la finalul perioadei, minimul ultimelor aproape trei luni, şi 4,0137 lei, în timp ce din cotaţiile piaţa valutară locală au scăzut de la 4,019 până la 3,89 lei. Chiar dacă economia românească are un parcurs pozitiv, aşa cum o arată şi decizia agenției Fitch de a reconfirma ratingul datoriei României pe termen lung, în valută și în monedă locală, la BBB-/BBB, majorând prognoza privind creșterea economică pentru perioada 2015-2017 la 3,5%, faţă de prognoza anterioară de 2,8%, leul ar putea suferi de pe urma ieşirilor de capital speculativ. În ultimul an, de pe pieţele emergente a fost retras capital în valoare de circa 1.000 miliarde de dolari, semnalizând astfel scăderea încrederii în economiile statelor care se bazează pe exporturile de materii prime, ale căror preţuri s-au prăbuşit, odată cu încetinirea semnificativă a economiei Chinei, ceea ce a impus deprecierea yuanului.

La rândul lor, monedele din regiune s-au depreciat faţă de euro, cea poloneză pierzând într-o săptămână circa 1,5%, până la 4,233 zloţi, iar cea maghiară aproape 2,5%, coborând la 315,7 forinţi/euro. Scăderea mai mare a forintului s-a datorat deciziei guvernului de la Budapesta de a transforma creditele auto şi de consum denominate în monedă străină în forinţi.

Perechea euro/dolar a crescut spectaculos, de la 1,1022 la 1,1389 dolari, maximul ultimelor două luni. La aprecierea euro a contribuit scăderea marilor burse ale lumii, investitorii căutând profitul în active considerate drept „refugii” dar şi anunţul privind creşterea, luna aceasta, a indicelui de încredere a consumatorilor din zona euro şi din întreaga Uniune Europeană cu 0,3 puncte procentuale.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pentru septembrie între 1,1022 şi 1,1360 dolari iar uncia de aur cu scadenţa săptămâna aceasta la 1.115 – 1.160 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 17 – 21 august

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Posta Romana linisteste pensionarii: Pensiile vin intre 10 si 20 ianuarie 2020

Compania Naţională Poşta Română informează că, în această lună, distribuirea pensiilor se va decala....

Cautat de politisti dupa ce a inselat un batran cu 900 de lei. Suna la 112 daca il vezi

Alertă în Timiş. Oamenii legii caută un bărbat suspectat de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune....

Burse de 7.500.000 de lei pentru elevii din Timisoara. Cum se impart banii de la primarie

Aproape 11.000 de elevi din Timiş vor primi burse pentru notele bune pe care...