Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din regiune iar cursul euro fluctuează într-un culoar de circa jumătate de ban, fără ca acesta să depăşească pragul de 4,42 lei.

Perioada analizată a început cu o medie de 4,4156 lei şi s-a încheiat la 4,4158 lei, cu un minim de 4,4142 şi un maxim de 4,4171 lei. Ultima şedinţă a intervalului s-a deschis la 4,4180 lei, tranzacţiile realizându-se între 4,4150 şi 4,4190 lei, pentru ca la închidere cotaţiile să fie de 4,4140 – 4,4170 lei. Stabilitatea leului ar trebui să se menţină până în ultima săptămână a luni, atunci când va avea loc penultima întâlnire din acest an a Comitetului de politică monetară a Rezervei Federale americane (FOMC).

În funcţie de deciziile luate în privinţa dobânzii de politică monetară din SUA, în faţa raportului euro/leu se află două praguri de rezistenţă importante, cele de la 4,43 şi 4,45 lei. În cazul în care FOMC va majora dobânda, prima dată de la finalul lui 2008, sau va lansa semnale clare că o va face în decembrie, cele două praguri vor fi depăşte deschizând drumul către 4,5 lei şi înmulţirii ieşirlor de capital speculativ.

Până atunci, investitorii de pe pieţele internaţionale şi-au redus poziţiile pe moneda americană care s-a depreciat în faţa celei europene. Aceasta s-a reflectat în evoluţia cursului dolarului, care a scăzut în 15 octombrie la 3,8569 lei, minim al ultimelor trei săptămâni, dar a terminat perioada la 3,8861 lei, când cotaţiile din piaţa valutară au fuctuat între 3,876 şi 3,898 lei, mai jos cu jumătate de ban faţă de sfârşitul săptămânii precedente.

Media monedei elveţiene, care s-a apreciat pe pieţele internaţionale de la 1,095 la 1,078 franci/euro, a crescut de la 4,0358 la 4,0774 lei, curs care nu a mai fost atins de la începutul lui septembrie. Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1268 la 1,1496 dolari, maxim al ultimelor două luni. Pieţele americane au închis la finalul perioadei la 1,1353 dolari.

Euro a intrat pe o pantă ascendentă de la jumătatea lunii trecute, după ultima şedinţă a Comitetului de politică monetară a Rezervei Federale americane, unde a fost decisă menţinerea dobânzii aproape de 0%, nivel stabilit la finalul lui 2008. Aprecierea euro nu este pe placul celor de la BCE, în lupta lor cu deflaţia. Recent, Ewald Nowotny, guvernatorul băncii centrale a Austriei şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că ţinta de 2% pentru inflaţie va fi ratată, din cauza declinului dramatic al preţurilor petrolului.

La rândul său, vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, a afirmat că majorarea dobânzilor de către Fed poate avea repercusiuni globale mai mari decât în trecut întrucât economia s-a schimbat, iar băncile centrale au puţină experienţă în creşterea dobânzilor de la nivelul zero.

Analiza cuprinde perioada 12 – 16octombrie

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Leul rezistă la tsunami-ul pornit din China

Încetinirea ritmului de creştere al celei de a doua economii a lumii, cea chineză,...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda, care se află de la...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta reuşind să se aprecieze faţă...